自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

禁止訪問

男爵府

朋友个媽八+幾、都健康、但都同个女呻吾会甘長命

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-7-19 09:51
其實自已怎樣對待父母,子女看在眼內,以後他們便會怎對自已~

但係都要視乎另一半人品,所以你要愛多啲大力嫂

男爵府

回覆 blackypurin 的帖子

好認同

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sjwq 發表於 18-7-19 06:49
我覺得雙向,以前 D人諗住養兒防老,但生左出來又因重男輕女或各種原因冇理過個小朋友,到老又好難要求 乜 ...

我認同你的諗法。
好似我媽,偏心到極點。每個孫生日都有生日利是、新年利是每位$100。去到我的仔女,冇生日利是、新年利是$20。
我帶我媽去覆診,睇咁耐就話我咁耐,「你識咩呀,阿邊個就識,睇你都系唔明架啦!」去政府門診覆診,有幾難呀!
所以我有時話唔得閒,廢事理佢。等佢自己鍾意的人帶佢去,但又冇人理佢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 18-7-19 09:02
其實自己照顧好自己健康都好緊要,見某d婆婆老來好大件,真係有事就好難照顧,健康飲食好重要
...

係呀~果d大大隻, 糖尿, 中風風險都高
放下自在

公爵府

回覆樓主:

邊諗得咁多

翡翠宮

katie0921 發表於 18-7-19 10:19
我認同你的諗法。
好似我媽,偏心到極點。每個孫生日都有生日利是、新年利是每位$100。去到我的仔女,冇生 ...

真好偏心。你是用黍閙!

男爵府

豬仔mami 發表於 18-7-19 07:45
都唔係話佢地鐘意生咁多,係以前冇乜節育知識同方法所以先順其自然生咁多
...

以前多一個小朋友多一分勞動力
係後來經濟轉好 亦唔需要做農業 加上推行節育政策 先開始生少左

男爵府

回覆樓主

唔同意移民就係丟下父母。孝順有好多方法。
我感恩父母俾機會我出國。不要求我每天在身邊,只望我好。

男爵府

大力大力 發表於 18-7-19 09:49
有人撑,因為我有修養吧~

Um.....我只是以事論事,覺得話你不孝不公平。但我很多事也不同意你的,亦與「修養」無關

goat    發表於 18-7-19 10:56

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

good_pig 發表於 18-7-19 09:13
而家講長命百二歲...

90,70,個孫都可能40啦

大孫真係over 40,仔女得幾歲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goat 發表於 18-7-19 10:03
唔駛換片咁高難度, 淨係一個成年人(唔係老人)跌倒,
普通人點可以扶到佢
...

就係囉,同埋一日比一日退化
bb 係一日比一日進步

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ngwong2 發表於 18-7-19 09:47
佢天真!屎尿屁甘易黑复咩!同埋吾洗工作!

咪係囉,24小時睇住咩

寶石宮

ltp00222 發表於 18-7-19 10:25
以前多一個小朋友多一分勞動力
係後來經濟轉好 亦唔需要做農業 加上推行節育政策 先開始生少左
...

係啦,農村讀書都唔長時間,十歲八歲都幫手做嘢啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chillimom 發表於 18-7-19 10:46
Um.....我只是以事論事,覺得話你不孝不公平。但我很多事也不同意你的,亦與「修養」無關:h ...

我說笑吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

無比滴 發表於 18-7-19 06:21
久病床前無孝子

有錢有孝子

男爵府

good_pig 發表於 18-7-19 10:55
係啦,農村讀書都唔長時間,十歲八歲都幫手做嘢啦

我外公生十一個 但最後得一仔兩女長大成人(條件唔好 生得多養唔大)
我媽四五歲自己煮飯食 因為日頭無人理佢…

別墅

回覆樓主

家中總有一兩個唔願照顧,又多多聲氣既兄弟姊妹

大宅

李露眉 發表於 18-7-19 07:06
當家人出事,邊個人邊個鬼,一清二楚
你講得好啱!剛過去的半年,
已把身邊的親友看得一清二楚了。

首頁
45678...11

尾頁

跳至