少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

我唔係人媽媽,但我因爲自細俾爸爸成日罰趕出門口同埋一時意氣話唔要我,讀書俾好大壓力我,我考全級頭十名佢會鬧我冇考到第一。媽媽從來唔會點幫口,只會落井下石。
依啲事令我由中學開始有情緒問題,到依家連男朋友有時候嬲我鬆開我隻手我都會喊,因為會諗起爸爸甩開我趕我走。
我知道有啲人會覺得我抗逆能力有問題,但我想講人人嘅心可以承受嘅程度真係唔同。我覺得咁樣已經令我好唔開心。所以一直同父母關係都好疏,大家比較似同屋主。
正面啲嘅,好似我咁,仲會有想第日養返佢地嘅想法。但係負面嘅,真係會令大家關係好疆,個小朋友可能好憎你。
當你有一刻好憎你小朋友,好嬲好睇唔起佢,恨鐵不成鋼,好想大鬧、發脾氣嘅時候,希望你諗下有可能帶來嘅後果。你有可能令佢有陰影。
我知我唔係人母冇資格教人做父母,但係想以孩子角色講出親子關係上嘅問題。有時候你以為只係好小嘅事,其實只係因為你已經長大,有好多經歷,承受能力較高。但對於你嘅小朋友,佢地只係一張張白紙,佢地生活主要圍繞你地,唔好主動傷害佢地。

大宅

girlwithanxiety 發表於 18-7-23 01:38
我唔係人媽媽,但我因爲自細俾爸爸成日罰趕出門口同埋一時意氣話唔要我,讀書俾好大壓力我,我考全級頭十名 ...
的確系,小朋友就係一張白紙,父母對他們影響很多,所以父母要做好榜樣,言傳身教。才能給孩子留下好的成長歷程

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

kailichan.young 發表於 18-7-23 12:11
的確系,小朋友就係一張白紙,父母對他們影響很多,所以父母要做好榜樣,言傳身教。才能給孩子留下好的 ...
我都同意

明天會更好!

複式洋房

girlwithanxiety 發表於 18-7-23 01:38
我唔係人媽媽,但我因爲自細俾爸爸成日罰趕出門口同埋一時意氣話唔要我,讀書俾好大壓力我,我考全級頭十名 ...

多謝提醒

大宅

回覆樓主:

thank you so much for the remind!!

首頁

尾頁

跳至