自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Sania 發表於 18-7-18 12:21
Case 1 :
我同事, 工作中暈咗, 送去公立醫院, 住咗幾日, 乜都 check 過, 話無事叫佢出院. 但佢自己覺得有唔 ...

我都好認同你的講法

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

patsm 發表於 18-7-18 20:36
例子:假設政府抽血後發現有問題轉介做M R l 或者C T ,政府係要排半年以上,而去私家做可以即時做,出左 ...

係,之前我外父在政府醫院就是自已出去照$6000,由街上量倒十字車送入醫院,確診胃癌到做手術不過是十天~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 18-7-18 20:38
仲有冇?

如果懷疑有大病,我們都是先看了私家, 叫私家醫生寫轉介信,也到政府醫院排期兩手作準備~

因為如果在私家醫生作了檢驗,而證明是病重,政府醫院會立刻處理的~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-7-18 20:42
係,之前我外父在政府醫院就是自已出去照$6000,由街上量倒十字車送入醫院,確診胃癌到做手術不過是十天~
...

不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

畀面勳章

麟媽媽 發表於 18-7-18 20:10
我都唔知點解?!政府只係資助腹腔透析即係俗稱洗肚,但係血液透析就無,要自己出去私家度洗。
...

政府醫院都有洗血中心,但好似話太多病人,又要長期洗,所以而家好似限年齡

大宅

大力大力 發表於 18-7-18 07:23
想起,好幾年沒出有內容的貼文了~

因早前外父有病入了私院 一個月,用了近100萬 ,真心想分享一下我在私院 ...

支持出.....我唔太信西醫,由其大病個D.....好跑數feel

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

二十多年前公院要我媽立刻做通波仔手術,我媽唔肯,諗住走去私院做手術,檢查後,心臟根本無事,(我媽仲唔信無事,係私院做咗二次檢查)後來結果都係無塞,之後仲唔使睇心臓科!所以唔關私院/公院事,係醫生問題!

大宅

大力大力 發表於 18-7-18 20:45
如果懷疑有大病,我們都是先看了私家, 叫私家醫生寫轉介信,也到政府醫院排期兩手作準備~

因為如果在私 ...

公院好處是只要你係香港市民有身份證,唔理你係李+x定平民百姓,一樣係住院$100專科$80,只要好好運用呢d 資源,公院或私院也可得到適當的治療

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

littlesister 發表於 18-7-18 20:50
政府醫院都有洗血中心,但好似話太多病人,又要長期洗,所以而家好似限年齡
...

我爸爸係QE睇腎科,醫生只係話洗血就要自己出去搵,我爸爸最危險入左ICU嘅時候,QE嘅醫生就安排佢喺QE洗腎中心洗左三個星期,順利成功洗血又穩定了,我哋就冇得再喺QE洗,我哋就要搵出邊嘅洗血中心自負費用。

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

麟媽媽 發表於 18-7-18 18:56
我諗呢啲情況就真係睇吓係咪冇得醫,我爸爸嘅情況係有錢有得醫,冇錢等死。我唔明點解政府對需要洗血嘅腎 ...

又未至於等死呀。。 公家都會offer 洗肚
重來都係用錢買option/ service

好似大肚生仔, 公家都係要順產,除非特別case 先offer 開刀。 如果要自己揀唯有去私家生

男爵府

angiehouse 發表於 18-7-18 12:14
我老公試過撞到個頭,入仁安急症,第一時間話佢血壓低,做心電圖,個頭無理,半個鐘內已經洗左二千,跟住 ...

咁心臟有事血壓低泵唔到血上腦, 都可以突然頭暈撼到頭, 要做心電圖都無可厚非。
照腦就睇下個case 個人本身點, 好難comment.
不過係私家因為係貴客, 所以都盡量offer 可以比嘅investigation 以確保出事率減至最低。 畢竟如果我offer 嘅野同公家一樣, 咁你去公家都得la 係咪?
況且我offer 左會有姑娘報價, 唔舒服可以拒絕, 或者refer 返公家。 呢個case 如過無offer 過照腦,就咁比你走, 如果訓左第二朝醒唔返,又係個醫生上身 ( 唔係醫院)。
所以劏唔劏客, 係觀點角度問題。
利申 做過公家又做過私家

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

白毛毛 發表於 18-7-18 21:46
簡單講, 一個對私院有成見的人, 私院收佢一蚊都係貴!

私院從來唔係善堂, 係咪當病入係水魚, 你我唔係醫生 ...

我同老婆不是醫生,但也知道嚴重肺炎看X光片感染範圍是白色的,我外父的醫生指住两張X光片,一張是2天前照,一張是即日,他竟然指住即日的X光片(白色範圍明顯多了),病情是轉好了,他走後 我問另一位醫生,兩張片白色多了不是嚴重了嗎? 我說剛剛.x醫生反而說是好了,他看了一下......面有難色說,差不多吧~

買基金真係好傷

珍珠宮

patsm 發表於 18-7-18 21:10
公院好處是只要你係香港市民有身份證,唔理你係李+x定平民百姓,一樣係住院$100專科$80,只要好好運用呢d ...

住院已經不是$100/day la

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

keung0413 發表於 18-7-18 21:49
又未至於等死呀。。 公家都會offer 洗肚
重來都係用錢買option/ service

係醫生話如果我老豆唔洗腎,就唯有紓緩治療,我哋問乜嘢係紓緩治療?醫生話即是善終服務,咪即係等死囉。公家當然有資助洗肚,但唔係個個病人合適,我爸爸有小腸氣,洗肚就大鑊啦!評估過根本唔可以,唯有自費洗血囉。我哋唔介意俾錢,加上洗血真係冇洗肚咁辛苦,好在我老豆洗嘅時候只係79歲,政府醫生話,過80唔會offer做透析治療。

珍珠宮

大力大力 發表於 18-7-18 22:23
我同老婆不是醫生,但也知道嚴重肺炎看X光片感染範圍是白色的,我外父的醫生指住两張X光片,一張是2天前照 ...

咁係醫生問題. 當然你又可以話佢係私院的醫生, 所以入私院數.

呢種事, 公院就唔會發生? 我講有, 我朋友因為咁過身. 不過別人的事, 我唔係到講了.

都無乜意思再講

男爵府

回覆樓主

支持大力

翡翠宮

麟媽媽 發表於 18-7-18 18:56
我諗呢啲情況就真係睇吓係咪冇得醫,我爸爸嘅情況係有錢有得醫,冇錢等死。我唔明點解政府對需要洗血嘅腎 ...

雖然我係外行,不過從作為洗腎病人家人嘅過來人經驗同你講, 洗腎成本係平過洗血好多, 點解洗血冇資助就係政府認為既然洗腎可行,點解要用貴啲嘅洗血呢?

其實如果病人係比較後生有生活負擔嘅,有時政府係會建議洗血先。

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 18-7-18 07:23
想起,好幾年沒出有內容的貼文了~

因早前外父有病入了私院 一個月,用了近100萬 ,真心想分享一下我在私院 ...

首頁

尾頁

跳至