0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀b 兩個半月大成日食手,撥開佢又再食,俾奶咀用脷頂開,有時候誇張到食緊奶(埋身同樽)都想塞隻手入口食。點樣可以唔俾呀b食手?食慣手好難戒啊,好怕佢食爛手。求指教

大宅

ambermatt 發表於 18-7-18 21:43
呀b 兩個半月大成日食手,撥開佢又再食,俾奶咀用脷頂開,有時候誇張到食緊奶(埋身同樽)都想塞隻手入口食 ...

食手都係佢成長一部分,對佢好⋯
可以做既係keep住幫佢抹手同抹面⋯

象牙宮

呀b 兩個半月大成日食手,撥開佢又再食,俾奶咀用脷頂開,有時候誇張到食緊奶(埋身同樽)都想塞隻手入口食 ...

婴儿吃手是自我认识的开始。小婴儿在开始吃手或脚时并不知道这是自己的手、自己的脚,在反复吃手吃脚的过程中发现,这原来是我自己的手、自己的脚,我自己是可以支配的,只要想吃,随时可以吃到,这逐渐发展了孩子的自我意识和自信心,是心理成长、成熟所必需的。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得唯有勤D幫BB抹手,呢個時期,BB系用口腔探索。

子爵府

回覆樓主:

大部分bb都會食手,我女出世幾日已經想食,都阻唔到,唯有勤力清潔

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-7-19 16:25
大部分bb都會食手,我女出世幾日已經想食,都阻唔到,唯有勤力清潔

唯有係咁啦,抹手抹手⋯⋯因為我媽講我bb時食爛手,點都阻唔到,搽萬金油都一邊喊一邊食,好怕我呀b都係咁

大宅

haha748494 發表於 18-7-19 15:57
我覺得唯有勤D幫BB抹手,呢個時期,BB系用口腔探索。

佢成個拳頭咁塞入口,好誇張又搞笑都啜到手指紅晒

大宅

PhoebeKw 發表於 18-7-18 21:54
食手都係佢成長一部分,對佢好⋯
可以做既係keep住幫佢抹手同抹面⋯

嗯嗯,好啦,我抹密d..thanks

大宅

333s 發表於 18-7-18 22:56
婴儿吃手是自我认识的开始。小婴儿在开始吃手或脚时并不知道这是自己的手、自己的脚,在反复吃手吃脚的过 ...

Thanks!! 我係怕佢之後好難戒

伯爵府

一般細個陣都會食嘅,每個bb都一樣

子爵府

ambermatt 發表於 18-7-19 18:33
唯有係咁啦,抹手抹手⋯⋯因為我媽講我bb時食爛手,點都阻唔到,搽萬金油都一邊喊一邊食,好怕我呀b都係咁 ...

我仔bb嗰陣都食手,依家20個月已經唔食

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 ambermatt 的帖子

haha,好得意吖,我囝囝都系,個拳頭好似好甜咁。

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-7-19 16:25

請問有咩幫佢抹手較好?

大宅

食手仔,係口腔探索期,之後就會識,將狗屎垃圾放入口,小心細件易甩嘅物件,係過程成長必經階段,經常抹/洗手就可以

大宅

mrschengbaby 發表於 18-7-21 04:15
請問有咩幫佢抹手較好?

係屋企就熟水+棉片抹,出街就用softtouch/思詩樂既獨立包裝清潔濕棉。
我睇過濕紙巾好多化學野,又落左野又話滋潤,我怕佢食落肚無用濕紙巾。

禁止訪問

子爵府

mrschengbaby 發表於 18-7-21 04:15
請問有咩幫佢抹手較好?

我用h牌純水濕紙巾,我仔依家已經唔食手,不過成日摸面,都係要抹

首頁

尾頁

跳至