自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

水晶宮

回覆樓主

仔同爸爸都有唔啱!媽媽最無辜好難受!
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

畀面勳章

甄太太 發表於 18-7-23 00:18
er.......我理解唔到你點解會忍唔住喊,仲要喊好耐,你同你老公平時好少鬧交?

係囉

男爵府

唔好縱個仔.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實你老公同我老公有D似, 有D位會慶, 我就會避, 話哂都咁多年, 都知佢邊D位會爆的...

又唔好諗到老公對自己淡左, 以我果個為例, 佢雖然小器, 好易嬲, 但佢好顧家, 好肯做家務, 又錫個仔, 所以算啦, 人總係有缺點的, 爆完嬲完咪算囉, 亦無謂同佢嘈....

你個CASE, 就要教返個仔唔好可立亂搞人地部手機, 父母的可能不介意, 但如見到人地的都係咁搞就唔係咁好了, 小事, 無大問題! 兩公婆無隔夜仇, 講返個笑, 大家笑返就無事了~

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

回覆樓主

嬲係正常但過了火的脾氣

翡翠宮

benco524 發表於 18-7-23 00:29
回覆 spikenard 的帖子

今次係第一次整到lock機,佢之前係取爸爸電話睇下google map等等,所以我覺得唔使鬧 ...

其實唔應該比小朋友問都唔問就搞大人嘅電話

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

teambuilder 發表於 18-7-23 11:46
我唔認同你先生的態度,因為發脾氣本身根本解決唔到問題。管理自己情緒同管理個人物品一樣係自己責任。況且 ...
老實說..
唔係親身試過都知會Lock..
之前都唔只一篇趣聞係講俾小朋友玩到lock機lock到2046
你老公整爛你電話你唔會嬲
其實只因電話於你不重要

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

yurijm 發表於 18-7-23 00:31
我認同樓主的
態度真的幾差
火遮眼唔係借口

爸爸同細仔去廁所,可能驚唔方便同跌

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 18-7-23 12:02

你話老公行開同細仔去厠所前 冇交帶你睇住佢部手機, 呢d ...
樓主係老婆唔係工人
所以佢覺得冇責任幫老公睇住掛

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 18-7-23 00:55
我接受唔到老公咁喎,咁重要你跟身啦,擺部手機喺枱覺得個仔唔會攪嘅!?除非你臨走講低唔好比仔攪我一定張 ...

生得仔就預左佢未大個自然就乜都搞下,唔係你睇實就唔搞,開到口講斬左你隻手,講下我都接受唔到

至於話咩淡左就over 左,淡係好正常,自己唔淡係自己敏感。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

俾我都嬲喎,有時做人掉轉身份睇一件事就會明白當事人的感受

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我唔容許任何人冇問我就用我手機
你的確冇睇好個仔,就算有whatsapp要覆,都唔使刻不容緩,第一時間stop咗個仔先。
雖然話斬手語言暴力,但我明白佢火滾心情。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李露眉 發表於 18-7-23 09:24
改密碼,係出軌第一先兆,

唔好怪我..直接..

嘩,唔好火上加油啦,咁好易攪到人地夫妻冇事變有事架

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-7-23 07:22

我覺得:

係,其實呢個家相當唔健康,尤其第二點

珍珠宮

回覆樓主:

樓主係受保護嘅人,被人鬧係好大件事,佢鬧你,你唔順,咪鬧返佢囉!(但唔好係仔女面前鬧返佢)

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

七歲話細都唔細啦,
重未識分輕重乜野玩得乜野唔玩得?
玩到lock機即係搞左好多次啦,
我覺得應該要俾啲教訓佢!

珍珠宮

benco524 發表於 18-7-23 09:45
想回應大家的提問我老公38歲,我地同齡,我地都有返工,我地的工種都不依賴手機,亦沒有重要資料在內,我地都係 ...

如果係4歲個個搞,都仲叫幾正常,七歲個個就唔係因為睇漏一眼,係平時就無教

你太過敏感軟弱,你老公係個躁底老粗(sorry)
咁既組合我諗 d 仔都幾難教

男爵府

Belovedjohnjohn 發表於 18-7-23 00:54
我好少鬧小朋友, 亦唔鍾意老公發惡鬧, 阿女亦都算乖。
我覺得身教好重要, 如果父母EQ唔好, 小朋友EQ都一定 ...

十分認同, 我個仔上星期響快餐店發脾氣, 我等佢停左再慢慢分析畀佢知佢唔可以甘
其實亞仔發脾氣得10秒都無, 四周d 人已經眼望望,想我打個仔同食花生

但我唔會, 教仔唔好同人一般見識, 要EQ 高, 我希望我自己可以做到

伯爵府

回覆樓主

唔係大事, 大家唔出聲過左啖氣咪算囉
我仔未夠4歲都識唔可以攪人電話, (我仔係連我老公都唔比佢拎住我電話的),亦唔會主動走黎攪我地電話玩( google map嗰啲)
人人都有唔同皮4, 我同我老公都可以好火 但轉頭大家都可以好過消化到啲火。 我仔唔乖我都會話佢, 打手仔都會。 你老公嬲爆話要斬佢手, 事實上你係咪信佢係真正會發生先, 吹大同黎真係唔同層面, 你捉住佢失言黎安排自己做可憐女人仔啫
帶住細路去疴屎都煩, 出黎知你冇好好睇實個仔攪lock 機, 我諗冇人會唔出聲唔嬲囉
我食飯去廁所, 我老公會幫我袋好電話添。
除非你whatsapp 係病重入院危急野, 否則冇人會理解到你有幾急切/ 全心全意睇電話, 到一眼都冇理個仔。
過左啖氣就和左去啦

翡翠宮

回覆樓主:

lock左我部機
我一定連環爆粗

首頁
45678...14

尾頁

跳至