自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

子爵府

回覆樓主:

點解唔1人1部

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

7歲點解會偷偷地禁爸爸部電話?
即係平時電話放係度佢就自己拎黎玩?
冇教佢用人地既野要問左人地先既咩?

水晶宮

benco524 發表於 18-7-23 00:29
回覆 spikenard 的帖子

今次係第一次整到lock機,佢之前係取爸爸電話睇下google map等等,所以我覺得唔使鬧 ...

好多嘢唔係要試過先知後果,例如你知有滾水都唔會俾小朋友亂碰同話佢知亂碰既後果!爸爸見到呢個情境發惡好正常!我覺得你反應過大同太慈母,咁小事有乜咁委屈呢!

水晶宮

cudy119 發表於 18-7-23 02:39
7歲點解會偷偷地禁爸爸部電話?
即係平時電話放係度佢就自己拎黎玩?
冇教佢用人地既野要問左人地先既咩?

認同,即係平時拎慣嚟用又冇被阻止,所以小朋友好理所當然見有部機就拎來玩!

珍珠宮

benco524 發表於 18-7-23 00:39
其實佢部機冇咩特別重要資料,純粹係佢覺得好煩,要unlock返部機.佢份人好怪,一整爛器材就興到想殺人,之前母 ...

身外物咁緊張
價值觀錯晒
樓主c6 年紀仲細嗎 ?

男爵府

回覆樓主

你真係冇睇住阿仔喎!玩到lock機,真係要撞好多次!你仲想老公同你道歉?佢用字係差,但你自己都有唔啱,而唔係單方便道歉囉,兩公婆都要反省一下。

珊瑚宮

畀面勳章

甄太太 發表於 18-7-23 00:18
er.......我理解唔到你點解會忍唔住喊,仲要喊好耐,你同你老公平時好少鬧交?

有同問

珊瑚宮

畀面勳章

99dogdog 發表於 18-7-23 02:45
好多嘢唔係要試過先知後果,例如你知有滾水都唔會俾小朋友亂碰同話佢知亂碰既後果!爸爸見到呢個情境發惡 ...

水晶宮

回覆樓主:

比我都慶啦。其實你大仔擅自撹爸爸手機, 一早就要教啦! 你老公今次鬧得個仔咁金, 好事, 你仔以後唔敢隨便拎爸爸手机玩 。

水晶宮

木土土 發表於 18-7-23 01:06
「鬧埋我唔睇住個仔」

呢個係事實,比我仔咁lock咗我部手機,我都會鬧爆我老公。

同感!!!

男爵府

回覆樓主

發生係身上都會嬲, 一個肯帶細佬去痾屎既爸爸, 已經不錯。 小朋友係要教, 竉壞係咁黎。

侯爵府

陪月勳章

言語上係好暴力!

但係我想話小朋友應該由細到大都教識佢,
唔可以立亂攞大人嘅手提電話用!

我小朋友係唔會拎大人電話用,
就算突然之間要上網搵資料,
都一定會問咗家長先!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

都係個句
有因先有果
你老公係惡但唔係亂鬧人
如果佢唔信得過你會幫佢睇住手機
就帶住跟身啦
睇來佢信錯咗人?
你好多理由俾自己所以覺得委屈(包括你之後補既相機跌落地)
俾多好眼淚逼使你老公為非自己既錯道歉
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我部機成日俾我個仔lock左,都係等幾分鐘姐,你個部係三叔?三叔lock機要去維修咁麻煩架?

