自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

住緊劏房仲點解要生兩件呢

水晶宮

sweet__heart 發表於 18-7-18 09:17
佢好有問題,未受傷前揾萬7可以租得起700呎,三房喎,咁有錢?
受傷後要搬去劏房,有無落差咁大呀?似係扮 ...

肯定不只萬七,驚影響申請公屋,又要申請綜援,梗報細數,其實工傷都有人工出架

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

環境咁差唔應該生仔啦!!

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

家下佢拿綜援中,唔駛做有錢袋,好快再生多兩件,真係多謝哂政府養懶德政

大家好,我是子悠~~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ayi1 發表於 18-7-18 12:28
應該係,偏遠嘅村屋幾年前幾千蚊都得嘅。可能當年有咗咪生囉,嗰時有份工開都養得起家人同埋冀望日子越過 ...

佢響劏房住左幾年啦,個細b 又點黎呢?
個老婆響大陸住又得唔得呢?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-7-18 12:12
工作除左錢,仲係寄託、成長、眼界、練習換位思考。

我認識買花戴既大小姐同小闊太,幾十歲人都係幼稚。

果d幼稚人,佢可能只係人地比面請佢返去坐咋

大宅

馬爾太 發表於 18-7-18 08:51
兩個字:抵死
四個字:自己攞嚟

自己無能力仲要生2個
好似政府欠左佢咁

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-18 14:11
果d幼稚人,佢可能只係人地比面請佢返去坐咋

也不是,大小姐覺得自己無做皇親國戚出來打工已經好有志氣,小闊太老公係真中產個 d 高級打工仔,佢覺得自己 keep 住做野(也keep 住過唔到 probation 俾人炒,份糧自己使)係養緊家。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

施麗珊幫到佢

翡翠宮

happylife1210 發表於 18-7-18 08:54
一個人搵萬幾蚊養4個人,上到公屋都唔係好夠用!自己申請返來!冇得怨
...

agree.上公屋不等於解決一齊!

寶石宮

nsychristy 發表於 18-7-18 14:15
也不是,大小姐覺得自己無做皇親國戚出來打工已經好有志氣,小闊太老公係真中產個 d 高級打工仔,佢覺得自 ...

有呢d同事會爆血管

子爵府

good_pig 發表於 18-7-18 10:55
咪係囉...而家去拎condom都好平者

用左condom咪冇得謀福利囉 其實佢個慘字係邊?

伯爵府

good_pig 發表於 18-7-18 14:10
佢響劏房住左幾年啦,個細b 又點黎呢?
個老婆響大陸住又得唔得呢?

都係嘅,可能喺劏房無咩娛樂唯有造人啩,正常人咁嘅環境唔會再生B住,呢樣唔抵爭。可能佢老婆係大陸村姑,鄉下嫁咗出去嘅女人無得派屋派地,唯有跟老公逼劏房囉。同埋,而家大陸城市啲樓貴到我O晒咀。可憐人果然有其可恨之處。

寶石宮

ayi1 發表於 18-7-18 14:46
都係嘅,可能喺劏房無咩娛樂唯有造人啩,正常人咁嘅環境唔會再生B住,呢樣唔抵爭。可能佢老婆係大陸村姑, ...

拎返個b比阿婆湊,兩公婆返工囉,馬死落地行

禁止訪問

伯爵府

good_pig 發表於 18-7-18 15:06
拎返個b比阿婆湊,兩公婆返工囉,馬死落地行

見你答我我又大膽假設:唔係個個大陸老婆娘家喺廣東咁近咁有錢,假設佢老婆係北方到唔北嘅農村,飛機都要飛幾個鐘再轉幾個鐘巴士先去到嘅窮鄉僻壤,擺低個B俾個衛生意識極差嘅鄉下亞婆混埋鄉下啲表哥表弟妹一齊通山跑,唔講變到山馬騮先,一個唔小心病咗或者跌落河屎咗。個爸媽咁窮買唔起機票一年都見唔到BB一次,無可能喇此路不通。其次佢仔女咁細,極有可能佢老婆嫁落嚟未夠7年無身份證無得喺香港搵工。雖然我都唔想自己交嘅稅養懶人,但佢哋目前好似都係幾慘嘅尤其兩個BB係無罪。我無詳細睇內文,只係覺得假設佢哋真係有50%真慘,我哋咁話人哋有種“何不食肉糜”嘅感覺啫

公爵府

回覆樓主

俾人話都要講句:
冇錢冇本事就唔好學人生仔
唔好講乜人權…最憎BB未識行已經要陪大人捱窮

大宅

佢老婆係咪新香港人呀?好在佢二個係仔啫, 如果係女, 分分鐘又....
i'm 雨婷寶

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

sweet__heart 發表於 18-7-18 11:50
唔生多個點攞4人單位呀,食阿公梗係越大越好啦,睇黎日日兩公婆無所事事好快有第三名仔女tim
...

4人單位條隊最長,真係有排排呀,佢果大仔高小都差不多喇(唔知上咗報纸有冇得快D喇 )

首頁

尾頁

跳至