論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有事請教......

工人做左12年, 8月9號合約到期, 唔續約了, 想請教:
1) 約滿付款項收據及所有款項 (長服連這個月人工)我8月1號比佢可以嗎 ? 是否太遲呢?
2) 工人要求8月7號機票, 即比原先合同到期日早了兩天走, 我可否扣他兩日假呢?
3) 比入境處張ID40E form, 其中一欄填合約終止日, 應該係8月7號, 定8月9號呢?
3) 工人今早同我講, 佢話佢地約滿前14日走都可以, 是真的嗎?

其實工人最初黎真係好好, 好有心機做野, 雖然曾經犯事, 知佢個仔讀書要錢, 我都繼續用佢, 奈何真係越做越差, 所以唯有請佢返歸......

有勞各位JM, thank you !!

水晶宮

phwong 發表於 18-7-18 11:58
有事請教......

佢意思係咪最後嗰份合約14日大假未放, 倒數滿約日期, 所以咪可以係滿約前走。

但如果佢已經放左最終份合約既14日大假, 基本上係做到合約最後1日至走(即工作簽證有效期前1日。有效期最後嗰日離境)。

但如果雙方協議都可以早走。但出糧就出到大家協議嗰日。
天空之城, 快樂之地

男爵府

好媽媽勳章

回覆 PCCW2319 的帖子

thank you JM,

佢呢個合同有28日假, 放左15日, 淨番13日, 不過佢自己講明話唔放假, 要錢, 咁晰係正常要做到contract last day, 明白哂, 唔該哂

子爵府

phwong 發表於 18-7-18 15:53
回覆 PCCW2319 的帖子

thank you JM,

做咗12 年,好犀利

唔需要做到contract 或visa last day, 大家協議一日就可以,出糧做到邊日,就計到邊日,加未放假期計錢

機票就問佢想要邊日,就買嗰日。買之前,要工人簽名confirm, 冇得改,要改期。要工人自己負責

子爵府

有事請教......

工人離開你家那天。合约就终止。用那日期通知入境處contract terminate

男爵府

有事請教......

想知是工人自己不續約還是你不需要? 用了12年好利害(emoji)

男爵府

我工人也做了10年不續約, 請問28天假係用錢補給她嗎?請問怎樣計錢呢?謝謝!

首頁

尾頁

跳至