親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為颱風班機延後一日回港,但張登機已掉,保險公司話要登機証至得,航空公司出既證明都唔接受,求教仲有咩辦法?謝謝I

禁止訪問

大宅

ellischoi 發表於 18-7-18 23:13
因為颱風班機延後一日回港,但張登機已掉,保險公司話要登機証至得,航空公司出既證明都唔接受,求教仲有咩 ...

我上星期也是颱風原因航班被取消了,我打上去航空公司cs問得很清楚,她說來回程機票都可全退款,於是我選擇了退款而自己另找航班回港,昨天我發現航空公司只退了回程錢,我又打上去問,今次個cs竟然答我上次個同事無留意我用了去程,才會這樣回答,我即刻鬧爆佢話我是基於可以全退款我才作出決定,有甚麼可能航空公司失誤而要我承受損失?真係不知所謂!

大宅

回覆樓主:

已經用左都可以退?你會唔會想多左?

大宅

moniquechoy 發表於 18-7-19 11:24

我原本都唔認為可以退,係cs話可以,我三番四次再確認,我先決定退

大宅

moniquechoy 發表於 18-7-19 11:24

我並不是無理地要求連去程都退錢,而是航空公司主動提出全張機票退款呢個option,我又已經很清晰地問了幾次,誤導我作出決定,我先咁嬲!我本身無預計可以退去程的

禁止訪問

伯爵府

樓主可以開名講邊間保險公司嗎?

大宅

nmvcsw 發表於 18-7-19 12:51
我估計你的機票是廉航, 因為廉航的去/回價錢會分開列出.

傳統航空來回機票, 好難只計算其中一程.

是廉航,航空公司提出三個options: 同一地點改時間、改地點、退票,如果不能全退票,我或許會選擇改地點回港,現在我自己買了另一航空公司航班回港,保險不一定能賠償

大宅

ioi 發表於 18-7-19 13:08
樓主可以開名講邊間保險公司嗎?

allxxxz

禁止訪問

禁止訪問

大宅

nmvcsw 發表於 18-7-19 13:39
(1) 同一地點 + 改時間 : 不知道幾時有機位返, 你不會選擇.

(2) 改地點 : 相信你係搭 HKExp 至有這個 Offe ...

(1) 同一地點改時間:我是8號收到通知10號航班取消,最理想是有9號航班提前走,但full了

(2) 改地點:我是去石垣的,全香港只有一班直航,但取消了,我要10號前離開一定要轉機去其他地方再返港,航空公司有福岡、大阪、東京,9號從石垣都有內陸機去以上地方 (不論option 2 / 3 我都需要買內陸機),航空公司如果清楚表明只退回程票,我是會考慮搭返航空公司的其他航班返港

(3) 重點是回程機票是$0,即現在只退行李費、劃位費和稅費,但我另外買其他航空公司的機票絕對不是這個價錢,而且重新買票不一定能claim保險,如果航空公司不是全退票,我未必會買其他航空公司

禁止訪問

大宅

nmvcsw 發表於 18-7-19 14:23
你改由 HKExp 其他航點返香港, 要自行安排內陸機 + 補回不同航點的機票差價.

你改搭其他航空公司返香港, ...

“A的成本,未必平過B”是假設A和B都是廉航,因為航空公司答應我可以全退票,令我最後選擇去沖繩,但沖繩是沒有廉航返港

(2) 改地點 - 福岡返港
內陸機 ($800/head) + 其他航點補機票差價保留行李稅項 ($1300/head-$0)

(3a) 退全票 - 沖繩返港
內陸機 ($800/head) + 其他傳統航空公司單程航班連稅費 ($2500/head) - 退全票($1300/head)

(3b) 退回程 - 沖繩返港
內陸機 ($800/head) + 其他傳統航空公司單程航班連稅費 ($2500/head) - 退回程($250/head)

樓主都遇到保險公司拒賠,我到現在都未能肯定保險公司一定會賠,如果最後保險唔賠,我就會因為航空公司誤導而增加損失,所以我先話當時佢無話退全票,我唔會有呢個決定

伯爵府

因為颱風班機延後一日回港,但張登機已掉,保險公司話要登機証至得,航空公司出既證明都唔接受,求教仲有咩 ...

Passport ?

禁止訪問

大宅

你試下去消委會度投訴 (非法律途徑),再唔得就小額錢債審裁處 (法律途徑),我而家都係由呢個方向入手,希望你成功索償!

wcpcelia    發表於 18-7-21 16:28

首頁

尾頁

跳至