自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

做美容工作的阿Ann與丈夫結婚七年,有一子一女。而婚前,亦和丈夫同居六年,一直都是跟奶奶一起住。她說,結婚前,奶奶對她不錯。但結婚後,奶奶好像變了另一個人,「總之結婚後,入門那一刻就深似海一樣,有很多問題。是不開心的,總之所有事情她都會挑剔,總之所有事情都是我不對。」

例如晾曬內褲這點小問題,奶奶也對她諸多挑剔,「我們通常都自己手洗內褲,其實已經晾在自己的房間,她又說會弄到她兒子風濕,之後我晾出窗外,她又說會滴水,會滴到樓下,樓下會投訴,之後可能晾去第二個位置,她又會怎樣怎樣,總之她就會十萬個原因不滿你。」

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

結婚前已和99同住6年,婚後怎會有咁大差異,不太相信是真的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

未結婚就去人地屋企住埋六年,結左婚都仲無能力自立,寄人籬下忍唔到就搬,唔係爆!呀99無拿拿屋企住多個人,我係99忍唔到就真。
無本事唔好結婚!

侯爵府

2018復活節勳章

vanfersen 發表於 18-7-22 08:25

但同居6年,都有洗底衫褲呢啲架,以前又無話?

子爵府

回覆樓主

感覺係奶奶借題發揮,希望他們搬走

其實並不難明,已經住足咁多年,結婚後唔多唔少搬多嘢或添至些,再如果生多個,咪又住多個,未計有無比足洗費和家用,空間只會愈住愈細

我都希望子女能「自立成家」才結婚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

vanfersen 發表於 18-7-22 08:25

成件事叫“唔識做人”。做咗6年唔識趣的賴皮客人,依家做“自己人”,輩份低又要寄人籬下,咁一家主人梗有權話事。

一陣又有J M出嚟講論輩份好老土,有本事唔靠人,有能力獨立自主當然可以獨步天下;但好多時只得把口要尊嚴,隻手就得樽鹽,咪聽話撒邊就撒邊,撒錯仲要買過。

珍珠宮

回覆樓主:

間屋唔會變大
多了3個人住
佔用空間不少
大家都住得不舒服

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

愈住愈多人,家務多左,邊個做?人多左,家用有冇比多?

99肯定要做多左、家用又少,唔爆就奇

珍珠宮

回覆樓主

寄人籬下就要忍下,始終一山不能藏二虎,奶奶才是屋主,同居六年住係人地屋企已經唔好,將心比己,第時你個仔大個女人返嚟住六年,你也不喜歡吧,重要越來越多人,就應該搬出去

珍珠宮

回覆樓主:

佢奶奶是否唔洗底褲㗎?跟佢方法浪底褲囉,

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

耕田妺 發表於 18-7-22 09:33
佢奶奶是否唔洗底褲㗎?跟佢方法浪底褲囉,

咁睇99係用機洗,唔會滴水所以冇呢個問題。

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

住左七年先有呢個小問題有點奇怪

公爵府

回覆樓主:

著紙底褲,or著完唔洗,抛棄

侯爵府

回覆樓主:

其實同居也應該2個出去住,而唔係同人地家人同居,到結咗婚都唔搬,可能六年又六年禾,或者個奶奶都忍夠

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

家用愈來愈少,空間愈來愈少。要做的工夫愈來愈多心,家中雜物愈來愈多。比你,忍到嗎?

唔係咁多亞媽鍾意見到個仔結婚生子。最緊要係有仔養佢地,大把錢比佢洗,僅此而已。你都你為咁樣去生仔啫。

珍珠宮

回覆樓主

奶奶只係早佢一步爆左先

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

vanfersen 發表於 18-7-22 08:23
做美容工作的阿Ann與丈夫結婚七年,有一子一女。而婚前,亦和丈夫同居六年,一直都是跟奶奶一起住。她說, ...

婚前住咗6年,婚後仲住咗7年。

喂,唔爭在。。。。忍埋佢啦

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

香港只會越來越多呢啲個案,樓又貴,公屋又排唔到

水晶宮

回覆樓主:

係bk首頁有篇文,話叫新抱住6299家,寄人篱下要守番規距,係難聽過粗口。

呢個就係問題癥結。果個真係兩老的屋企,搬入去一齊住係可以,但真係要分莊閑先可以融洽地相處。

首頁

尾頁

跳至