自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇到我好心酸⋯⋯

聰明反而令佢失去左童年,倒不如做一個普通嘅小朋友啦!

From 明報

文憑試放榜,沙田佛教黃允畋中學一名年僅13歲的資優生徐文鴻,2015年才來港插班讀中二,兩次跳級後應爸爸要求報考DSE,取得5科20分的成績。應試期間需長時間操練試卷,他自稱為半個「考試機器」,又承認自己「失去童年」會感不快樂,但會記掛爸爸的督促及要求,還是初中生年齡的他說﹕「若將來有更光明的前途,這種付出值得。」

應父要求報考 盼進工程系

徐文鴻承認,13歲就應考文憑試主要是爸爸的要求,爸爸認為他有讀書潛力,中三時評估智商有141,相信他努力就可達到入大學的最低要求,故應該要考文憑試並入讀大學。文鴻希望入讀中大或科大的工程學系,除因為自己數理較強外,更因爸爸希望他成為工程師。雖然學校一直不建議太早應考,建議明年才考試,但爸爸對文鴻未來另有打算,可能會讓他大學之後再到美國進修。文鴻認為,入大學是最好丶最直接的進修方法,大學畢業時自己應未滿18歲,未能出社會,預計會再向學術方面發展。但他亦坦言,「與別人相比,別人的(童年)豐富多彩,自己一直都只有讀書,自然有少許不開心。」

「童年只讀書 少許不開心」

徐文鴻的爸爸從商,是香港人,媽媽是家庭主婦,為內地人,主要居於內地。文鴻得知分數時「鬆一口氣」,雖然數學科及延伸數學成績比預計差,但因分數料已足夠入讀心儀學科,故沒有再考的打算。放榜前一晚,爸爸曾跟他說︰「你以後的路怎樣走就看明天(昨日)。」昨早,爸爸得知他的成績也很高興,因分數應足夠入大學。徐文鴻指父母在他讀書時就發現他的學習能力強丶潛力大,能很快掌握知識。他以前主要是課餘時間自學較深奧的知識,遇到不明白的地方就向爸爸請教,父母也會買較高年級的補充練習讓他自學。

指內地讀書死板適合自己

徐文鴻認為香港與內地的學習環境、模式很不同,內地偏向死板、死讀書,但他認為內地的模式較適合自己,更認為自己不斷操練,與機器沒有分別。他稱自己無論是要上學還是DSE前的「study leave(自修假期)」,也保持一樣規律的作息,每天都是早上5時半起牀,晚上9時睡覺,除了吃飯、洗澡等,其餘大部分時間均溫習。他說操練對考試很重要,可以知道自己水平和程度,並針對不懂的地方發問。他最擔心是英文科,因自覺英文水平較差,故下苦功操練歷屆試題。

徐文鴻今次成績是中、英是3級,物理4級,通識、數學、數學延伸M1都是5級。他坦言,每天重複操練肯定會悶,但「達到(入大學)目標,什麼付出都值得」。

校長葉偉儀補充,文鴻雖然是資優生,但跳級期間也要加倍照顧他的成長需要。有次徐爸爸拒絕讓兒子參加學校旅行,反而要他溫習,最後是教師與家長溝通才能成事,有時候更要代文鴻向爸爸爭取半個小時打遊戲機放鬆。

tansyneko    發表於 18-7-23 14:13
pigmei    發表於 18-7-23 09:40

伯爵府

回覆樓主:

悲慘

blackberry    發表於 18-7-23 12:10

男爵府

回覆樓主:

個老豆係咪傻傻地

davywm    發表於 18-7-23 09:36

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

如果輕輕鬆鬆讀,咁細個考到大學就話叻姐,讀得咁辛苦咪淨係早啲出嚟做嘢囉為乜呢?
我見過小朋友個樣冇乜光彩,長大之後佢會點對佢父母呢?

子爵府

回覆樓主

真係好慘,我諗佢寧願自己唔係天才。
爸爸咁嘅方法真係過晒火,成世流流長,咁急做乜?

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

有學問,有資質,有成就又如何,做人任人擺佈,唔開心,又有何用?!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

little06 發表於 18-7-23 09:33
真係好慘,我諗佢寧願自己唔係天才。
爸爸咁嘅方法真係過晒火,成世流流長,咁急做乜?
...
佢好似迫自己相信爸爸嗰套係正確咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

可必咁操法?20分其實唔算特別好,比佢慢慢讀上去一定非常好成績啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

可能佢寧願自己智商只是正常

人一生,童年,就只有一次

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

有d父母係當仔女係自己嘅一部份。其實仔女係一個完全獨立嘅個體,呢d父母唔識專重獨立個體,係

大宅

lojo11 發表於 18-7-23 09:37
可必咁操法?20分其實唔算特別好,比佢慢慢讀上去一定非常好成績啦!
無錯,好似覺得快人好多步就係贏左咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mgmismicgmic 發表於 18-7-23 09:28
睇到我好心酸⋯⋯聰明反而令佢失去左童年,倒不如做一個普通嘅小朋友啦!
From 明報
文憑試放榜,沙田佛教 ...

其實20分真係唔覺成績特別標青
晨早5:30起身温書,晚上9:00瞓,估計除左食瞓外,所有時間被迫溫書
同今屆超狀或其他狀元比較,13歲靚仔外面成個伯父樣(眼鏡滑下睇書、對答),完全冇光彩,只識强調自己係讀書機械人(A1)
打壓強迫下的教育有樣辦可看
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

翡翠宮

畀面勳章

conniemar 發表於 18-7-23 09:31
資優生落入蝗族,下場悲慘

他的爸爸是香港人,迫他成為考試機器的也是他的香港人爸爸,你講野唔駛咁mean。
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

可憐佢有一個怪獸爸爸。
其實俾多少少時間這個小朋友, 佢一定可考得更好。或者更可發掘出自己的興趣。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

大家把尺和目標價值觀各不同

好難去一概言論

他爸爸從商、當然覺得什麼玩樂什麼愉快童年、都可能沒有什麼著重、況且定下目標前進。
凡事要成功又的確要嚴格執行這個態度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

讀得咁辛苦先得20分入水泡科工程真係把鬼,小朋友嘅美好童年就白白陪上,只為父母虛榮心!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

得5科20分 不如再考好啲

123BBQ    發表於 18-7-23 11:03

首頁

尾頁

跳至