懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

toromeow 發表於 18-7-18 03:05
媽媽可以分享下頭一兩個月的生活會點?聽聞要1-2小時起床餵奶,換片等。我平時都睡得多,如果1-2小時要起身 ...

個個bb都唔同
我b滿月之後已經開始11點幾訓到第二朝5點..

我都懶訓.. 可能遺傳

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

一般系三個鐘飲一次奶。

水晶宮

toromeow 發表於 18-7-18 23:00
哈哈!但係我聽講唔夠瞓無奶?我打算喂人奶。

唔好誤信流言。唔夠瞓唔會無奶,初初餵得唔夠密先會。初生時夜晚餵夜奶反而有助上奶增奶。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

JD930 發表於 18-7-18 03:47
本身已經失眠... 即係長期唔洗瞓

放心,到時應該攰到坐喺度都訓得著

男爵府

回覆樓主:

因要返工,我係以最快速度調教到大人bb 一覺訓天光,頭四個星期3、6、9、12咁餵奶泵奶。最初凌晨3點果轉,我泵奶,隊友樽餵同步進行,務求拿拿聲大家有得訓。試12點果餐餵奶粉,等bb 飽d 訓過夜。

心法:bb 訓就一齊訓,唔好做其他野,訓訓訓

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

falalala 發表於 18-7-19 20:13
放心,到時應該攰到坐喺度都訓得著

失眠係好累好累都總係瞓唔到.....
希望到時候中醫調理得好咗就唔洗咁

大宅

長琦良美 發表於 18-7-19 21:42
因要返工,我係以最快速度調教到大人bb 一覺訓天光,頭四個星期3、6、9、12咁餵奶泵奶。最初凌晨3點果轉, ...

哦,所以你會mix人奶同開粉。粉會唔會好醋?

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-7-19 15:54
唔好誤信流言。唔夠瞓唔會無奶,初初餵得唔夠密先會。初生時夜晚餵夜奶反而有助上奶增奶。
...

如果無乜奶都要照埋身喂?

大宅

回覆樓主

我未生之前唔洗點訓架,返工都係3-4點訓,第朝8點幾起身,同埋我好難訓得著,上左床要典好耐先訓到

生完頭一個月雖然坐月,但我大部分都親力親為,我開頭係全泵,又再追奶,要2.5個鐘泵一次,bb就3個鐘飲一次奶,基本上係每次訓唔到1.5個鐘,追到奶之後,第二個月開始就調到4個鐘畏一次,係我放完產假返工前一晚,bb突然戒左夜奶,果陣大約2個月大

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

toromeow 發表於 18-7-19 22:55
如果無乜奶都要照埋身喂?

你有心餵人奶的話,係最好BB出世後即刻埋身餵,唔係等上奶後才餵㗎!你等的話就唔慌餵得成,因為你一日唔餵,一日都唔會上奶,身體係要靠BB吸啜先會產奶。最初最初BB每餐只需要好少奶,因為胃仔仲好細,所以要密密食。到BB大啲,胃大啲,自然每餐時間隔開啲,可以唔使食咁密。

大宅

回覆樓主

我喂人奶,初頭一個月每二個鐘喂一次,簡直係無間地獄。。好彩日頭有陪月幫手我可以去訓下,依加我個仔二個幾月每3/4個鐘飲一次奶。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

JD930 發表於 18-7-19 21:57
失眠係好累好累都總係瞓唔到.....
希望到時候中醫調理得好咗就唔洗咁

我都明白,好多野都會好緊張,有時訓著都彈起身,一醒就第一時間摸下bb呼吸, 希望你睇完中醫有改善啦,加油,祝bb快高長大,身體健康

男爵府

toromeow 發表於 18-7-19 22:54
哦,所以你會mix人奶同開粉。粉會唔會好醋?

退左黃上哂奶,訓到過夜就全母乳啦,都係補左兩三星期,食左一罐細奶粉之嘛

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-7-19 15:54
...

唔夠訓唔會唔夠奶,但心情唔好就好影響奶量。 唔夠奶好大因素係心情影響,夠訓心情靚,放鬆心情,就奶量充足

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

falalala 發表於 18-7-20 08:04
我都明白,好多野都會好緊張,有時訓著都彈起身,一醒就第一時間摸下bb呼吸, 希望你睇完中醫有改善啦,加 ...

多謝妳

大宅

pussykat 發表於 18-7-18 13:55
頭一兩個月我覺得自己好似日日係無間地獄度咁

如同行屍走肉般

珍珠宮

回覆樓主

一開始都會唔習慣嘅,加油

複式洋房

回覆樓主

我餵奶粉都要3小時一次 換片飲奶掃風都個幾鐘 如果佢瞓嘅就有個幾鐘抖抖 如果唔瞓我都無得瞓 有時嘔奶又要換衫 基本上頭個幾月都無乜點瞓

複式洋房

回覆樓主

老公會唔會幫手? 我無餵人奶,大仔係bb果時頭3個月我老公湊哂。我係好鐘意訓覺,有bb前後都係要訓9-10個鐘加晏覺。bb訓bb房,老公聽到cam有聲就起身餵但係我無醒過

bb都懶訓,3個月就自己戒左夜奶。

首頁

尾頁

跳至