自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

焦慮症

大宅

回覆樓主

很有可能係驚恐症,去睇有社區精神科嘅家庭醫生,叫佢寫信轉介你睇政府精神科。喺呢段期間家庭醫生會開血清素俾你,食7日左右會明顯好轉的!加油

大宅

spikenard 發表於 18-7-20 00:14
我覺得你只係胃炎加胃氣脹,別小看胃氣脹,若你身體差排唔出時,這氣體會頂住你心口,出再好似心臟病感覺的 ...

請問有無睇胃既醫生介紹呢?謝謝

大宅

bibileung20 發表於 18-7-19 22:01
想知有無人都好似我咁,如果有請問你係點醫好?知道係咩病嗎?某日食飽突然心跳加速,快到頭暈覺得會暈底, ...

我同你一樣,兩個月之前不停都係咁樣,之後入醫院醫生話我鉀低,但重點係我去私家度睇原來係有驚恐症,你盡快搵個私家醫生睇下,我嘅症狀同你一模一樣

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

建議睇醫生

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

想知有無人都好似我咁,如果有請問你係點醫好?知道係咩病嗎?某日食飽突然心跳加速,快到頭暈覺得會暈底, ...

你休息夠唔夠? 有壓力?

我呢排都係咁. 不過冇咁密, 今日又係咁, 一諗番早排暈低時就有壓力怕會再暈, 咁d 頭痛想嘔等症狀又開始, 正一越諗就越暈.

以前我會直頭暈左, check 過冇事. 我今次 check 到我缺鐵同埋血壓低, 而家要食鐵丸.

你叫醫生寫紙俾你去睇專科啦. 同埋諗番生活習慣有咩地方要改善.

我個醫生唔會幫我轉介, 而家我要諗法, 首先要全面檢討生活習慣, 自問有好多壞習慣要去改.

水晶宮

popo_0213 發表於 18-7-20 03:23
請問有無睇胃既醫生介紹呢?謝謝

無,當年無奈到爆,因為點食胃藥都冇改善,都係由飲食,生活作適去調節,用足1年先開始有改善,跟著慢慢好番,太磨人了

伯爵府

bosch 發表於 18-7-20 08:28
你休息夠唔夠? 有壓力?

我都係咁
6月中到而家都未好, 好煩惱, 食乜都有胃氣, 去仁安check唒又話無事, 醫生話腸胃炎+疲勞過度
我覺得天氣的影響最大
每年夏天特別容易唔舒服, 空氣質素差, 好像呼吸唔到咁
我本身腸胃一向唔好, 夏天涼完冷氣, 起身就肚痛, 中醫話濕重, 但每年都有三四個月係咁, 要入秋才好。我成日胃脹胃痛, 辛苦到死, 一病就一兩個月腸胃先好返。
但唔好一有問題就歸咎係情緒病, 除非你有好多負面思想。休息不足, 有壓力, 香港誰人沒有, 唔舒服梗會情緒差D, 我明白壓力真係會影響腸胃及健康, 有時係自己唔覺的無形精神壓力, 唯有提自己relax, 可以就去吓旅行, shopping, 煲劇, 做吓運動, 我而家等快D到秋天

大宅

回覆 bibileung20 的帖子

我本身都係血壓低,你上次出事食過咩黎。我都試過食左好多茜芹之後見暈,有D 食物係出名降血壓。你小心D。同食得太多油都想嘔。(係太油不好,不要減到滴油不粘!)(我對上一次食左真係好油的牛腩,食成碗,個胃就項住)還有注意MINERALS 不足,也會心悸及暈的,醫生叫我要補鹽的,一覺暈就含小小鹽。我醫生話鐵不足最好係食小小豬牛 LIVER,紅肉之類。千其唔好亂咁食鐵丸,會有過多問題。

我自己食多小小鹽真係改善左血壓低問題。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

天氣熱咪咁LOR
我都個心口俾人壓住抖唔到氣咁
成個人都好攰
好肚餓但食唔落飯
還你千世笑來世未必能遇到

珍珠宮

回覆樓主:

焦慮驚恐症

水晶宮

我都有此問題多年, 我看過E生一次, 話係胃病, 食藥又好似好左d.

侯爵府

spikenard 發表於 18-7-20 00:14
我覺得你只係胃炎加胃氣脹,別小看胃氣脹,若你身體差排唔出時,這氣體會頂住你心口,出再好似心臟病感覺的 ...

我現在無胃口,食小小已經飽到頂住,甚至有胃氣,十分不舒服! 我可以一日只吃一餐

男爵府

水草 發表於 18-7-20 11:15
我現在無胃口,食小小已經飽到頂住,甚至有胃氣,十分不舒服! 我可以一日只吃一餐
...

一日食一餐太少了, 食唔落或者覺得個胃唔舒服, 試下兩三個鐘就是食小小嘢, 餅乾又好, 朱古力又好, 魚旦燒賣都好, 總之乜都食d, 餓壞咗個胃, 你只會更唔想食嘢, 到時更傷身, 你要保重呀

大宅

spikenard 發表於 18-7-20 08:58
無,當年無奈到爆,因為點食胃藥都冇改善,都係由飲食,生活作適去調節,用足1年先開始有改善,跟著慢慢好 ...

好的,謝謝

水晶宮

水草 發表於 18-7-20 11:15
...

食太田胃散,解胃氣,5分鐘就見效

伯爵府

EDIDI 發表於 18-7-20 10:49
回覆 bibileung20 的帖子

我本身都係血壓低,你上次出事食過咩黎。我都試過食左好多茜芹之後見暈,有D 食 ...

就咁放D鹽入口食?
食多少?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

希望早日對症下藥

伯爵府

今日有 d 想反胃, 頭先係街個心跳到好大力, 真係好驚休克會暈.

頭先係屋企, 係咁咳, 咳到去嘔. 嘔完終於舒服 d.

但好快又要食下一餐, 真係好大壓力.

男爵府

有無check過胃?我老公有類似病徵,係因為胃酸倒流....

首頁

尾頁

跳至