跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有冇JM係土生土長香港人,申請技術移民來澳洲,又成功揾到自己專業嘅工作?

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-18 18:02
有冇JM係土生土長香港人,申請技術移民來澳洲,又成功揾到自己專業嘅工作?
...

我同我老公都找到

大宅

v_vcsl 發表於 18-7-19 21:23
我同我老公都找到

請問搵左幾耐啊?

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-19 23:47
請問搵左幾耐啊?

半年內。
但我識大部分既人如果係三十歲尾既係好難搵到,三十頭前既如果找junior位可能會好D。
我自己既經驗覺得係每個case都好唔同,好難一概而論。
例如學歷,年紀,工作經驗,專業類別,英文程度。

大宅

v_vcsl 發表於 18-7-20 11:44
半年內。
但我識大部分既人如果係三十歲尾既係好難搵到,三十頭前既如果找junior位可能會好D。
我自己既經 ...

上個星期有headhunt回覆,c6同佢傾,但當講完個人工時,headhunt就話再睇.....
我地仲係三十頭

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-27 13:45
上個星期有headhunt回覆,c6同佢傾,但當講完個人工時,headhunt就話再睇.....
我地仲係三十頭
...

我自己係過來澳洲前已有offer,第一份就好好彩得左,但跟著都有繼續揾工,跟著大約再in左3份,其中一份亦有offer.
至於人工,你一定唔可以同香港比較。你可上網睇下你個行業大約人工幾多,唔好開得太過份,或一定堅持要同香港相約。
同埋澳洲都係睇local experience, 所以好多人第一份工都會將就下,做到咁上下便再轉工。

大宅

HxH 發表於 18-7-27 15:38

我自己係過來澳洲前已有offer,第一份就好好彩得左,但跟著都有 ...

其實c6已經肯接受打六折嘅人工,但人地問佢,佢又唔肯講,只肯講宜家嘅人工,結果可能嚇親人

HxH 你介唔介意講你係邊個行業?

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-27 17:40
其實c6已經肯接受打六折嘅人工,但人地問佢,佢又唔肯講,只肯講宜家嘅人工,結果可能嚇親人

HxH 你介唔 ...

allied health

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-27 13:45
我地仲係三十頭
...

如果有head hunter找過你,咁證明你老公既CV都合佢地心意,都係一個好既跡象,如果你老公唔肯答要求幾錢人工而講而加自己幾錢人工,其實對方都會認為你想要而加賺緊既人工,所以真係好似HXH講,要看一看自己既行業在澳洲既人工,再衡量自己可接受多少,再講自己想既人工。澳洲好講local experience,我收過一D CV,在外國好有經驗,學歷好好,但在澳洲無做過野,所以公司最後都無請,總之你一有本地經驗,那怕只是半年一年,都會容易好多。介唔介意講你做邊行?或者可以幫到你。

大宅

v_vcsl 發表於 18-7-28 08:07

如果有head hunter找過你,咁證明你老公既CV都合佢地心意, ...

Project coordinator/project engineer

大宅

v_vcsl 發表於 18-7-28 08:07

如果有head hunter找過你,咁證明你老公既CV都合佢地心意, ...

其實so far都有三間公司搵過佢,但佢堅持只講宜家份人工,真係激死人

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-28 16:50
其實so far都有三間公司搵過佢,但佢堅持只講宜家份人工,真係激死人

其實係之前另一個post聽你話,其實你先生未ready過來,要佢放棄香港份人工真係好難,要好大心理準備。仲要人工係仲未扣稅,你還要預人工扣稅後無左3份1,物質生活一定比香港生活低,真係唔係人人接受,尤其男士們。

大宅

HxH 發表於 18-7-28 18:53
其實係之前另一個post聽你話,其實你先生未ready過來,要佢放棄香港份人工真係好難,要好大心理準備。仲要 ...

