自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

例如牙週病,杜牙根等等…

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

牙唔使僱主負責

琥珀宮

Akeung 發表於 18-7-22 13:38
例如牙週病,杜牙根等等…

Del

琥珀宮

廷廷媽 發表於 18-7-22 13:39
牙唔使僱主負責

FROM 勞工處

當傭工患病或受傷,無論是否受僱而引致,僱主都必須向 傭工提供免費的醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。

子爵府

回覆樓主

牙科急症only

珍珠宮

回覆樓主:

要呀
牙痛既要幫佢搞啦
可以claim保險

大宅

木土土 發表於 18-7-22 13:45
FROM 勞工處

當傭工患病或受傷,無論是否受僱而引致,僱主都必須向 傭工提供免費的醫療,包括門診、住院 ...

急診意思是否一定要解決,例如牙痛要脫牙,但牙週病算急症嗎?

大宅

睇番你買的顧傭保險最好, 包乜睇乜

琥珀宮

Akeung 發表於 18-7-22 14:03

工人保險,有包牙的,一般terms 係咁

牙科醫療保障 :
若「受保人」在「地理區域」範圍內因牙齒「疾病」而須接受口腔手 術、膿腫治療、X-光檢查、拔牙或補牙治療,唯以上治療必須由合法持牌或註冊牙醫處理。

不承保條款:
不受保因下列直接或間接引致或產生的情況 1. 任何例行檢查、清除牙石、磨牙或洗牙及鑲牙;
2. 任何牙橋、牙齒矯正及假牙。

琥珀宮

大件仔 發表於 18-7-22 14:20
睇番你買的顧傭保險最好, 包乜睇乜

工人保險,必須買的只是勞工保險。

工人醫療保險,有部份最基本plan 既係不包cancer及牙科,但呢d 就算保險無cover,一樣係僱主需付責任,僱主買唔足保險係自己take risk。

一般coverage 好的綜合保險,會包cancer及牙科

琥珀宮

Akeung 發表於 18-7-22 14:03

你叫佢睇政府啦

http://www.dh.gov.hk/tc_chi/useful/useful_fee/useful_fee_ds.html

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 18-7-22 16:10
工人保險,必須買的只是勞工保險。

工人醫療保險,有部份最基本plan 既係不包cancer及牙科,但呢d 就算保 ...

我份有包牙科,但好似一年幾千,每次幾百果d
我工人聽到肉都赤埋,好彩佢幫我慳,自己去搵d菲律賓牙醫攪掂

男爵府

回覆樓主:

如果(印尼/菲律賓)前有問題, 僱主不用包的,但如果到港有問題就要包,保險應該可比少少的

琥珀宮

yiuki 發表於 18-7-22 16:36
如果(印尼/菲律賓)前有問題, 僱主不用包的,但如果到港有問題就要包,保險應該可比少少的
...

法例要求僱主提供醫療,無話可以唔包來港前已有疾病。有呢d豁免條款亦只會係保險唔包而唔係僱主唔洗負責

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 18-7-22 16:44
法例要求僱主提供醫療,無話可以唔包來港前已有疾病。有呢d豁免條款亦只會係保險唔包而唔係僱主唔洗負責
...

係,最多係保險唔包,僱主無得唔包

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 16:28
我份有包牙科,但好似一年幾千,每次幾百果d
我工人聽到肉都赤埋,好彩佢幫我慳,自己去搵d菲律賓牙醫攪掂 ...

菲律賓牙醫有牌嗎?可以claim 到保險?

公爵府

木土土 發表於 18-7-22 16:44
...

呢個條款好不合理喎

禁止發言

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

我之前工人脫了兩隻牙,保險有包,呢個新工人只做了半年,佢有好多牙齒問題,但又未至於緊急,好似牙週病咁,要深層洗牙,分四次,每次五千(emoji)

寶石宮

2023年兔年勳章

Akeung 發表於 18-7-22 17:37
我之前工人脫了兩隻牙,保險有包,呢個新工人只做了半年,佢有好多牙齒問題,但又未至於緊急,好似牙週病咁 ...

僱主只包牙科急診 洗牙唔應該算急診

首頁

尾頁

跳至