論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地D工人會唔會咁㗎?

1)在ah sir面前對小孩特別細心,好似兒童節目主持上身咁,但平時我湊的時候便強要小朋友跟她的一套去做,我在同小孩訓話時跟埋我口一齊罵,搞到小朋友唔多跟佢,而我又要返全職所以不能成日自己湊返。

2)阿sir 無乜家頭細務common sense, 去完沙灘D波鞋叫佢dun下及用濕布抹下,工人再問我我叫她洗左D鞋並解釋D沙係dun唔曬及抹唔曬的,如不洗掉往後鞋會繼續跌D沙出來。工人幾小時後當住我面問ah sir 對鞋想洗定抺,我個豬老公唔知頭唔知路叫佢抹。工人勝利眼光望下我便返回廚房,我最後叫返佢出來,我再dun曬鞋入面D沙在地上然後叫佢抹乾淨個地,再洗埋對鞋。

3)我在吃減肥餐,阿sir見我有D成績,要跟著食,同工人話要same as ma’am. 結果阿sir 果碟係多款蔬菜,砌到好靚,我的是求其一肉一菜。我問工人點解她答不到我。

4)未減肥前阿sir在家吃飯D送特別D,多心思D,阿sir不在家時一切求其。

原本覺得佢做野不過不失,唔玩電話,但發覺原來對住阿sir可以用心100倍,而且佢勉強和另一個工人夾到我費事換。原本我都唔係咁小氣,對工人如朋友果種雇主,但是俾我感覺佢唔多當我係嘢。有人教話叫我老公話下佢,叫佢要聽maam指令,但我老公覺得多此一舉,由得我孤軍作戰。

Side info: 另一個工人完全正常,和我相處很好,做事make sense 勤力。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

炒得, 想坐你個位。

kin818kin    發表於 18-7-23 15:10
facialchung    發表於 18-7-20 11:29
一之蘭太太    發表於 18-7-19 21:42

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-7-19 09:06
炒得, 想坐你個位。

我都覺,所以我現在對住佢勉強頓起個款,同佢太和善越踩越埋。

大宅

回覆樓主:

直接同工人傾,如果做不到你標準,又吾想自己受氣,換人law,無計可施,
'
好似我們返工一樣,如果下屬堅不聽指令,都是要換人,免強和工人一起住只生氣

wcpcelia    發表於 18-7-19 11:54

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mrskungfoo 發表於 18-7-19 09:12
我都覺,所以我現在對住佢勉強頓起個款,同佢太和善越踩越埋。

離晒大譜, 當你無到。 若你老公都唔幫你, 鬧埋。
乜都唔理, 即炒。 遲D都唔得。

複式洋房

evafung 發表於 18-7-19 09:15
直接同工人傾,如果做不到你標準,又吾想自己受氣,換人law,無計可施,
'
好似我們返工一樣,如果下屬堅不 ...

有和平地傾過,但每次佢都係眼光光,唔知入到幾多。佢同第二個工人話我D英文好快佢聽不明(我係abc)

別墅

mrskungfoo 發表於 18-7-19 08:45
你地D工人會唔會咁㗎?

1)在ah sir面前對小孩特別細心,好似兒童節目主持上身咁,但平時我湊的時候便強要 ...

佢想上位?居然可以唔聽你order, 拉拉聲炒啦,費事遲D越來越過分踩住你心口上啊

男爵府

1,3,4.你先生知唔知?錄俾佢睇。2.等你先生著有沙嘅鞋。

複式洋房

juanmc 發表於 18-7-19 17:27
1,3,4.你先生知唔知?錄俾佢睇。2.等你先生著有沙嘅鞋。

3)是我和先生同枱食飯時發生的,我生氣先生反而覺得我搵嘢搞。

2)家中當時有個5個月bb,另一個2歳半,我是費事成屋沙,所以提個工人。我個咁嘅老公,著釘鞋都話之佢(emoji)

水晶宮

mrskungfoo 發表於 18-7-19 20:48
3)是我和先生同枱食飯時發生的,我生氣先生反而覺得我搵嘢搞。

2)家中當時有個5個月bb,另一個2歳半, ...

咁其實僱主名稱係你定你老公?
天空之城, 快樂之地

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-7-19 21:33
咁其實僱主名稱係你定你老公?

雇主係我老公,有人都有同我講過,但我從來無遇過一個好似佢咁雙面的工人。佢只有一次當過我係老細,就係劃花左我老公架車但不敢同我老公講,先同我報告,想我幫佢投案(emoji)(emoji)(emoji)

另一個工人雇主也是我老公呀,但從來和我有相有量。

子爵府

醒目開學勳章

遇上減肥餐的情形, 我會故意當住工人面笑住咁同我老公調轉兩碟餐, 等工人知道我的真正位置

facialchung    發表於 18-7-20 11:34
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

象牙宮

你老公做employer, 明蝦你無權炒佢啦, 可能睇出你又淋又好蝦, 老公唔幫你, 一心整走你。

我會不惜任何情況即炒。 若你老公唔幫你, 唔好同佢駁住, 因你要保住個太太名份。 唔好比工人乘虚而入。 到炒咗工人, 慢慢治個老公。

複式洋房

mrskungfoo 發表於 18-7-19 08:45
你地D工人會唔會咁㗎?

1)在ah sir面前對小孩特別細心,好似兒童節目主持上身咁,但平時我湊的時候便強要 ...

呢個工人要即炒,唔留得。你老公都要整治下⋯⋯你同佢講隻嘢係度令你唔開心,如你c6身冇c一定會兜走佢免煩,否則.....

大宅

yywhk 發表於 18-7-19 23:22
遇上減肥餐的情形, 我會故意當住工人面笑住咁同我老公調轉兩碟餐, 等工人知道我的真正位置 ...

This is a very good method!

大宅

回覆樓主

我估你老公係屬於比較casual 小事不太在意嘅人。如果你係咁同佢講新姐姐對佢好但唔聽你話會顯得你好小器。其實你只要make sure 老公唔會睇得起個菲上眼就得。得閒同佢討論下有啲男人唔知點解咩質素嘅菲傭都食得, 做人有一啲基本要求好啲, 唔係俾人睇唔起。跟著無論咩事都一定要個菲姐跟你指示做。老公講完的指示之後都係要個姐姐做返你個指示但唔需要有情緒。好啲靚啲嗰碟你同你老公換黎食show俾姐姐睇你老公好錫你。咁你demonstrate你係大方得體高尚情操的太太, 有自信。你老公唔會睇得起個菲上眼,你亦做到女主人的角色。

子爵府

我之前又遇過,炒左

男爵府

mrskungfoo 發表於 18-7-19 20:48

2)家中當時有個5個月bb,另一個2歳半, ...
咁食物邊個出?

複式洋房

chumiguan 發表於 18-7-20 09:05
This is a very good method!

Yes yes!! I will try that next time!

複式洋房

juanmc 發表於 18-7-20 12:36
咁食物邊個出?

食物一人一半,真的想不到咁都要計。雖然ah sir 出糧,但過時過節的大利是及禮物蛋糕、bonus、工人福利如零食、旅遊手信等是我出的,而她們也知道是out of my own pocket.

首頁

尾頁

跳至