自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友對ok con 好抗拒,因為硬con 不適,所以點都唔肯戴。想問下如果用Misight 會否比較舒適? 效果如何? 謝謝

大宅

回覆樓主:

我仔帶、左4年,因為佢唔肯帶OK鏡,近視一樣有加深,同埋控制唔到散光,不過就方便,男仔打波好方便...黎緊我考慮緊理大新出既鏡片,可以控制埋散光

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-19 15:52
我仔帶、左4年,因為佢唔肯帶OK鏡,近視一樣有加深,同埋控制唔到散光,不過就方便,男仔打波好方便...黎緊 ...

請問Misight 係咪安全過 ok con ? (因為軟con) 同埋想請問你仔仔戴左Misight 後加深左幾多?

大宅

muimui2 發表於 18-7-19 17:24
請問Misight 係咪安全過 ok con ? (因為軟con) 同埋想請問你仔仔戴左Misight 後加深左幾多?
...

近視深左100度左右,散光都係咁上下....misight我每三個月會去番視光師度check下眼,同埋有唔舒服可即除....misight係即棄式,唔怕清潔唔乾淨/麻煩

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-19 17:47
近視深左100度左右,散光都係咁上下....misight我每三個月會去番視光師度check下眼,同埋有唔舒服可即除.. ...

請問同我哋平日嘅con 感覺有冇不同? 視光師有冇話係安全啲? 4年深100度好ok 啦,我有冇理解錯?

大宅

muimui2 發表於 18-7-19 17:54
請問同我哋平日嘅con 感覺有冇不同? 視光師有冇話係安全啲? 4年深100度好ok 啦,我有冇理解錯?
...

我又唔知感覺有咩唔同,我自己冇戴過呢隻 不過我估同戴普通即棄con一樣卦,係呀,視光師話其實效果算好...之前係呢度問過d jm,有d小朋友近視冇乜加深添...不過我相信人人效果同睇野習慣唔同會有差别

大宅

muimui2 發表於 18-7-19 17:54
...

我仔仔有睫毛倒生,唔係咁適合戴OK鏡...

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-19 18:02

謝謝你的回覆,但請問仔仔除con時難學嗎?因為軟con 要靠隻手搣出唻,唔知會唔會更難?

大宅

muimui2 發表於 18-7-19 18:06
謝謝你的回覆,但請問仔仔除con時難學嗎?因為軟con 要靠隻手搣出唻,唔知會唔會更難?
...

戴con難學d,除con易好多,你小朋友幾大?

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-19 18:15
戴con難學d,除con易好多,你小朋友幾大?

佢8歲,學左ok con 好耐都唔得,因為ok con 係硬con, 一戴上去嗰下有啲不適,所以嚇怕左,點試都唔得。反而用軟con 唔痛可能仲得,所以睇緊資料,好多謝你。

大宅

muimui2 發表於 18-7-19 18:22
佢8歲,學左ok con 好耐都唔得,因為ok con 係硬con, 一戴上去嗰下有啲不適,所以嚇怕左,點試都唔得。反 ...

8歲應該冇問題,我仔9歲開始戴

子爵府

回覆 ARS_fans 的帖子

我想請問一年幾$呀?

大宅

cocobaby88 發表於 18-7-20 11:28
回覆 ARS_fans 的帖子

我想請問一年幾$呀?

$7200

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-19 15:52
我仔帶、左4年,因為佢唔肯帶OK鏡,近視一樣有加深,同埋控制唔到散光,不過就方便,男仔打波好方便...黎緊 ...

請問有散光和近視都可以帶嗎?我小朋友近視加深得好快

大宅

loveutoo 發表於 18-7-20 14:15
請問有散光和近視都可以帶嗎?我小朋友近視加深得好快

可以,我仔都有散光,但只可控制近視加深,唔可以控制散光,OK鏡就得

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-20 14:25
可以,我仔都有散光,但只可控制近視加深,唔可以控制散光,OK鏡就得

我個仔散光無加深 近視一直深 唉

大宅

loveutoo 發表於 18-7-20 15:51
我個仔散光無加深 近視一直深 唉

理大有隻Hoya新鏡,散光近視都啱,不過唔係隱形眼鏡

大宅

ARS_fans 發表於 18-7-20 15:56
理大有隻Hoya新鏡,散光近視都啱,不過唔係隱形眼鏡

我問左 散光+近視超過600度唔得

大宅

loveutoo 發表於 18-7-20 16:54
我問左 散光+近視超過600度唔得

ic,misight都係over 600度唔得

男爵府

ARS_fans 發表於 18-7-19 18:02

我仔都有,但都配到既?

首頁

尾頁

跳至