自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點樣先可以蒸到酒樓咁滑,我已經買少少肥果d但蒸出黎都係鞋

男爵府

michelle071180 發表於 18-7-22 11:55

買飛排蒸,落d生粉

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

michelle071180 發表於 18-7-22 11:55
想蒸到酒樓咁滑,要落鬆肉粉醃

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dororo 發表於 18-7-22 11:56
買飛排蒸,落d生粉
唔該晒

水晶宮

tet123 發表於 18-7-22 12:00
想蒸到酒樓咁滑,要落鬆肉粉醃
咁我又唔想喔

大宅

朋友教的,每次蒸都滑
1.啤水啤到排骨白色
2.落調味料同生粉撈勻佢
3.再落麻油、油
4.蒸之前再落少少生粉撈勻

男爵府

兔8兔 發表於 18-7-22 13:23
朋友教的,每次蒸都滑
1.啤水啤到排骨白色

我都係咁整,啤水同唔啤水分別出嚟好大,但又肉赤水費,所以好少整蒸排骨

大宅

要加多d生粉同油,唔好蒸過時,就會滑,試多幾次就ok

大宅

祖明 發表於 18-7-22 13:41
我都係咁整,啤水同唔啤水分別出嚟好大,但又肉赤水費,所以好少整蒸排骨
...

朋友教啤水,我自己就用水浸一陣間再換水,換多幾次,效果一樣的

男爵府

兔8兔 發表於 18-7-22 13:57
朋友教啤水,我自己就用水浸一陣間再換水,換多幾次,效果一樣的

咁我都試下啦!有D人話啤到肉變白色會冇曬肉味,嘥咗舊新鮮骨,但我覺得啤水沖耐D,肉變白就真係冇咗陣豬呷味,好食好多

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

兔8兔 發表於 18-7-22 13:23
朋友教的,每次蒸都滑
1.啤水啤到排骨白色

咁啤水法用新鮮排骨咪無晒肉味囉

珍珠宮

洒樓係啤水,一般屋企唔會咁整㗎

珍珠宮

alicemic 發表於 18-7-22 14:31
咁啤水法用新鮮排骨咪無晒肉味囉

係㗎

水晶宮

下次試下浸到白晒先醃

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

介紹你睇呢個,家庭式,啱主婦跟;
https://youtu.be/7pHEvino1ms

禁止訪問

珍珠宮

docomo 發表於 18-7-22 14:58
介紹你睇呢個,家庭式,啱主婦跟;
https://youtu.be/7pHEvino1ms

蒸25分鐘會不會過火?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

72leelily 發表於 18-7-22 15:39
蒸25分鐘會不會過火?

片中師傅解釋如果酒樓爐頭咁猛火,就只需8分鐘,但家庭式就要耐d,都有人咁樣問佢,佢有以下回覆

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

michelle071180 發表於 18-7-22 12:48
咁我又唔想喔

我覺得要落多啲生粉黎醃先好滑,冇落鬆肉粉,只係多生粉有啲似酒樓咁,但真落味精,始於唔夠入味

水晶宮

pomanlife 發表於 18-7-22 16:13
我覺得要落多啲生粉黎醃先好滑,冇落鬆肉粉,只係多生粉有啲似酒樓咁,但真落味精,始於唔夠入味 ...
我蒜蓉會爆香再加豆豉先醃,放左工4:30整都入味喔,你試下

首頁

尾頁

跳至