自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

superb8868 發表於 18-7-18 11:21
回覆 heyou 的帖子

我都係用SUN, 我個仔用賓賓儲值卡,冇流量添啦! 基本上佢出街冇得上網whatsapp不過因 ...

都係一個方法,但你小朋友去到要開wtsapp 谷搞小圈子project未?
我都好矛盾,又想佢同同學接軌怕比人蝦分組得返佢,但又怕佢群埋班人度沉迷打機

咁講法除左上家庭PLAN台,用APPS.........另一個選擇係係街用儲值卡返屋企先比同同學wtsapp?

大宅

lalau88 發表於 18-7-18 11:23
我自己同老公都係smartone客,唔係出機plan可以自動升級,小朋友就用人仔台剩返兩個月約,要睇返果個台罰則係 ...

好的......咁真係搵日放假一家人上去問,我印象中自己同小朋友都唔係出機plan,我買小米比佢用自己就用asus.....都係帶no上台....罰錢我就要問下sunmobile到底提前解約個罰則係點同埋除返開條數制唔制得過.......

anyway都多謝你既回覆

大宅

heyou 發表於 18-7-18 11:10
我都有呢個憂慮,如果慳到舊錢緊係好,無人想送錢比網絡供應商洗,特別仲要24個月約比佢食死,如果佢咁古惑破解 ...

我諗佢唔係古惑特登自己去破解,可能係個app嘅設計有漏洞,例如可能係自動彈出嘅某啲app嘅通知,可以令使用者入咗去setting

我都唔太清楚,但總之見係非我所控制下解到鎖,我就鏟app裝過第二個

複式洋房

回覆 heyou 的帖子

唔洗客氣,基本上每一個父母都會遇到呢D問題
莫講話小朋友,大人都係咁,其實適可而止小朋友放學可以同同學玩一陣,但一定要知道佢位置
同埋最多玩一陣,始終流連在外有些衰既學校會以校風為名捉人記缺點

以前我果個年代網吧流行時,成日有學生食飯時間去網吧打機食杯面,訓導主任都會係樓下伏佢地記缺點,捉得好鬼嚴

大宅

回覆 lalau88 的帖子

咩學校咁巴閉不過正正常常網吧比人感覺都係較危險同唔正當.........我記得舊時網吧真係多數係樓上鋪又成日通宵開放.........
而家手機取代左佢都唔知道係好事定壞事

大宅

heyou 發表於 18-7-18 11:27
都係一個方法,但你小朋友去到要開wtsapp 谷搞小圈子project未?
我都好矛盾,又想佢同同學接軌怕比人蝦分組 ...

班同學仔係有whatsapp谷,但未至於開始攪project

我仔仲未小學畢業

早排我裝咗大考期間叫做捱到嘅監控app係叫做 Kids Place (by Kiddoware)
因為我只係簡單操作: 一係鎖apps,一係唔鎖。我未試過用計時鎖,同埋我唔係太喜歡個介面,所以都想搵下有冇其他更好嘅選擇

heyou    發表於 18-7-18 11:50

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

諗唔到點嚴格管制流量而又對whatsapp等不做成影響
但PUBG同傳說對決/王者榮耀
都係以局計既遊戲
唔可以單限幾多時間就解決到
你不如同個仔講限玩一舖食雞
食到雞既就bonus一舖(100人死剩一個都可以贏到既機會唔大)
食唔到雞就一死即收機
俾盡都係三/四個字一場
打到幾耐就視乎你個仔有幾叻
P.S.我覺得父母都可以了解下仔女玩緊既野到底點玩
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

lingfu 發表於 18-7-18 11:55
諗唔到點嚴格管制流量而又對whatsapp等不做成影響
但PUBG同傳說對決/王者榮耀
都係以局計既遊戲
好......多謝意見,我都希望係從教育入手先,限制流量只係其中一種方法
最緊要係唔好影響學業同品格,其實打打殺殺遊戲根本就唔應該比佢沉迷,我都大概google左玩咩....
根本比我感覺就係以前套日本三級片大逃殺,絕對唔可以助長

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

heyou 發表於 18-7-18 12:04
好......多謝意見,我都希望係從教育入手先,限制流量只係其中一種方法
最緊要係唔好影響學業同品格,其實打打 ...
事實上玩法就係大逃殺

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

回覆樓主

我仔都有玩,係暑期比佢玩一陣,每日只准晚上玩一小時左右

大宅

依家放假直頭係打機高峰期啦.........
我都有叫佢請朋友仔上黎玩,請埋佢地飲汽水又點話

不過都唔係急住轉台,都係做下資料搜集開學前決定都未遲
今晚同佢傾傾睇下可否裝parental control apps先

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

heyou 發表於 18-7-18 12:26
依家放假直頭係打機高峰期啦.........
我都有叫佢請朋友仔上黎玩,請埋佢地飲汽水又點話

幾大?

大宅

廷廷媽 發表於 18-7-18 12:28
幾大?
初中,反叛期.......希望唔會炒大鑊

大宅

回覆樓主:

先發制人,自己大發脾氣先,充電掉晒佢先,睇吓佢反應先

大宅

做個好媽打 發表於 18-7-18 13:36
先發制人,自己大發脾氣先,充電掉晒佢先,睇吓佢反應先
未洗咁絕掛, 基本上佢少些出街,同埋返屋企都唔好機不離手就OK,比佢玩但要適可而止

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

KatrinaYY 發表於 18-7-18 10:15
食雞同傳說對決係兩隻遊戲來............
食雞全名叫PUBG,係指打倒對手會出對白今晚吃雞.......
傳說對決係 ...

我C6 同仔晚晚都玩食雞

琥珀宮

heyou 發表於 18-7-18 10:01
呢排我個仔迷上左果隻叫「食雞」定「傳說對決」既手機game,唔單止成日放學同人去M記玩,返到屋企食飯同上床 ...

打機係會傷腦,尤其對發育中嘅兒童,唔打最好

大宅

mandy952 發表於 18-7-18 14:34
打機係會傷腦,尤其對發育中嘅兒童,唔打最好

除左家長apps同限制佢流量外,JM會點樣同小朋友溝通?
預左今晚世界大戰以我小朋友性格....開始群埋朋友玩有自己意見,未必咁順攤肯交出手機比大人裝apps

琥珀宮

heyou 發表於 18-7-18 14:36
除左家長apps同限制佢流量外,JM會點樣同小朋友溝通?
預左今晚世界大戰以我小朋友性格....開始群埋朋友玩有 ...

全家都唔打機,佢就唔會打,好簡單,c6之前都打,我唔比佢係阿仔面前打,之後佢自己都冇打。
從來都冇開始過冇接觸過就冇問題

子爵府

回覆樓主:

用kids lock app,鎖咗機只能打電話whatsapp 嗰啲

首頁

尾頁

跳至