自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

redhot 發表於 18-7-22 14:33
比你而家係一個65歲長者,大約有100萬上下啦,你揸住100萬好大機會過唔到世啦。咁你已冇收入來源,呢100萬 ...

中肯。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

回覆樓主:

呢個年金計畫簡直超低能,就算有100萬都唔會買年金,都唔明錢明明係自己的,但就要每月收得個5800,我媽都話有錢都唔買

伯爵府

回覆樓主:

咁我點知自己由65歲至80歲之間有冇急病,需要用錢架?

公爵府

tang0809 發表於 18-7-22 21:00
咁我點知自己由65歲至80歲之間有冇急病,需要用錢架?

大病梗係睇政府啦,而且講真,如果你全副身家得嗰100萬上下,就算冇做年金,比你有錢醫病,醫好都冇錢食飯啦,咪又係過唔到世。最理想梗係又要有啲現錢應急又可買年金個個月有錢收啦,所以各人真係要考慮清楚自己狀況。

大宅

kc_01k 發表於 18-7-22 12:52
政府簡直係呃埋老人家床底啲錢,同補藥黨差無幾。仲要搵黎明賣晒廣告,幾多人覺得黎明咁正氣,實冇死啦。其 ...

黎明又真係好正氣

公爵府

lakgarden 發表於 18-7-22 12:50
只能當其中一項穩定現金流.呢度好多JM都有分享儲貨,以供日後有現金流,但35歲又不同65歲,以長者計不能與年青 ...

你講到一個好重要嘅point,就係時機!高息股唔等如冇風險唔會蝕錢,亦唔代表年年都有咁多息收。我地後生,萬一入貨時機唔啱,坐咗貨都仲有得等下,甚至自己仲有能力搵過。但老人家啲錢冇咗就冇咗,對佢地嚟講,長遠(終身)穩定嘅收入勝於一切!

禁止訪問

公爵府

洋洋 發表於 18-7-22 21:56
咁做最普通定期,都有1、2厘息,總好過年金1厘都冇掛

前面已經有人講咗年金嘅理念,都話重點不在幾多厘,而在於「終身」穩定收入咯!你睇清楚前面講咩先啦

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實好多都係鬥長命既,你自己認為喇

公爵府

洋洋 發表於 18-7-22 22:11
係你話高息股有風險會蝕,我提你個世界仲有普通定期咋
你睇清楚我講咩先啦!
...

我本來唔想回覆,因為唔係想同你爭論,但諗諗下,為著想比其他人多一個參考,我就惟有好笨拙咁再表達一次。

假設本金100萬,銀行年利率2厘,一年過後即有102萬啦。但如果個長者冇生活費,佢每得月在此支出$5800,一年嘅支出是$69600。102萬減$69600,咁佢一年後就得返$9500400。如此類推,遞減落去……對老人嚟講,如果一用錢就令本金遞減,比夠你5厘都冇用啦。除非老人根本就有生活費收入,而唔係只有嗰一筆錢。所以有錢嘅長者係唔駛買年金,反而係有啲錢,但又未必用到過世嘅老人就要好好計劃一下。

試問個老人如果依靠嗰100萬退休生活,你叫佢每個用點敢用錢呀?因為呢100萬,十零年後,如果錢用晒人又未死,咁唔知點算喎?但政府年金嘅理念,就係幫老人家對沖咗長壽但錢已用光嘅風險。所以話,政府年金係一種終身保險,性質唔係投資呀。

子爵府

回覆樓主:

年金唔係投資,只係用自己錢買一份退休金,有少少賭大細成份架,但如果百年之後,本金賺左又點,又唔係自己享。我有叫我媽買,原因可能係好自私,如果每個月佢有一筆錢收入,我既負擔會輕啲,特別係我無左工作能力比唔到家用佢時,佢仲有駛費。我家姐細佬就無乜家用比我媽,佢買左年金反而省卻左啲麻煩。

大宅

回覆樓主

其實呢個都有捧場客
有啲人真係從來唔投資,佢65歲更加唔敢搞,做定期話有幾厘息但點知十幾年後仲係咪咁,一個唔覺意有啲不肖子女仲謀埋佢一百幾十萬棺材本
咁呢啲人買呢個年金真係買個安心買個穩定,起碼唔駛驚自己活到90歲會無錢開飯

公爵府

Jameskey 發表於 18-7-22 22:35
年金唔係投資,只係用自己錢買一份退休金,有少少賭大細成份架,但如果百年之後,本金賺左又點,又唔係自己 ...

對!就是這樣。

有年金+上生果金$1300(唔駛資產審查嗰種)、或者高齡津貼$3xxx(需經資產審查批核),老人唔駛仔女比,慳慳地都過到活。

子爵府

amysnlee 發表於 18-7-22 20:58
呢個年金計畫簡直超低能,就算有100萬都唔會買年金,都唔明錢明明係自己的,但就要每月收得個5800,我媽都 ...

你說得啱,但好多長者以為除了收息,終老時仲可取回本金

禁止訪問

伯爵府

Teletrend 發表於 18-7-22 22:57
你說得啱,但好多長者以為除了收息,終老時仲可取回本金

我媽本身自己都有少少投資嘅,買吓外幣,有d做左定期,所以佢唔會對年金有興趣 佢賺番黎都唔止5800囉

公爵府

洋洋 發表於 18-7-22 22:58

你唔明,唔緊要,我個留言係比其他人睇。

子爵府

amysnlee 發表於 18-7-22 23:00
我媽本身自己都有少少投資嘅,買吓外幣,有d做左定期,所以佢唔會對年金有興趣 佢賺番黎都唔止58 ...

樓上有人話1.3m,拎1m做長金,真係太天真,有起事來,怎樣足夠應急?

伯爵府

Teletrend 發表於 18-7-22 23:08
樓上有人話1.3m,拎1m做長金,真係太天真,有起事來,怎樣足夠應急?

其實我都覺得係架,如果長者有咩事,想用錢嘅話真係幾麻煩

首頁
23456...8

尾頁

跳至