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我老公黎到半年搵到工,IT行業,人工比香港少1/3(仲要係稅前),職位低幾級,到依家返左一年工,都有時會怨人工低架

不過睇番IT冇local經驗,英文又麻麻,佢半年搵到已經好彩,識人老公搵左2年先有,另一個黎左兩年多都入唔番本行

樓主老公有幾個工作可以傾到人工部份,CV應該唔錯,但佢調整唔到心理,唔會有人肯請。好似我老公果行,就算俾佢做番香港果陣的職位,人工都係同香港相差一截

別墅

EasYGo1818 發表於 18-7-29 01:35

我老公都係做engineer,而家我地太空人緊,坦白講,澳洲經濟真係好差,你見到澳紙唔升都知,無錢真係好頭痛,而家政府咩都cut, pr 好多福利都cut 左,可能Melbourne Sydney 會好d, 但其他cities 真係唔算好好,同埋我覺得大cities 既Aussie 好唔friendly, 我住左係perth 幾年,去Melbourne 覺得d 人好無禮貌。所以我而家都未決定走定留,但留應該只會係perth, 除非因為工作去move interstate。你而家最重要係同老公商量好同埋目標一致,如果唔係成日鬧交好影響感情,我都經歷過呢個情況,但我最終選擇以全家人既幸福為主,父母幸福相愛,仔女先會幸福快樂,同埋呢幾年我係澳洲都有深刻既體會,每個國家都會有自己既問題,呢度小學教育hea 到爆,好多人都係額外搵好多野俾仔女學,如果係Melbourne Sydney 根本同香港一樣咁competitive,所以如果只係單純為教育,香港international school 就可以。講到退休仲慘,退休返黎唔使諗住有pension. 住唔夠10年,無交過稅一定唔會有。希望我既分享幫到你。

大宅

yui_kuen 發表於 18-7-29 22:21
我老公都係做engineer,而家我地太空人緊,坦白講,澳洲經濟真係好差,你見到澳紙唔升都知,無錢真係好頭 ...

多謝你嘅分享

複式洋房

yui_kuen 發表於 18-7-29 22:21
我老公都係做engineer,而家我地太空人緊,坦白講,澳洲經濟真係好差,你見到澳紙唔升都知,無錢真係好頭 ...

我又覺喎,可能我唔係住大城市,一般都好友善。至於揾錢,就唔好望同香港一樣多,但呢度使費平啲,咁都ok

大宅

回覆樓主

男人一到中年諗既野同女人吾同,我自己本身吾想再不停返工賺錢冇時間體力湊仔女,香港讀書又辛苦又難英文好,但老公卻説我找了一條大家辛苦的路,說到底也是他人工少左工作冇滿足感英文吾夠好自信不足。雖然來了一年多,我覺得他成日仲想返去找工,其實我決定咁早黎澳洲的原因是因為他越老越難適應,而家唔試五年後更加吾洗試,我現在也不知道他將會怎樣行下一步,而我只有仰望我的神求祂旨引我們。

洋房

EasYGo1818 發表於 18-7-18 18:02
...

我都係allied health 來左兩個月有offer. 呢到第一份工通常唔會考慮海外經驗。我人工稅前都少香港一半以上。扣完稅仲少過香港新畢業人工。所以如果你先生堅持要香港人工又無本地經驗根本係天方夜譚。新來到首要目標應該係累積本地經驗捱一年半載,之後先有牙力再轉工同人bargain 人工。我依家做左年半,之前人工太低辭職,點知老細都破例再加我人工留我。人工慢慢會改善,一開始要將就下,咪真係無可能有offer.

複式洋房

jthl2013 發表於 18-8-4 14:10
男人一到中年諗既野同女人吾同,我自己本身吾想再不停返工賺錢冇時間體力湊仔女,香港讀書又辛苦又難英文好 ...

我都煩緊移民澳洲問題,主要係為下一代。其實我老公已經係97時移民咗澳洲,五年後回港,現在因為唔想下一代做樓奴,諗緊好唔好回澳洲。

首頁
12345...6

尾頁

跳至