自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆樓主

人地日日係自己屋企開冷氣(無向天花板吹),咁都叫自私野蠻左d喎
會唔會係樓宇結構或地板素材既問題?

利申:我屋企日日長開冷氣,無比樓上投訴過。

珍珠宮

回覆樓主:

我樓下將廚房嘅位置改咗做睡房, 每早入廚房我都覺得地下有濕氣, 相信未必關向上吹, 而係溫差(佢開我無開)會令地下潮濕

伯爵府

回覆樓主:

如果佢冇向上吹佢開冷氣你冇開冷氣, 溫差令到有水氣,你又冇權阻止佢開冷氣㗎喎, 比較折衷嘅方法鋪地氈

大宅

回覆樓主

為安全,不如買對防滑拖鞋

珍珠宮

回覆樓主:

我樓上又係投訴我冷氣機扇葉向上吹,但我好怕熱,扇葉係向下吹,只係佢無開冷氣有溫差啫

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小墨魚 發表於 18-7-22 21:10
其實呢個唔係向唔向上吹問題
也不是2唔24小時
係事實地濕到好困擾

咁呢個問題冇得攪喎, 唔係人地自私, 只係溫差大令你地板出水, 呢方面你自已諗方法解決

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

你屋企唔開冷氣日?

珍珠宮

回覆樓主

樓宇結構問題,關自唔自私咩事樓下唔開,樓樓下開就到佢濕,咁不如全楝唔好開冷氣

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

19841984 發表於 18-7-22 21:02
開冷氣也扣分?好似不合常理

真係奇開冷氣會扣分,你地覺得會咩合理咩?同埋扣分你估真係你投訴就出信扣分話咁易呀你不如查吓真正扣分有幾多單

水晶宮

小墨魚 發表於 18-7-22 21:10
其實呢個唔係向唔向上吹問題
也不是2唔24小時
係事實地濕到好困擾

你都識咁講啦,咁即係唔關樓下事架喎!冇理由唔俾人開冷氣架

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實真係好無辜,前幾年我樓上都有投訴我,管理處有突撃上黎睇過,我冷氣機出風葉冇向上,而且冷氣溫度又唔係特別凍(我個仔怕凍,佢只會開low cool),我間房仲凍過佢,但樓上話出水位置係我個仔間房,真吹賬....我可以點呢??

大宅

回覆樓主

唔關扇葉對上的問題,有溫差就會出現咁嘅情況,有D仲會搞到隔離間房冇開冷氣嘅墻身出倒汗水,繼而發毛。長時間開 、開得太低溫都會咁 ,咁可能人地身體問題非要長期開冷氣不可

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實唔一定係向上吹,佢開你唔開,有溫差自然會有水,所以唔可以一口咬定樓下向上吹,我都比人投訴過,但我冇向上吹,所以根本冇辦法,冇理由你自己唔開唔比人開

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

小墨魚 發表於 18-7-22 20:47
最近發現屋企地板慕水,估計樓下勁開冷氣兼風葉向上吹,原本想小事化無咪直接落樓下講,之前見過面覺得好好人 ...

吾比人開冷氣,係咩玩法?樓主你不如去住house啦,樓上樓下都係你自己,可任你玩!

禁止訪問

子爵府

三國1 發表於 18-7-22 21:08
真係唔向上吹都會有水氣,我夏天都係長開冷氣,因家有狗狗,我冇向上吹,上面都有投訴過地下濕。溫差大就會 ...

而家夏天下午真係太熱,我地係長開冷氣,但會set 25度,都見玻璃窗外出曬水珠,我估溫差問題較大,並不關冷氣風口問題事。
再講,都要留意座向,而家好少對正西斜,但就算係西南,下午都係特別熱,樓下開冷氣而自己唔開,都可能有地下出水問題。

首頁
12345...7

尾頁

跳至