興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我對攝影唔太熟悉,有問題想請教一下大家,我之前join左間攝影公司影左輯相,final product會比條link你自己download, 但我發現每張相只有6-700K,最大的只有1mb, 想問下一般攝影公司比返嘅相都係咁上下大小嗎? 如果得6-700k, 可以曬到幾大張相呢?謝謝

侯爵府

DJpoodle 發表於 18-7-18 09:25
我對攝影唔太熟悉,有問題想請教一下大家,我之前join左間攝影公司影左輯相,final product會比條link你自 ...

其實要睇番相片的最低解像度,而不是單睇檔案大細。

下面係快 x 美對晒各類尺吋的相的最底要求。

男爵府

要睇張相個 file resolution 同 解析度(dpi),譬如:800 x 533、2400 x 1600....之類,至於你所講嘅 file size,就咁睇好難作出判斷,因為有尐相經編輯後,在儲存時佢用咗壓縮率好大嘅選項,所以佢可以放得好大,但係 file size 就好細,另外重有好多原因會影響 file size!

以 file resolution 2400 x 1600 為例,如果佢儲存時係用 350 dpi,咁佢大約可以放印 6.857吋 x 4.571吋 嘅相片,當然,你可以要求曬相舖放大過佢嘅呎吋,但係效果就會差尐!

大宅

crshk 發表於 18-7-18 11:20
其實要睇番相片的最低解像度,而不是單睇檔案大細。

下面係快 x 美對晒各類尺吋的相的最底要求。

明白,謝謝

大宅

kentseky 發表於 18-7-18 11:39
要睇張相個 file resolution 同 解析度(dpi),譬如:800 x 533、2400 x 1600....之類,至於你所講嘅 file s ...

唔該哂,謝謝解釋

首頁

尾頁

跳至