自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

樓主唔好心急... 個個小朋友都有佢自己既成長階段, 今日唔識, 慢慢都會識
我有兩個仔, 大仔係16個月左右已經識ABC, 果時連講野都未識只係識叫下人,
我地都係俾佢睇YOUTUBE 聽下歌...平時就多同佢去公園玩, 而家好多公園都有D字母野...跑完又可以再洗佢腦...佢讀書都係細B, 今年升小二SO FAR 都幾好
細仔比起阿哥就差D...而家20個月了, A-Z 雖然都叫認晒, 但因為仲係細讀音都係唔會準...其實都無問題, 我地都會同佢讀D好大本既書, 入面都係教D字母、色、簡單水果等...
其實除左睇洗腦YOUTUBE 果D之外, 我會建議用多D其他方法去教小朋友, 原因係我唔想佢地成日對住電腦 (但其實好多時我已係交PROJECTOR啦), 同埋我想俾佢知道呢D都係日常生活接觸到, 唔駛驚...以上既野我亦唔係係到曬咩, 因我知道比我仔學得快同叻既大把人在, 只係我6想同你講, 有時係急唔黎, 唔好因為老師俾左壓力你而搞亂自己...其實呢D野根本係老師要教, 你最多都係同佢練下...搞乜俾埋D WORKLOAD 俾家長

珍珠宮

cara.mak 發表於 18-7-18 04:16
用錯方法。 你有無比佢玩砌圖,文具鋪有隻軟身字母砌圖,比佢砌下你又在隔離講下,當初我女都好似你咁,教 ...

係, 我仔 K1 最鍾意就係玩 ABC 正方型積木, 由A 排到Z, 仲有A-Z puzzle, A-Z 膠制中間有磁石既貼, 普通文件舖都有得賣, 佢自己拎日日出嚟玩

又可以睇 youtube ABC song, 唔洗只係玩字卡咁悶, 樓主試試吖

公爵府

回覆樓主

abc……唔係歲零兩歲就會識晒架咩?唔駛自己教,睇電視、聽歌就管會自己識晒

珍珠宮

王國教室勳章

cplus 發表於 18-7-18 08:49
Year 1 means primary one? 我地唔讀國際學校,本地我都打算選happy school(不過唔知入唔入到),但都擔心 ...

Year 1=本地k3
Year 1 係國際小學一年級,其實都係四五歲人仔。

大宅

回覆 cplus 的帖子

如果排除智力問題, 唔駛擔心, 我女都係老師教先識, 有D小朋友係老師先有方法教得明, 我講一千次都話唔知我講咩.唱下ABC SONG先, 慢慢佢會嘗試去認

子爵府

cplus 發表於 18-7-17 23:51
我仔3.5歲,升k2,呢幾日只係教佢ABC,教極都唔識,已用唔同方法,都係唔識,點算
...

你試下融入生活咁教
又或者叫佢油顏色油個A字

大宅

musiccisum 發表於 18-7-18 12:24
你試下融入生活咁教
又或者叫佢油顏色油個A字

睇完意見,我剛試出街叫佢搵A字比我,希望得

伯爵府

回覆樓主:

正常小朋友呢個年紀學自理
我女當年都唔識
因佢腦部果part未ready
我從來都冇罵過
現在升小3
成績唔錯
k2定k3先識其實冇分別架

大宅

sasatt 發表於 18-7-18 12:33
正常小朋友呢個年紀學自理
我女當年都唔識
因佢腦部果part未ready

我女升k3,仲係唔識,當初都諗住大下會識,但當身邊人個個話上到小學你就知,我就開始驚。同學仔已可以寸字,計數,個心會動搖。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

C.Humphrey 發表於 18-7-18 00:14
老師有無建議你做評估?

同問

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

新秦先生 發表於 18-7-18 00:16
呢度全部人都已經痴哂線.

癲的是家長、互相比較,最終原因係因為考小學
叩門、面試考讀課文,你話係咪痴線

子爵府

cplus 發表於 18-7-18 12:29
睇完意見,我剛試出街叫佢搵A字比我,希望得

我仔嗰時係無啦啦指住我件衫話“A”,
我唔知佢點解識,但我見佢開始想學就教下,
小朋友有自己嘅學習線,但當然如果過左應該要學嘅age,家長就可以開始引導下,但唔駛太心急,即唔好迫佢幾日學識咁。

如果攤開本書講ABC咁認,有啲小朋友唔受,所以生活或玩具入手係最好

如果都唔得,你可以試下用顏色筆和畫紙,寫好多唔同嘅英文字出黎,叫佢指番個A字出黎。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主試試用點讀筆,又可以玩練下小肌肉

子爵府

melomame 發表於 18-7-18 12:56
癲的是家長、互相比較,最終原因係因為考小學
叩門、面試考讀課文,你話係咪痴線
...

當100個家長之中,其中一個家長可以「谷」到小朋友成功,其他99個就會努力學習做個好家長、努力谷。
我小朋友都升K3,好多小朋友都跟喜好去學野,我仔偏向喜歡英文,學英文比較主動,但中文字就應該會被人話佢「追唔上」嘅評級。
我自問就冇能力去「谷」個仔將唔鍾意嘅野學到「達到標準」。正如我冇興趣做嘅事,搵10個專家都教唔識我,所以我琴棋書畫冇一樣「達到標準」咁囉!

伯爵府

cplus 發表於 18-7-18 12:37
我女升k3,仲係唔識,當初都諗住大下會識,但當身邊人個個話上到小學你就知,我就開始驚。同學仔已可以寸字 ...

就算升上小學中學
都仍會有人考第一,有人考尾
考尾果個可能唱歌畫畫都叻
長大仍可作為職業
呢個世界如果只得律師同醫生
我地就沒屋住沒食物了
正正世界就係要唔同長處既人發揮不同既功能先運作得到哦
諗通左就覺得讀書沒大不了
讀到就讀
讀唔到就試下強化專長

大宅

tsung 發表於 18-7-18 12:52
同問

冇,我估要睇埋k2

男爵府

新秦先生 發表於 18-7-18 00:16
呢度全部人都已經痴哂線.

仲有2x months 要學phonics!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

cplus 發表於 18-7-18 08:45
佢有家姐,家姐讀邊佢可跟,唔考直私。只係老師叫我同佢溫,因佢真係一啲都唔識,要做暑假作業,諗住教識 ...

無壓力甘就慢慢逐個教啦,1星期教1個。我仔都有同學系未識曬26個字母。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

。]··一

大宅

sasatt 發表於 18-7-18 13:34
就算升上小學中學
都仍會有人考第一,有人考尾
考尾果個可能唱歌畫畫都叻

都有同時留意,我都認同唔一定要讀書好叻,當然讀到大學最好,但讀唔上都可搵其他野學,不過邊行都好,宜家basic野都係要學

首頁

尾頁

跳至