烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我系用光波爐整架,關唔關個爐事?定系焗爐焗出黎就唔會皺皮呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我唔知光波爐有幾熱,皺皮主要係冷縮熱脹。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

麵包舖咁靚個D,係人地加左化學劑,所以個樣可以KEEP 好D

水晶宮

焗完...有無倒轉佢.....佢有d似 chiffon...收縮都幾勁...我覺得 ~

大宅

回覆 # 的文章

系真系收縮得幾勁下架,倒轉拒會無咁縮?會唔會降低個度數會無咁縮呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 laosam 於 09-4-2 05:56 PM 發表
系真系收縮得幾勁下架,倒轉拒會無咁縮?會唔會降低個度數會無咁縮呢?

係會冇咁縮,不過唔好期望完全冇縮過,同埋細蛋糕倒轉時壓落d架度有機會壓出d紋出來。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 xx9287 於 09-4-2 17:10 發表
麵包舖咁靚個D,係人地加左化學劑,所以個樣可以KEEP 好D

唔係喎..我係home焗都冇問題..出黎唔會皺皮架喎

水晶宮

原帖由 月希 於 09-4-2 19:32 發表

唔係喎..我係home焗都冇問題..出黎唔會皺皮架喎

咁可能係食譜問題囉 ~

不如 月希 妳俾個食譜佢參考一下.....順便又俾我參考一下....可唔可以 jet ~~

大宅

回覆 # 的文章

系呀系呀,快D將你既秘技公諸於世啦!

珊瑚宮

迷你紙包蛋糕5個(6CM X 3.5CM的小蛋糕模):
低筋麵粉 12g  粟粉 3g  砂糖  18g   雞蛋  1隻  牛油 10 g   鹽 少許
做法:
1. 牛油紙舖於蛋糕模中備用.
2. 先將牛油座熱,變成牛油溶液.
3. 蛋白加入鹽,打至起泡.
4. 砂糖分3,4次加入蛋白中,打至企身.
5. 打散蛋黃再加入蛋白中.
6. 加入己篩過的麵粉和粟粉攪均.
7. 加入牛油溶液攪均再倒入蛋糕模中,大約8分滿.
8. 用170度焗20分鐘即可.

入爐啦好緊張

出爐囉,係細個少少,但係睇落OK喎

整左5小個迷你的,下次可以用2隻蛋整10個

撕開都真係似紙包蛋糕架,食落重一陣風就冇晒

珊瑚宮

原帖由 tammy2008 於 09-4-2 19:34 發表

咁可能係食譜問題囉 ~

不如 月希 妳俾個食譜佢參考一下.....順便又俾我參考一下....可唔可以 jet ~~

之前咪係火石個topic post過囉 而且我個blog有架

水晶宮

原帖由 月希 於 09-4-2 21:56 發表

之前咪係火石個topic post過囉 而且我個blog有架

咪咁啦 ~~ post 多次咋嘛 ...

之前 post 過邊搵得番 jet...幫吓阿婆啦 ~~

好心有好報架 ~~

珊瑚宮

原帖由 tammy2008 於 09-4-2 22:13 發表

好心有好報架 ~~

post左啦..重post番圖添..不過唔知你地睇唔睇到呢

水晶宮

原帖由 月希 於 09-4-2 22:53 發表

post左啦..重post番圖添..不過唔知你地睇唔睇到呢

睇到晒呀~~ 唔該晒 ~~

好漲卜卜 ~~ 好靚靚呀~~

超級版主

原帖由 tammy2008 於 09-4-2 10:13 PM 發表

好心有好報架 ~~

妳係人老婆0者,未係阿婆呀嘛?!mouth:

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-4-2 23:16 發表

妳係人老婆0者,未係阿婆呀嘛?!mouth:mouth:" />

就快架啦.....唉~ 眨吓眼又一年....年年如一日...如果唔係有個女...my life, 真係無咩意思.....

大宅

想問下粟粉係咪=煮飯個D鷹粟粉?

水晶宮

原帖由 vivian_s 於 09-4-3 12:33 發表
想問下粟粉係咪=煮飯個D鷹粟粉?

係...煮餸打獻嗰d ~~

大宅

原帖由 tammy2008 於 09-4-3 12:37 發表

係...煮餸打獻嗰d ~~

THXTHX^^

男爵府

原帖由 月希 於 09-4-2 21:56 發表

月希:可唔可以比您個BLOG我呀??
THX~~~

首頁

尾頁

跳至