自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

xela 發表於 18-7-18 11:39
見到隔離post 問FTM 做乜好嘈,我又呻一下。

其實有咩必要比較?
孩子係你自己嘅
照顧係做父母嘅責任
有得咁比架咩?
俾我係個小朋友,父母成日呻湊我辛苦,咪鬼生我出唻啦!
上一代的父母,幾難都默默承受,因為係責任
現代嘅父母,將照顧小朋友當作打工,咁唔滿意咪生囉
又想搞嘢唔避孕、又想做父母,卻不想負責任

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

xela 發表於 18-7-18 12:11
我而家都係襯放工返歸果程車,打下皇室戰爭咋,長得滯會俾人話 :p

我自己就不斷同自己講,最緊要老婆開心 ...
我睡眠不足..個程車真係用來補眠
你打皇室戰爭,我玩下鬥地主咋

皇室戰爭我怕忍唔住課金俾人鬧多兩錢重

"最緊要老婆開心同笑"
簡單講就係想俾幸福自己愛既人
而開心同笑就係最好回報
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

回覆樓主

俾個樓主,好男人

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

你係個好老公啊!

其實爸爸媽媽都好,只係不同形式的付出,大家都要欣賞對方,感謝付出

寶石宮

2023年兔年勳章

互相關心

大宅

emimi 發表於 18-7-18 12:13
我覺得男人呢~咁多時間上c9網同班女人嘈,先唔講有時間不如諗下點搵多d錢/進修下,湊下小朋友做下家務都 ...

多謝你呀,其實我都係上來取下經。咁啱見到隔離po 先發下帖啫。

珍珠宮

王國教室勳章

bebeyi 發表於 18-7-18 12:14
其實有咩必要比較?
孩子係你自己嘅
照顧係做父母嘅責任

全部都係個人選擇啦,
有d人好想返工定佢一定要返工
有d人真係無辦法一定要自己照顧,一心自己照顧,
無完美,每個家庭有自己的不同

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

Miulo 發表於 18-7-18 12:10
我都係WM,我小孩細個時,我返工前湊bb比阿媽湊,放工去湊返個小孩,返屋企都要同小孩冲涼,餵奶小孩,等佢 ...

你覺得唔難可能因為你媽幫你頂哂最辛苦幾part,餵兩餐粥仔每餐最少半個鐘,痾左臭臭有時爆片要洗,扭眼訓又要氹,識爬之後仲要睇馬騮咁,到你夜晚接返bb,可能佢已經玩殘左自己同你媽,所以食餐奶就乖乖訓覺
上個月工人放假,好彩bb未開始食粥仔,我都全日冇坐低過,夜晚老公睇bb先有時間洗碗,一星期瘦2kg

公爵府

xela 發表於 18-7-18 12:21
多謝你呀,其實我都係上來取下經。咁啱見到隔離po 先發下帖啫。

我不是指你哦,唔好誤會

珍珠宮

bebeyi 發表於 18-7-18 12:14
其實有咩必要比較?
孩子係你自己嘅
照顧係做父母嘅責任

極同意! wm/ftm 任何時間只能選擇一個角色。好似揀茶餐,你揀咗 A 餐,人地 B 餐更好食/難食根本唔關自己事,你理鬼隔離枱食乜! 既然揀左 A 亦點都要食,搵 d 好味位欣賞下囉,唔會黑仔到雞髀唔熟薯條唔脆凍檸茶唔凍,成件事錯到盡頭掛?

男爵府

絕對同意!
無論 FTM 定 WM 都辛苦,只要老公關心下,提出幫手(教功課又好,陪玩又好),老婆已經好安慰。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

vpo0615 發表於 18-7-18 12:00
缺乏同理心的話, 不論對方做咩角色都會睇唔順眼...

大宅

luv_miyuko 發表於 18-7-18 12:22
香港做女人真係辛苦,大家有份搵錢,但男人放工打機就大條道理,女人放工做晒所有家務
煮埋飯就老奉,仔女 ...

我望返轉頭,老婆懷孕+ BB初出世時, 我都真係嗱手唔成世,做乜都要問過老婆啱唔啱先做。激親佢又唔想。可能因為咁,有D男人係「唔做唔錯」/「怕做錯家嘈屋閉掛。

我之後學精左,叫佢做一次先,我就望住佢學。問清楚,起碼有幾樣佢放心俾我做唔使返check

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得男人呢~咁多時間上c9網同班女人嘈,先唔講有時間不如諗下點搵多d錢/進修下,湊下小朋友做下家務都 ...
同意

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

zitzai 發表於 18-7-18 12:27
極同意! wm/ftm 任何時間只能選擇一個角色。好似揀茶餐,你揀咗 A 餐,人地 B 餐更好食/難食根本唔關自己 ...

吊頸死定跳樓死?
可唔可以唔死?
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

揶揄街外人唔使本,上網噴口水花當發洩囉 !

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

人天生就系要鬥做世界之最

一時鬥后生鬥靚

一時又要鬥辛苦偉大 搬盡所有理由出來務求自己看來最辛苦最偉大
一時又鬥幸福
鬥屋企最大
鬥仔女最叻
有時又鬥吓可憐
又鬥慘

現實裡見唔少。 大家繼續鬥做世界之最,樂在其中!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

pollyw 發表於 18-7-18 12:53
人天生就系要鬥做世界之最

一時鬥后生鬥靚

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

自己係ftm 亦做過wm 都係各有難處既!

無咩好嘈!

如果對家庭有付出既都係應該受到尊重!兩夫妻、一家人唔洗下下計算到咁多!

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

首頁

尾頁

跳至