自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

mydearson 發表於 18-7-18 19:04
生小朋友係不歸路,決定咗就盡力去照顧佢地,ftm 又好,wkm又好,不要埋怨,不要逃避,責無旁貸!

男爵府

環保接龍勳章

我兩樣都做過,做FTM時除咗頭果幾個月覺得好Free之外,完全唔享受,日日接送、煮飯、家務,真係做到人都癲。稍為做得唔夠乾淨,或者仔女讀書好似差咗,全部都好似自己嘅責任咁。

做WM就辛苦囉,放咗工仲有好多嘢要做,幾份工一齊做咁,但就少咗好多壓力,個人都開心好多。

不過鍾意做邊樣,我諗都同性格好有關嘅,自己就鍾意做WM。但無論邊樣,我都睇得好開,預咗唔會有人幫嘅啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Miulo 發表於 18-7-18 16:22
我果時又真係無乜怨言喎,小孩係自己,生得佢出,我唔介意辛苦返完工仲要湊佢小孩喎,只係諗住湊好小孩,等 ...

講真唔知係而家d 人濫用辛苦一詞, 定係d 人唔捱得...

我做過ftm 同wm, 兩者會有唔enjoy 又有難頂既地方, 但未至於去到"辛苦" 既地步, 可能我唔係做到樣樣完美, 咁會好d.

我諗辛苦既事應該真係堅難頂, 例如有病或者(假)單親要養起成頭家果d至係辛苦.

平時見d 人呻既野對我黎講唔係真係咁辛苦. 當然人人接受程度都唔同, ftm 同wm 都有唔同既野要呻, 人地呻咪由得人地呻, 大家都可以紓發情緒, 得閒咪留言幾句當交流下.

Miulo    發表於 18-7-19 10:12

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

xela 發表於 18-7-18 11:57
我堅覺WM 辛苦D,我阿媽就係WM,見佢朝6晚1,不得了。仲要而家D工再忙D + 細路 D 功課再難D
...

如果啲ftm有你呢個想法就好!
唔好等啲人以為wm就唔配做人阿媽!

男爵府

開心吸收勳章

Miulo 發表於 18-7-18 12:10
我都係WM,我小孩細個時,我返工前湊bb比阿媽湊,放工去湊返個小孩,返屋企都要同小孩冲涼,餵奶小孩,等佢 ...

我而家都係咁,等小孩瞓咗再開機洗衫、執屋、洗奶樽。
我老公大部分時間都公幹,只得我兩母子,咪又係咁做。
其實我都超攰,份工又大壓力,唔係hea 工。

男爵府

回覆樓主:

其實有咩好慨嘆委屈者,唔係自己決定生架咩?拎全枝槍迫你生咩?唔好講咩意外呀,老公/老婆好想生自己配合下個d藉口啦,你選擇左生就係要做架啦。

利申:半職冇工人,朝早返工,下午到夜晚湊女

公爵府

BabyRonXo 發表於 18-7-19 08:15
我而家都係咁,等小孩瞓咗再開機洗衫、執屋、洗奶樽。
我老公大部分時間都公幹,只得我兩母子,咪又係咁做 ...
我e家小孩算大咗,最辛苦段日子算過了,所以你要努力,捱過咗就會舒服D。

男爵府

xela 發表於 18-7-18 11:57
我堅覺WM 辛苦D,我阿媽就係WM,見佢朝6晚1,不得了。仲要而家D工再忙D + 細路 D 功課再難D
...

yes...如果佢無工返。䁠不到$養家。仲惨~~~ftm起碼叫有人俾$你養家。可能好少好難當家。但wm日頭要對住人歡笑~夜晚又叫對住家人歡笑。

男爵府

開心吸收勳章

Miulo 發表於 18-7-19 10:15
我e家小孩算大咗,最辛苦段日子算過了,所以你要努力,捱過咗就會舒服D。 ...

Thanks !
雖然係好勞累,無論體力上或係精神上,不過我無怨過。
既然係自己選擇呢條路,唔應該怨,總之見到小朋友開心就心滿意足

Miulo    發表於 18-7-19 10:36

男爵府

cytjulia 發表於 18-7-19 08:22
其實有咩好慨嘆委屈者,唔係自己決定生架咩?拎全枝槍迫你生咩?唔好講咩意外呀,老公/老婆好想生自己配合 ...

