親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

Day 1 (7月18日)

夜晚9點先落機,坐CX, 過關順利,因為無乜人,20分鐘拎埋行李

過咗海關,係B層嗰間Super rich唱錢,匯率4.22,去到都見到唔少人排隊

之後再去斜對面Klook個counter,用手機QR code 換BTS 卡同 Sea Life 門票,但去到時, 職員話Sea Life門票無曬,會之後send email比我,比另一張QR code我,比我到Sea Life門口再換,我覺得有無搞錯,之後send email去Klook投訴,好快有回覆,話會同我跟進,但至今未收到門票,大家要留意可能有呢個情況

大約28度,夜晚完全唔熱,而家暫時都好天。

我哋住Grande Centre Point Ratchadamri, 最普通嗰隻房,非常大、有洗衣機連乾衣,已經用咗,部機好用簡單又好靜,夜晚我仔瞓咗我先洗衫都無乜聲

房有張貴妃椅,我哋推咗係兩張床中間,一家三口都好夠瞓,我仔7歲

check in時個職員黑口黑面,好唔耐煩,我哋心諗,果然一分錢 一分貨,唔怪之得五星都咁平......上房後有搵過room service, 啲職員好快,態度亦好好

間房乾淨,用木地板,無鋪地毯,我覺得反而仲乾淨,最大缺點係無窗簾,用木百葉簾,痴鬼線,透曬光,一早就光到我醒咗

男爵府

牛年勳章

jessiechen 發表於 18-7-19 09:05
尋晚9點先落機,坐CX, 過關順利,因為無乜人,20分鐘拎埋行李

過咗海關,係B層嗰間Super rich唱錢,尋晚唱 ...

期待你分享,我8月去,又係坐cx,住同一間酒店,book左deluxe room.

子爵府

babycei 發表於 18-7-19 09:48
期待你分享,我8月去,又係坐cx,住同一間酒店,book左deluxe room.

你哋幾大幾小去?我覺得呢間都ok, 價錢真係抵,話曬旺季,我哋尋晚坐BTS去到Ratchadamri站,4號出口,行5分鐘就到,好方便

男爵府

牛年勳章

jessiechen 發表於 18-7-19 09:51
你哋幾大幾小去?我覺得呢間都ok, 價錢真係抵,話曬旺季,我哋尋晚坐BTS去到Ratchadamri站,4號出口,行5 ...

2大2小

子爵府

回覆樓主:

Day 2 (7月19日)

早餐選擇真係唔多,不過基本要有嘅都有,五星酒店嚟講就一般

間房只包兩個大人早餐,我仔要比225,計埋稅就264。

咖啡得一種,無得揀,味道普通啦,其他有即煎蛋bar、粥、中式包點、即叫即做麵(選擇唔多)、通粉、沙律、水果、印度嘢

食物放咗係兩邊,所以要行曬兩邊先會齊

多香港人,強國人都唔少,服務ok, 收碟快

wcpcelia  :  發表於 18-7-19 12:05

子爵府

回覆樓主

多謝分享,我地都book咗8月同一間酒店,百葉簾透光真係好大件事,可唔可以影張相嚟睇下,我想睇下可唔可以帶d嘢去遮光,thanks。

子爵府

PonyoBB 發表於 18-7-19 11:23
多謝分享,我地都book咗8月同一間酒店,百葉簾透光真係好大件事,可唔可以影張相嚟睇下,我想睇下可唔可以 ...

帶眼罩仲好,一陣影比你望下

子爵府

回覆樓主

基本上成個露台咁,百葉窗範圍好闊,遮唔到,戴個眼罩仲好

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

珍珠宮

jessiechen 發表於 18-7-19 11:56

...

接受唔到
biz hotel都唔會啦

子爵府

回覆樓主

張相係打開咗百葉窗,如果關咗無咁光,會暗返,但都係會有光透入

複式洋房

jessiechen 發表於 18-7-19 09:05
尋晚9點先落機,坐CX, 過關順利,因為無乜人,20分鐘拎埋行李

過咗海關,係B層嗰間Super rich唱錢,尋晚唱 ...

我黎緊8月尾都住依間酒店...方吾方便呀?

子爵府

skinlovers 發表於 18-7-19 13:22
我黎緊8月尾都住依間酒店...方吾方便呀?

非常方便,四面神、big C、central world全部步行5-10分鐘到

大宅

...

我8月份都會住e間酒店,請問知唔知有無BB床提供?泳池同BB玩果度ok 嗎?Thanks

子爵府

carcheng 發表於 18-7-19 15:23
我8月份都會住e間酒店,請問知唔知有無BB床提供?泳池同BB玩果度ok 嗎?Thanks
...

BB床唔肯定,send email問下酒店,請佢哋為你準備定

泳池有幾個,深淺水都有,BB應該都玩到

男爵府

回覆樓主

Follow

子爵府

...

唔該你,我有細路佢地應該唔肯戴眼罩,我再諗諗點解决,thx

子爵府

PonyoBB 發表於 18-7-19 15:38
唔該你,我有細路佢地應該唔肯戴眼罩,我再諗諗點解决,thx

其實唔係真係太光,小朋友夠攰就一定瞓到,我仔都照瞓

子爵府

回覆樓主:

Day 2 Part II

Super Rich 匯價 4.19

全日都唔太熱,又唔太曬,天氣報告話今日60%會落大雨,但只係清晨4、5點時落過一陣,之後就好天,大約30度,我覺得涼爽過香港

吃完早餐後,我哋去四面神還神,出咗酒店向左行5分鐘就到,早兩個月開始,因為空氣污染問題,四面神範圍唔准燃點蠟燭同香,大家都好守規矩,所以無人點火,令入面空氣好咗,又無咁熱

還完神,我哋一家三口去咗Central World行下,無特別嘢想買,行咗 G/F 嘅NaRaYa, 無收穫,之後上咗7/F吃 After You, 係戲院對面,唔多人,可能因為當時大約1點,未到吃甜品時間

本身想吃晏,但早餐太晏吃,完全唔餓,又吃咗甜品,所以決定留肚今晚吃 Goji Buffet

行完Central World,就去對面Big C掃下手信、零食

之後我哋返返酒店泳池游水,今天天氣唔熱,所以啲水有啲涼,不過都見好多一家大小係度玩水,大池1.2米,細池0.85米同0.55米,入泳池前可以去counter拎毛巾,有水提供,有浮板,但唔多,大約5塊左右,可以帶自己玩具同水泡入去

子爵府

回覆樓主

講下題外話,我本身有吃開yaz 避孕丸,香港係藥房買,最平都要$180,今日去Big C買,只係440一盒,買三盒1260,我一次過買咗12盒,夠一年,我次次嚟泰國都買,因為真係平太多,一樣藥廠,完全無分別,優思明都有,又係半價咁滯,吃開嘅靚太可以考慮下

首頁
12345...6

尾頁

跳至