自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

與家人同住,雜物好似會生腳咁,
四處都有,執完廚房,無幾耐,有人又亂放,然後雜物會蔓延到客廳.
自有淘寶,網購,更多雜物。

每逢執屋,家人之雜物,唔肯掉或捐.

理由 : 可以用架,將來有用架,環保嘛,改造第二樣野嘛。

雜物內容乜都有,
環保袋 N 個,------ 講左五個夠買菜及購物,其餘可以捐,家人卻說後備嘛!
不合穿的衣物, 一定不肯掉, 除非 有蟲, 料爛。 永遠話 瘦左再 著。 我話 到時個款唔得架啦! 佢話 懷舊 look!

碗碟瓶罐等,見得意又買,於是因其形態不規則,又要用更多地方放。

護膚品及化妝品,尚幸肯用晒至再買,希望一年後,會清晒啦。有日期既,佢地至肯聽。

前一排,佢地睇完 " 我家裡沒東西" 有乾潔左小小。 之後 又故態服萌 .......

每次執親屋,好累。

請問有無網友,可以提供的方法保持家居整潔?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

學下斷.捨.離

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

與家人同住,你管得了自己,但管不了別人,有難度喎!

子爵府

回覆樓主

偷偷地掉 尤其環保袋 用來用去都係個幾個
又會有新既 佢地都唔知掉左
有d人係多野到唔知自己有d咩架

水晶宮

回覆樓主:

偷偷地掉咪得law,佢地唔覺的

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-7-18 23:40
學下斷.捨.離
就是要執行,佢地唔合作....

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-7-18 23:43
與家人同住,你管得了自己,但管不了別人,有難度喎!

次次執乾淨枱,佢地就放東要,梳化又係咁,鞋又係咁,簡直人都癲

男爵府

carmen0807 發表於 18-7-18 23:47
偷偷地掉 尤其環保袋 用來用去都係個幾個
又會有新既 佢地都唔知掉左
有d人係多野到唔知自己有d咩架:ayawn ...

呢招好喎。我試過偷偷地掉的雜誌,根本都成幾年唔睇 : 佢不停儲,我就在中間抽幾本掉。
但有日又見到小強,真係乜耐性都無晒,一整櫃斬立決。佢回家有發脾氣,我反問,你又話睇,但幾年無睇,有蟲架,的細路點算!

做左人阿媽既女人,發起惡,個男人至知要聽。平時好聲好氣,佢HEA 答會執,但永遠唔執囉。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shadowrainbow 發表於 18-7-19 00:11
次次執乾淨枱,佢地就放東要,梳化又係咁,鞋又係咁,簡直人都癲

所以話有難度,你要執嘅,唔係地方,而係你家人嘅作風,但佢哋聽你講嗎? 講唔聽,你就只能打輸數重複執拾清潔。

珍珠宮

畀面勳章

要想間屋企理,除了收納,最重要是斷捨離。牽涉到掉物品,甚至掉大量物品,大件家具。所以你要擁有大量物品的管理權才掉得。最後每件物品都有自己的位置就唔會亂。除非是年幼子女的物品,唔系就唔好偷偷掉別人的物品,要執好個位比他們放好。
志趣嗰版有個斷捨離分享帖值得看看

男爵府

維仔媽媽 發表於 18-7-19 00:27
要想間屋企理,除了收納,最重要是斷捨離。牽涉到掉物品,甚至掉大量物品,大件家具。所以你要擁有大量物品 ...
謝謝。

之前人人有自己房,有自己櫃,但好奇怪,最近開始HEAA 出廳, 廳埋入洗手間。

珍珠宮

畀面勳章

我唔知你的家人是什麼關係。如果是核心家庭,夫婦子女就易辦。如果是父母兄弟姐妹就難搞。唯有做好自己嗰部份。利用書籍和行動再影響他們。千萬唔好偷偷地掉他們的野。我試過,唔好。

珍珠宮

shadowrainbow 發表於 18-7-19 00:29
謝謝。

之前人人有自己房,有自己櫃,但好奇怪,最近開始HEAA 出廳, 廳埋入洗手間。

‘我的家中空無一物’主角係咁處理

私人物品唔可以放公共地方除有共識
每晚會將家人留在公共地方的物品放返係佢地房
唔收返就掉

子爵府

shadowrainbow 發表於 18-7-19 00:11

你搬走就算,你管唔到。

千祈唔好掉人哋的東西,對方可以報警。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

spikenard 發表於 18-7-19 00:08
偷偷地掉咪得law,佢地唔覺的

x 2

絕對同意~

因為多到佢哋都唔記得 ,如果話搵,你死口話冇調到就得了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sinohk33 發表於 18-7-19 07:30
你搬走就算,你管唔到。

千祈唔好掉人哋的東西,對方可以報警。

小時候, 唔小心掉咗阿媽搬舊通勝, 原來佢夾咗兩張一千蚊紙在裏面,被佢鬧到飛起, 所以掉嘢前,返一下裏面 ,有沒有老人家宝物~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

我屋企人 對褲由白變灰穿哂窿都著
我啲玩具留到比個女玩 衫又有⋯⋯
我真係叫哂救命

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-7-19 07:38
小時候, 唔小心掉咗阿媽搬舊通勝, 原來佢夾咗兩張一千蚊紙在裏面,被佢鬧到飛起, 所以掉嘢前,返一下裏 ...

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

心態唔同, 有難度
租個迷你倉擺啲唔要既野啦

首頁

尾頁

跳至