係架。自己攞嚟。但呻下囉。無得後悔。凡人嘛。無果樣諗果樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

emimi 發表於 18-7-18 12:13
我覺得男人呢~咁多時間上c9網同班女人嘈,先唔講有時間不如諗下點搵多d錢/進修下,湊下小朋友做下家務都 ...

公爵府

BabyRonXo 發表於 18-7-19 10:22
Thanks !
雖然係好勞累,無論體力上或係精神上,不過我無怨過。
既然係自己選擇呢條路,唔應該怨,總之見 ...
記得以前公司多野做,加班加到7,8點,仲要返去湊B,果種辛苦真係不為人知,假期又要湊,根本無時間喘息。但見到小孩對著你笑,真係辛苦全消。

男爵府

回覆樓主

隔離post 2x版,追左幾版就費時追,子女自己生,老公自己揀,有咩偉唔偉大啊,現實生活無人傾訴/唔想親友擔心/煩,上黎呻下都唔係咩錯姐
媽媽唔易做,做一個盡責又要求高既媽媽一定辛苦,個個居住環境唔同,小朋友好唔好湊,老公體唔體諒,有無長老工人幫手,都可以影響到好多野,邊有得比較,只不過呢,無必要踩低別人去抬高自己,你又唔係日日哩係人屋企,人地家事你又知幾多?憑咩話人「唔想返工大壓力懶,想有人養做ftm/唔想湊小朋友煩做家務困身所以返工hea」,除左老公其他人有咩資格話人老婆?
老公辛苦返工都係為頭家,放工想抖抖,想有人關心自己,ftm辛苦湊小朋友家務困身,都想有人錫下自己,wm放工都想老公分擔一下各種家務、教小朋友,大家當初為咩生小朋友?為左互相埋怨繼而離婚?
婚姻需要共同努力,家唔係講道理分對錯既地方,我囝囝返n班放學都會唱歌「親親爸爸,親親媽媽,xx笑笑,快樂的家」。
大家共勉之。

侯爵府

emimi 發表於 18-7-18 04:13
我覺得男人呢~咁多時間上c9網同班女人嘈,先唔講有時間不如諗下點搵多d錢/進修下,湊下小朋友做下家務都 ...

最奇怪係佢老婆係WM唔係FTM, 咁FTM呻又關佢咩事呢?????? FTM叫老公幫手又關佢咩事呢??????聲討咩呢??????
你覺得自己老婆好掂無問題架, 但唔洗話 "隔離FTM陳c奶架", 佢鐘意叫老公幫手關你鬼事咩

樓下李小姐叫男朋友攞女人手袋唔通又要理呀?

FTM定WM, 兩公婆有共識咪得囉, 咩事要鬥辛苦呀? 人人能力都唔同, 感覺唔同架

男爵府

開心吸收勳章

Miulo 發表於 18-7-19 10:42
記得以前公司多野做,加班加到7,8點,仲要返去湊B,果種辛苦真係不為人知,假期又要湊,根本無時間喘息。 ...

無錯!
因為係wm, 自覺虧欠小朋友好多,平日陪伴時間唔夠多,所以假期一定24小時分分秒秒自己湊。
好羨慕ftm 可以見證小朋友嘅成長。

公爵府

BabyRonXo 發表於 18-7-19 10:49
無錯!
因為係wm, 自覺虧欠小朋友好多,平日陪伴時間唔夠多,所以假期一定24小時分分秒秒自己湊。
好羨慕f ...
咁又唔覺虧欠小孩,係人都想做ftm,但如果環境唔許可(老公揾唔到),我又唔會強迫去做ftm,一個家庭大家都有份,做wm又可以幫輕老公,儲多d錢比小孩去學多d野,比小孩有更好嘅生活,已經係無虧欠他了,就好似有d老婆,可能真係想逃避返工,無考慮家庭是否容許,老公反對,硬要做ftm,比佢做到又如何,又要同6299住,又要成日為錢同老公嘈,我真係寧願做wm,起碼自己揾到錢,又可扮靚靚返工,夫妻間又唔會多爭吵。(以上只是個人意見,不是針對ftm)

首頁

尾頁

跳至