想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上星期五打了破卵針,今日星期絲毫感覺唔到懷孕感,覺得還是要做iui or ivf, 台灣好像評價很好,但又要請假,有點亂😣

禁止訪問

大宅

碧思泉 發表於 18-7-18 16:25
上星期五打了破卵針,今日星期絲毫感覺唔到懷孕感,覺得還是要做iui or ivf, 台灣好像評價很好,但又要請假 ...

我都揀咗喺台灣做,因為聽好多jm講都話台灣喺呢方面既技術係好過香港,同埋佢地既服務真係好好。我7月頭初診,而家等緊開針。

禁止訪問

複式洋房

台灣專業很多; 醫生也較有耐性同better follow up

複式洋房

謝謝大家!

大宅

Louisho1990 發表於 18-7-18 18:39

我系台灣做,我覺得台灣技術好好

請問你做ivf 幾錢?計埋機票酒店幾錢?

洋房

上星期五打了破卵針,今日星期絲毫感覺唔到懷孕感,覺得還是要做iui or ivf, 台灣好像評價很好,但又要請假 ...

我都是在台灣試了兩間,兩間都出名,服務技術價錢環境香港沒有得比,醫生護士十分專業。我很喜歡。我之前在香港試了一個名醫,錢花光了,沒有任何成果,也沒有任何跟進,原因檢討。另外也看了兩個香港名醫,對我這類高齡棘手個月案也不想接,價錢也是天價。現在,我在台灣起碼有初步的好開始,而且,去台灣搞,如果你充份了解流程,其實過程很順利,他們有專人跟進,所有事也會仔細安排打點。缺點是,你要去三次。我我知道有些jm 早機去晚機返,時間其實可以試試安排。
我在台灣花的錢,無論在檢驗用藥手術方面也平差不多一半,香港太貴了。台灣選擇也多,每年處理個案一定比香港多。我很後悔在香港那些名醫白白浪費了我的時間。錢花了不打緊,害的是我沒有時間了解,而且,失敗後,醫生也是淡淡的說,再繼續吧。我如何可以放心再浪費光陰呢?
希望我的經驗可以作為你的參考。

大宅

啜啜怪^3^ 發表於 18-7-19 00:27
請問你做ivf 幾錢?計埋機票酒店幾錢?

以我為例子 未計就到機票 大約需要6萬港幣 不過我做多左一步凍卵 浪費左d錢 所以可能五萬都可以嘎啦 台灣做好方便 又可以當旅行

洋房

Cmy8372 發表於 18-7-19 10:47
以我為例子 未計就到機票 大約需要6萬港幣 不過我做多左一步凍卵 浪費左d錢 所以可能五萬都可以嘎啦 台灣 ...

請問台灣有介紹嗎

大宅

比比大帝 發表於 18-7-19 14:57
請問台灣有介紹嗎

我係王家瑋醫師,其實呢度介紹的台灣ivf不外乎都係王、送子鳥和翁醫生。

洋房

Cmy8372 發表於 18-7-19 15:00
我係王家瑋醫師,其實呢度介紹的台灣ivf不外乎都係王、送子鳥和翁醫生。
...

謝謝你解答 因為我新入group (emoji)(emoji)

禁止訪問

複式洋房

JannyC9 發表於 18-7-19 09:11
我都是在台灣試了兩間,兩間都出名,服務技術價錢環境香港沒有得比,醫生護士十分專業。我很喜歡。我之前 ...

十分同意
本人經驗也類同。

若有精神心機(夫婦兩人也不怕煩去安排台灣機票住宿行程),又有時間空間(如妻子不必返工or份工容易請假),一定台灣比香港優勝。

台灣技術高,醫護人員又用心,他們首要係想盡一齊辦法去成功。

香港就趕時間,人工租金貴,本人想做多一次,醫生也不想接,因為不想我拖低佢診所成功率(正如JannyC9 所言,抬高收費,我估根本不想接麻煩高齡case).

複式洋房

回覆 JannyC9 的帖子

多謝您Janny!!

複式洋房

回覆 Angelcatb 的帖子

Thank you Angel Cat!

複式洋房

回覆 JannyC9 的帖子

友人介绍翁醫生,你地有無朋友睇過??祝大家去台灣接很多寶寶回來。但講真,之前同朋友去台灣親子餐廳,很多大齡父母,我台灣朋友都提過嗰面幼兒園很多大齡父母,可能台灣做IVF 成功率高過香港呢!

洋房

碧思泉 發表於 18-7-22 11:56
回覆 Angelcatb 的帖子

Thank you Angel Cat!

唔好客氣,我自己是過來人,經歷很多艱辛過程,希望其他人不要走寃枉路。我自己在香港做第一次做ivf 時,我試過在那位名醫診所爆喊兩次,因為感受不良好,而且下下真金白銀十張八張金牛找數,心血少d都頂唔順。

大宅

我都係台灣做,而家等植入

大宅

Cmy8372 發表於 18-7-19 10:47
以我為例子 未計就到機票 大約需要6萬港幣 不過我做多左一步凍卵 浪費左d錢 所以可能五萬都可以嘎啦 台灣 ...

如果台灣做都要6萬,計埋機票酒店time cost 同喺香港做差唔多,香港做輕鬆好多唔洗咁頻撲!
我用左8萬幾已經包哂針藥,檢查,抽卵,放胎,雪胎~ 最緊要係有咩事可以有醫生即刻follow up!

首頁

尾頁

跳至