自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

佢嘅人生當然由佢自己決定

公爵府

sabun 發表於 18-7-18 09:16
1.阻止
2.支持鼓勵佢?
身邊的朋友、親戚及自己都面對這個問題,我朋友的仔女有堅持讀神學、歷史、比佢哋父 ...

唉,俾着我就要佢自己俾錢讀
神學??
讀來做咩
讀完都唔知有無飯開,又浪費時間和金錢。
我幾千萬開頭就話可養佢一世睹
不然佢第日點養活自己?

咁鐘意,不如學八字,紫微,占卜仲實際,起碼幫到人。

我唔係教徒,所以真係接受唔到

煩請教徒自動彈開,唔好覆我
皆因我地永遠溝唔埋!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Angel_Rose 發表於 18-7-18 11:29
哦,依啲字係我電話制式有問題,打吳到,有時獅子老"苦",個"苦"字都食埋,如電腦打字就無依個問題,辛苦你了
...

裝過另外一個啦...老虎都出唔到,未免太奇怪

珍珠宮

mother904 發表於 18-7-18 11:26
將來係點冇人知,而家社會轉變得太快,今日神科,幾年後可能變左乞食科,當年IT一樣係人人憧憬既神科,一個 ...

有道理

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sabun 發表於 18-7-18 09:16
1.阻止
2.支持鼓勵佢?
身邊的朋友、親戚及自己都面對這個問題,我朋友的仔女有堅持讀神學、歷史、比佢哋父 ...

讀考古,乞唔乞食講個人。
本人有親友讀得更尊,已到退休年齡,仍在博物館返工。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

SabrinaR 發表於 18-7-18 10:49
讀得叻既it絕對有幾萬一個月
朋友間it公司出到4萬幾蚊都請唔到人才
如果係傭才

大把it 4萬幾

而家it programming grad都2萬了...
出去jijis睇一轉啦

珍珠宮

回覆 sabun 的帖子

點解會有科目係讀完會"揸兜乞食"? 辦學嘅人都係知識份子, 知道讀完係無用嘅, 開呢D科嚟做咩? 家長亦唔係個個都係懵丙, 開咗都無人報名讀啦! 再者, 教呢D科嘅professor咪就係以此"揾到食", 乞咩米呢?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

反而好想知邊科讀完一定要乞食?

水晶宮

回覆樓主

去到大學選科其實無得阻止,而且讀完都未必真係做返果行

而且迫佢讀d佢唔想/讀唔黎的科,到時讀唔上或者gpa 低都係無咩用

珍珠宮

回覆樓主:

有舊同學當年讀歷史,而家做pr marketing一樣搵到食呀

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女話佢讀乞食科,都無法子,其實又至乞食,人工唔高。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

咁大過,阻止唔到,只可以分析利弊俾佢知

大宅

good_pig 發表於 18-7-18 11:25
白字囉....

而家唔係初中嘛...
非常同意

珍珠宮

mother904 發表於 18-7-18 11:26
將來係點冇人知,而家社會轉變得太快,今日神科,幾年後可能變左乞食科,當年IT一樣係人人憧憬既神科,一個 ...
你咁講我想起我小同,佢自小喜歡做手工,好靚,但佢父母覺得有時間整垃圾不如讀好啲書,經常想辦法阻止佢整野,佢最終讀完大學就收工,依加佢開左間網店賣佢整嘅手工,亦有擺市集賣,我有時都會陪佢擺檔,有次咁岩果個場有啲學校活動,就有啲學校邀請佢去辦到校工作坊,教手工,朋友每次有新作品都會搵我幫手試,朋友弟弟今時今日,取笑父母,話如果父母當年無打壓家姐做手工,家姐間店已經可以上市了

翡翠宮

畀面勳章

STH920 發表於 18-7-18 11:30
我係呢度既異數, 我會阻止佢讀D冷門科. 但我唔會一言堂逼佢就範, 而係同佢講道理, 分析俾佢聽, 俾時間bra ...

我覺得你岩,不要盲目支持仔女按「興趣」揀科,我覺得就算按興趣都要睇能力,語文差話對歷史有興趣,數理差想讀醫科都係得啖笑。正如你話是齋,明知佢性格不合或者能力不足,就不應盲目地撐。

青少年的成長需要父母扶持,你所做的都係讓呀仔係成長過程中增強實力同開眼界,其實你不是阻止,只係帶仔女睇更多,想更多,我覺得這是一個十分重要的過程,幫到仔女下一個成熟的決定。游說係一個好的做法,始終青少年需要聆聽多方面意見。不過,到了最後關頭,我相信考大學的人有足夠能力選揀未來的路。
日日是好日

男爵府

回覆樓主

我當然支持個仔的選擇,唔好話乞食科,我仔連大學都唔會讀,起碼唔會讀住,但人生係佢嘅,佢有權選擇自己要行邊條路。

珍珠宮

畀面勳章

9594 發表於 18-7-18 09:32
有大學學位,段估唔會乞食,睇佢肯唔肯做啫

話乞食科好mean!

水晶宮

回覆樓主

亞仔話要讀音樂,有啲矛盾,但也只能支持
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

brindlewin 發表於 18-7-18 10:05
神學根本揾“工”不愁。安排好曬。

咁又係,教會都mark 哂

男爵府

回覆樓主:

都幾討厭人形容一些科目為乞食科,點為之乞食?首先家長觀念唔好已經影響了小朋友嘅價值觀。仲成日埋怨而家d後生一代點點唔得,d家長要先照下自己。
好多家長心目中除了讀醫讀法律其他就叫乞食,個個都做皇帝,哪來的平民?
小朋友自己嘅興趣自己決定,做家長最多幫忙分析比意見做參考,何必强加自己嘅夢想係小朋友身上。
我仔唔係讀神科,因為未够資質讀神科,唔知算唔算乞食科,只求讀多d書,有個學位咁,但佢讀得好開心,年年攞獎學金。

首頁
45678...15

尾頁

跳至