跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

yui_kuen 發表於 18-7-29 22:21
我老公都係做engineer,而家我地太空人緊,坦白講,澳洲經濟真係好差,你見到澳紙唔升都知,無錢真係好頭 ...

Unfriendly... 我真係好認同。
未過來時, 去美國英國都住過陣,但澳洲city(我住Sydney)俾我感覺真係好unfriendly .
以揸車為例, 停紅綠燈,遲一步起步即响安。明明小路行50km/h, 夠膽死不停推,之後仲會對頭單線爬頭再怒瞪番你。

大宅

twinmouse_yy 發表於 18-8-5 07:27
未過來時, 去美國英國都住過陣,但澳洲city(我住Sydney)俾我感覺真係好unf ...

好同意,好多人揸車好冇禮貌,成日貼到實,嫌人慢。

越跟得貼我,我就越行慢啲,踏多啲brake

有次見有架車後面貼住 the closer you get, the slower I go

複式洋房

twllc 發表於 18-7-29 21:52
我老公黎到半年搵到工,IT行業,人工比香港少1/3(仲要係稅前),職位低幾級,到依家返左一年工,都有時會 ...

請問你們住邊區?我老公也是IT 現正計劃回流,但聽講好難找工,我哋想去Brisbane

別墅

shirleyfoo1213 發表於 18-8-5 18:47
請問你們住邊區?我老公也是IT 現正計劃回流,但聽講好難找工,我哋想去Brisbane
...

個人認為商界既工真係好難搵,年齡如35以上都難,英文唔好就更加冇可能。

別墅

twinmouse_yy 發表於 18-8-5 07:27
未過來時, 去美國英國都住過陣,但澳洲city(我住Sydney)俾我感覺真係好unf ...

好認同,佢地揸車真係好無品。我上次去Melbourne 揸車去摘車厘子,後面架大貨車一路跟到好貼,我已經係係中線加上開到max speed, 咁我車住個仔又唔會speeding. 一路開100 都俾佢跟到好貼,我勁驚。佢地駕駛態度真係唔好

大宅

jthl2013 發表於 18-8-4 14:10
男人一到中年諗既野同女人吾同,我自己本身吾想再不停返工賺錢冇時間體力湊仔女,香港讀書又辛苦又難英文好 ...

越老越難適應係真....所以先想佢趁早試下,大不了兩年後全家返去
香港真係好易搵工,兩年後返來都冇問題
拎到RRV 或citizens 再返囉

你老公好好啊,叫做點都過左去呀

大宅

Wongchan12 發表於 18-8-4 21:01
我都係allied health 來左兩個月有offer. 呢到第一份工通常唔會考慮海外經驗。我人工稅前都少香港一半以 ...

Thx! 我再同佢滲下呢啲嘢

大宅

EasYGo1818 發表於 18-8-6 00:51
越老越難適應係真....所以先想佢趁早試下,大不了兩年後全家返去
...

可是我和仔女可以返返轉頭嗎?

別墅

jthl2013 發表於 18-8-6 09:05

我都咁諗,如果兩年後,小朋仲細 (未入學階段)還行得通,如果大左,小朋友好難。不過當然可以讀國際學校,但到時又未必收,有d又要比買債劵先可以讀,好貴。
樓主,其實可唔可以等你先生係香港博殺多幾年,等佢攞晒滿足感,先再convince佢過澳洲。

大宅

HxH 發表於 18-8-6 09:46
我都咁諗,如果兩年後,小朋仲細 (未入學階段)還行得通,如果大左,小朋友好難。不過當然可以讀國際學校, ...

錢會嫌多嗎?人越老越靠財富工作去有安全意義感。如果你不想犧牲老公,一家人安安份份在香港也可以幸福。除非你老公自願,否則到後來一定怨你。

大宅

jthl2013 發表於 18-8-6 09:05

點解唔得?

香港仲有冇屋?

別墅

jthl2013 發表於 18-8-6 11:42
錢會嫌多嗎?人越老越靠財富工作去有安全意義感。如果你不想犧牲老公,一家人安安份份在香港也可以幸福。 ...

完全同意!我老公同我講佢唔想因為英文唔好俾d 唔做得野既外國人做佢上司,佢會好唔開心。我知如果我迫下佢佢會過黎,但我唔想佢怨我,搞到最後兩個人感情破裂。

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-6 00:51
...

兩年只係拎到RRV, RRV 又係得5 年。Citizenship 而家無4 年唔使諗,4 年apply 完分分鐘仲要搞你一年半載,即係頭尾5、6 年。但如果你老公肯做電工呢d 落手落腳既野,咁就可以自己開間細公司揸車周圍去接job。電工好好搵,但前提係佢要肯落手落腳做。

男爵府

好媽媽勳章

shirleyfoo1213 發表於 18-8-5 18:47
...

我地住Melbourne

大宅

HxH 發表於 18-8-6 09:46
我都咁諗,如果兩年後,小朋仲細 (未入學階段)還行得通,如果大左,小朋友好難。不過當然可以讀國際學校, ...

個pr visa會expired, 之後年紀大左唔夠分
而且今年個list原來已經冇左c6個occupation
之前申請到簡直係萬幸,好好彩

大宅

yui_kuen 發表於 18-8-6 17:14

兩年只係拎到RRV, RRV 又係得5 年。Citizenship 而家無4 年 ...

冇乜可能,佢係睇住人做果啲

大宅

yui_kuen 發表於 18-8-6 17:11
完全同意!我老公同我講佢唔想因為英文唔好俾d 唔做得野既外國人做佢上司,佢會好唔開心。我知如果我迫下 ...

但做太空人等於冇左老公......

可能你個情況應該同我唔同,我個case係如果我c6唔去我唔會續到個pr

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-7 00:02
但做太空人等於冇左老公......

可能你個情況應該同我唔同,我個case係如果我c6唔去我唔會續到個pr

Easygo1818,請問你老公英文好嗎?

大宅

v_vcsl 發表於 18-8-7 04:20
Easygo1818,請問你老公英文好嗎?

悪補緊oral寫冇問題

別墅

EasYGo1818 發表於 18-8-7 08:43

悪補緊oral寫冇問題

你老公仲要考英文試?定自己想練好oral?

首頁
12345...6

尾頁

跳至