自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

佢咁樣咪可以博一博快d上到樓囉 一陣又話香港政府吾人道呀,冇同情心呀,吾包容呀,邊個叫你生兩件呀?我家庭月入多佢好幾倍都只敢生一個咋,就係吾想成家咁辛苦,仲可以有閒錢享受下,我夠想生一隊足球隊啦!我吾會生出黎等政府養囉

瑪瑙宮

大廚勳章

good_pig 發表於 18-7-18 08:37
點解佢老婆唔出去返工?公屋難申請,佢應該一早知架啦

生咗兩歲半嗰個都算啦可能嗰陣時未整親。。。

頂佢個掣啊仲有個三個月嘅。。。環境咁惡劣就咪鬼害個小朋友啦。。。又話擔心佢環境惡劣冇位行。。生佢嗰時就知會咁㗎啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

brindlewin 發表於 18-7-18 10:07
一個“謀”字最可圈可點。

哈哈
總有離別的時候

珍珠宮

selinako^^ 發表於 18-7-18 10:34
政府錢多, 就可以謀

我係唔反對全民退保架 我唔介意幫有需要嘅人,社會論功行賞最公平,李+x拿生果金都可能轉手去建學校老人院,又有咩問題?
依家係獎賞個“謀”得精面。
老實佢依家湊仔,老婆去工作有收入點都改善少少生活,咁就會影響收少幾多津貼?影響佢上公屋?擠不入特快臨屋?我真心覺得養懶人。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 18-7-18 10:41
公屋難申請 大大話話冇10年都有8年, 唔係呢1,2年既事
仲要住3年劏房, 大果個得2歲半
明知居住環境咁惡劣, ...

咪係囉...而家去拎condom都好平者

selinako^^    發表於 18-7-18 11:26

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Carsonbb0800 發表於 18-7-18 08:44
住劏房仲夠膽生2個明知山有虎 偏向虎山行

或者咁講 生兩個小朋友可能會快d上樓

伯爵府

brindlewin 發表於 18-7-18 10:54

我係唔反對全民退保架 我唔介意幫有需要嘅人, ...

問題喺政府度,係人都鐘意不勞而獲,但而家制度就係教人不勞而獲。
人嘅本性其實真係無得埋怨。
等於單飛双飛,無得怪班新移民,係個政府自己敗家。

伯爵府

可能忍住腰痛遲兩年又生多2件,到時綜援又多D,公屋又可以申請大D,最終納稅人要養佢全家,嘩,諗下都爽死了

公爵府

2024年龍年勳章

cindy618 發表於 18-7-18 10:22
細路就慘啲
我都想講, 成人無計劃, 佢地兩公婆無問題架, 有政府幫佢照顧子女, 攞老綜有得食有得住. 最慘係佢地既子女, 父母無足夠資源去栽培佢地, 佢地長大後又要負擔兩老既開支.

珍珠宮

pumpumpurin 發表於 18-7-18 11:11
問題喺政府度,係人都鐘意不勞而獲,但而家制度就係教人不勞而獲。
人嘅本性其實真係無得埋怨。
等於單飛 ...

雙方啦。

冇制度係完美,總有洞可鑽;政府冇心去封,明知漠視,可能有政治考量,但一定制造社會問題。

社會風氣,B K都曾大量討論快上公屋/分家,收藏資產......精“謀”常態化,不以為恥,甚至張揚傳頌 咁神仙難救。

伯爵府

回覆樓主:

一個正常係香港出世既人會甘?
落黎幾年就梗係要捱啦
仲要生兩件
即刻比層樓你好無

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rachel0316 發表於 18-7-18 11:39
一個正常係香港出世既人會甘?
落黎幾年就梗係要捱啦
仲要生兩件

咁又唔知,佢冇講老婆本來做乜?而家仲做ftm

伯爵府

selinako^^ 發表於 18-7-18 10:41
公屋難申請 大大話話冇10年都有8年, 唔係呢1,2年既事
仲要住3年劏房, 大果個得2歲半
明知居住環境咁惡劣, ...

唔生多個點攞4人單位呀,食阿公梗係越大越好啦,睇黎日日兩公婆無所事事好快有第三名仔女tim

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-7-18 10:39
我認為有錢也要工作,只係能不那麼著重銀碼,做自己有興趣/對生活有貢獻的事,才有正向心態,健康人生,為 ...

工作除左錢,仲係寄託、成長、眼界、練習換位思考。

我認識買花戴既大小姐同小闊太,幾十歲人都係幼稚。

伯爵府

good_pig 發表於 18-7-18 09:18
村屋?

應該係,偏遠嘅村屋幾年前幾千蚊都得嘅。可能當年有咗咪生囉,嗰時有份工開都養得起家人同埋冀望日子越過越好啫都係每個家庭都會有嘅希望,點知飛來橫禍工傷喎。可能老婆要湊兩個仔或者未有身份證呢!其實都幾慘,只可以講佢黑仔超出計畫遭逢變故,生活不似預期啫。佢又唔係大食懶唔返工攪到傷殘,又唔係生好多個,兩個好正常啫。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

自己攞黎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

發覺而家嘅人好懶,咩都靠政府,個個唔做嘢靠政府,到時候無人交稅,搵鬼養。

水晶宮

回覆樓主

得$17000人工?!仔都唔敢生啦,仲要生兩個!傻的嗎

首頁

尾頁

跳至