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

hhz 發表於 18-7-23 06:43
我部機成日俾我個仔lock左,都係等幾分鐘姐,你個部係三叔?三叔lock機要去維修咁麻煩架?
...

https://topick.hket.com/article/2023325/iPhone%E5%85%A5%E9%8C%AF%E5%AF%86%E7%A2%BC%E8%A2%AB%E9%8E%96%E6%A9%9F47%E5%B9%B4%E3%80%80%E7%9B%A4%E9%BB%9EiOS%E5%92%8CAndroid%E6%95%91%E6%A9%9F%E6%96%B9%E6%B3%95
你個等幾分鐘只係因為你個仔只lock你一/兩次

有時半個鐘夠你miss一個重要既whatsapp

唔係冇方法搞既
只係都真係幾麻煩
好難怪老豆會咁燥

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

benco524 發表於 18-7-23 00:32
回覆 甄太太 的帖子

其實本身自己都易喊,同埋有時諗爸爸咁小事大發雷霆,又爆仔又爆我,令我覺得可能佢對我 ...

試下到反轉如果你畀人lock咗部機……你都會好激氣.....好似你咁 得少少時間都要咁緊張覆個興趣班……試問如果你部機畀人lock咗 覆唔到你啲信息 你會幾心急 同埋 爸爸走開咗點解你唔等佢返嚟先覆 先睇住個小朋友...... 純粹討論

同埋唔知道你老公做邊行 我自己做嗰份工如果部電話鎖咗機 就會好麻煩所以 你體諒一下佢當時情急 快啲和好如初

侯爵府

benco524 發表於 18-7-22 23:58
依家好難過,喊左好耐,想同你地傾訴....今晚食飯時,食到中途,細仔要poo poo,老公帶佢去洗手間,得返我同大仔 ...

你係唔岩,應該第一次個仔玩電話時已經要教,唔係等個仔瀨嘢果陣話佢而家知喇。咁你做唔到家長指引嘅角色,你只係睇住佢犯一啲你能預知嘅錯。你老公鬧埋你你覺得自己無辜,代表你唔知自己有錯。事實覆whatsapp唔係唔睇仔嘅理由,財物喺枱面,點解咁唔留神? 你大可收埋喺手袋先。 你當時只係湊住個7歲嘅仔,唔係1歲周圍爬果啲,咁都顧唔掂,係令人好嬲架。
做媽媽要堅強,你啲情緒咁耐都唔平伏,對個家無好處。與其嬲你老公,不如盡快緩和氣氛,大家平靜落嚟,提醒返佢其實你做乜,個仔就學乜。 如果個仔喺學校比同學整爛嘢話斬人隻手落嚟,點算?

男爵府

我的育兒心得勳章

lingfu 發表於 18-7-23 07:00
https://topick.hket.com/article/2023325/iPhone%E5%85%A5%E9%8C%AF%E5%AF%86%E7%A2%BC%E8%A2%AB%E9%8E%9 ...

I see~

珍珠宮

benco524 發表於 18-7-23 01:25
回覆 終極熊貓 的帖子

我冇係仔面前失去理智咁喊,忍唔住流左眼淚,我立刻用紙巾抹去,亦沒有大吵大鬧,只係佢 ...

我覺得:
1)孩子做錯事,如攪人東西/令人不便,要道歉。4歲可能只會說對不起,7歲應可說出原因,以後如何改善。呢個過程係“認知~領悟~改善”,大人狂鬧也沒用,佢自己講出來,你才知佢“經一事,長一智”收到幾多。
老實事已發生,造成損失阻滯係定局,佢領個敎訓叫撈返少少得著。
(2)你先生平日都咁一家之皇?相比你地只能喊,我覺得等佢平伏後應該同佢傾下。我對語言暴力嘅容忍度都唔多高,尤其粗口/威脅斬斬殺殺,呢啲對孩子細個只得個嚇親恐懼,大咗知你係紙老虎,無需尊敬,隨時學埋回敬,一屋粗口斬殺橫飛。
(3)7歲仔要懂守規矩,不問自取搞人東西是大忌,必須學會。

大宅

little.k 發表於 18-7-23 01:12
呢件事我見到一個慈母不停用兩個仔仲細嚟做藉口,其實七歲同四歲一啲都唔細囉,宜家唔教以後都唔使教。
另 ...

同意!
睇到樓主包庇個仔,7歲唔細。
樓主自己有錯,用眼淚去撻老公。

首頁
23456...14

尾頁

跳至