自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

以前嗰代鍾意生幾個,但到最後都係得一個半個肯理下父母。見過實例係阿媽九十幾係老人院,而家已經行唔到,仔女移晒民,剩返一個係香港叫做睇住個阿媽

珍珠宮

mandy952 發表於 18-7-19 05:30
以前嗰代鍾意生幾個,但到最後都係得一個半個肯理下父母。見過實例係阿媽九十幾係老人院,而家已經行唔到, ...

無論現在咩家庭都好,將來都會張年老既父母放哂喺老人院,呢個係不變既現實,所以老人院一定開得多話兒童院

amalee    發表於 18-7-19 13:46

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

loklok286 發表於 18-7-19 05:44

無論現在咩家庭都好,將來都會張年老既父母放哂喺老人院 ...

我老媽同住了三十多年, 佢現有認知障礙症,到真是到行唔到才會送到老人院,因他們才有經驗處理,而每天才會安排人才餵食探望,這是做子女責任~

blackberry    發表於 18-7-19 12:17
sonet    發表於 18-7-19 09:59

琥珀宮

大力大力 發表於 18-7-19 05:59

我老媽同住了三十多年, 比現有認知障礙症,到真是到行唔 ...

多謝提醒,得閒去讀定護理課程都好

esmehouse    發表於 18-7-19 10:26

大宅

回覆樓主:

久病床前無孝子

esmehouse    發表於 18-7-19 10:23

別墅

回覆樓主:

我覺得雙向,以前 D人諗住養兒防老,但生左出來又因重男輕女或各種原因冇理過個小朋友,到老又好難要求 乜嘢。我見過生一打都唔理個阿媽

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

那年代很多父母都唔識教細路,生多幾個點都有一個乖啦

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我同老公兩邊都係得兩名,都覺得好難移民,放唔低

水晶宮

回覆樓主:

當家人出事,邊個人邊個鬼,一清二楚

esmehouse    發表於 18-7-19 10:23
wmkcnw    發表於 18-7-19 10:17

侯爵府

回覆樓主

可能個老人家會諗,好彩生咁多個,有一個人理都好,如果生得一個,冇人理嘅機會咪重大
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

lovececing 發表於 18-7-19 07:16
可能個老人家會諗,好彩生咁多個,有一個人理都好,如果生得一個,冇人理嘅機會咪重大
...

我家人都係咁諗,成日都話好彩我仲生咗個女。 有時係雙向嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

無論現在咩家庭都好,將來都會張年老既父母放哂喺老人院 ...

是將會多过7仔!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sjwq 發表於 18-7-19 06:49
我覺得雙向,以前 D人諗住養兒防老,但生左出來又因重男輕女或各種原因冇理過個小朋友,到老又好難要求 乜 ...

同意~

所以家家都是有本難唸的經 ,很多都是因果的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

以前嗰代鍾意生幾個,但到最後都係得一個半個肯理下父母。見過實例係阿媽九十幾係老人院,而家已經行唔到, ...

唉!有一個理還好,有d更慘

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

生咁多個得一個理
其實老人漁翁撒網
網到一條魚已經有賺
你叫佢落心機去慢慢釣魚
佢反而會問點解要咁做啦
老人家食鹽多過我地食米
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

mandy952 發表於 18-7-19 06:17

呢個提議唔錯,讀定都好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係囉,如果成90歲,仔女都70歲,仲可以一齊添

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李露眉 發表於 18-7-19 07:06
當家人出事,邊個人邊個鬼,一清二楚

呢句真,睇到有啲仔女係利用父母到父母冇乜利用價值就離棄

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都唔係話佢地鐘意生咁多,係以前冇乜節育知識同方法所以先順其自然生咁多

珍珠宮

mandy952 發表於 18-7-19 06:17

有時的確需要。
見過好多孝子孝女,看顧3餐起居已不容易。但其實唔識料理老人,失智嘅唔明白,失禁嘅唔識打理,弄得走失/跌傷大把,褥瘡見骨,老人恥於啓齒,弄至嚴重才急症入醫院不勝枚舉,而呢啲未必奪命,但好難醫好。孝子孝女接回家,重复又重复。

首頁
12345...11

尾頁

跳至