自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔就黎7歲,佢本身個人都好貪玩,無里正經果批,行路唔正經,如果同朋友一齊可以周圍走黎走去,我叫極唔聽,越叫就越走越反抗,但佢係清楚知道撞到人有咩後果,其次係如果比人激親,佢會好嬲咁打人一下,力度唔係大力,但呢個行為極度不當,我反而覺得佢唔識控制情緒,事後講返,佢係明白後果的,打人唔岩,但果下佢就好似唔受控咁,要顯示出一副憤怒嘅樣子,但我仔唔係過活躍症果推,有無人可以指點下可以點教?

男爵府

回覆樓主

男仔本身係容易衝動,自制力弱,我仔都差唔多

大宅

littlemilky 發表於 18-7-18 02:10
男仔本身係容易衝動,自制力弱,我仔都差唔多

自制能力弱,無錯,但有時感覺到好氣餒,教左無數次,由其發生係街上,好失禮,好似比人感覺個仔無家教咁 :(

伯爵府

回覆樓主

冇得硬對硬
睇過super nanny, 有個仔又係係街亂走
佢要佢媽拖實佢, 直到媽覺得佢ok就比佢自己走, 一亂不受控就再拖返手
可以練到信任同責任

大宅

rachel_tim 發表於 18-7-18 02:28
冇得硬對硬
佢要佢媽拖實佢, 直到媽覺得佢ok就比佢自己走, 一亂不 ...

但如果我仔用盡氣力甩開我手呢?

公爵府

好媽媽勳章

Paypaybear 發表於 18-7-18 02:33

立即歸家對唔住朋友都無計要失約,返屋企幾次就知你唔係講笑就會合作

大宅

回覆樓主

我可以試下先,但手多多打人郁手郁腳果d可以點處理,開始長大啦,都唔算細啦,升小二了

伯爵府

Paypaybear 發表於 18-7-18 02:33

返屋企。 冇得出去玩

子爵府

Paypaybear 發表於 18-7-18 02:03
我仔就黎7歲,佢本身個人都好貪玩,無里正經果批,行路唔正經,如果同朋友一齊可以周圍走黎走去,我叫極唔 ...

罰企。由罰企5分鐘開始做起點、5分鐘唔得就加5分鐘,罰企要佢靜思己過。
如果佢一啲都唔聽你講,咁可能係太種佢。

伯爵府

Paypaybear 發表於 18-7-18 02:44
我可以試下先,但手多多打人郁手郁腳果d可以點處理,開始長大啦,都唔算細啦,升小二了
...

只好同佢講打人唔啱, 冇朋友同你玩
打人仲犯法, 有時新聞有捉賊片㸻醒叫仔睇

教佢學忍住啲火, 佢有努力過我會讚
我大仔就4歲, 細仔1.5成日攪住佢, 大仔有推/打細仔, 我會罰佢企。 仲叫佢用口叫細佬(唔好, 等等)。 我見過佢有舉手想打細佬但忍住冇打, 我即時讚佢做得好好
同樣減少令佢發火既情況, 例如早啲離開費事佢悶到失控。 唔駛由朝到晚都要話佢

用戶要求終止服務

我仔就黎7歲,佢本身個人都好貪玩,無里正經果批,行路唔正經,如果同朋友一齊可以周圍走黎走去,我叫極唔 ...

7歲,如果已做評估不是ADHD,就是情緒問題和行為問題。會打人嚴重喇(力度大小唔重要),多數3,4歲先未能控制。

揾學校社工,睇下有冇得參加下如成長的天空類似呢啲活動。搵專人教幫下手。或早日轉介見心理學家。

我仔興趣班又係有一個六七歲好似你仔咁,老師even只係叫佢排隊排後面,或者叫佢最後一個做,佢唔岩心水就失控,推同學,打老師,踢野....我當然冇厚多士問人地家長有冇跟進開,我只有默默同我仔轉班...

水晶宮

畀面勳章

米豬蓮 發表於 18-7-18 02:42
立即歸家對唔住朋友都無計要失約,返屋企幾次就知你唔係講笑就會合作

我都係用呢個方法,B B期已經係,出街一扭計即回家

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿仔小時候,發皮氣大力拍床,我罰他拍500下,另一次又什發皮氣掉東西,我罰他執起掉100次,之後他也不敢~

如果小朋友,6,7歲也管不到,12,13歲便失控,我教小朋友從不打,就是要麻煩佢,等他衡量犯錯的後果~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

其實想問你平時點教佢?

大宅

mandy952 發表於 18-7-18 06:49

其實想問你平時點教佢?

我會話佢(話佢時語氣一定唔好)但好少打佢,佢係上左小一先郁手郁腳,唔知係咪佢班同學大部分男仔都郁手郁腳,久而久之又跟埋一份,佢班有幾個男仔都係鐘意打人嘅,少少就打人,我仔都成日受害,我唔知我仔係咪跟埋佢玩,我知道後,已經話唔好d郁手郁腳嘅同學玩,叫佢小息揾d乖嘅玩,但佢一時時聽話,好易受人影響,人地叫佢曳佢就曳,我叫佢乖就當我唱歌,有時惡d去鬧佢就同我唱反調,要去到呼喝形式先聽我講,跟住態度就會衰衰咁

伯爵府

回覆樓主

睇多d書、係書本灌輸正確價值觀!

揀d小朋友行為主題書,或d處境題俾佢做!

將會較似同人有衝突前先提醒佢!
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

嘗試同佢傾好,先出門去街。
若出到去,有任何行為問題,可勸戒兩次,若無效,即拖佢回家。

我仔好細個,唯一一次喺街狂扭要再入去反反城,其實已經行左一次,結果警告無效,仲係扭,我抱起佢,離開現場,直上停車場開車回家。之後無再發生過

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

rachel_tim 發表於 18-7-18 02:28
冇得硬對硬
佢要佢媽拖實佢, 直到媽覺得佢ok就比佢自己走, 一亂不 ...

我比仔扯到手都就斷,2歲仔lur地,勁大力。好煩。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

琥珀宮

Paypaybear 發表於 18-7-18 08:49
我會話佢(話佢時語氣一定唔好)但好少打佢,佢係上左小一先郁手郁腳,唔知係咪佢班同學大部分男仔都郁手 ...

可以同老師反映下

伯爵府

heidys 發表於 18-7-18 09:42
我比仔扯到手都就斷,2歲仔lur地,勁大力。好煩。

攞老命都要好好控制佢
最多落樓吓即回家
7歲教唔好, 十歲教唔到, 再大啲更難

首頁

尾頁

跳至