美容扮靚

跳至

首頁
12345...24

尾頁

男爵府

激光美容係近呢15年最多人做嘅醫學美容療程。
我自己亦都係呢10年裏面接觸呢一種科技,再加上本身有朋友喺私家醫院做護士(負責整形外科美容),好多時都會問佢取經。
喺美容板都有五年左右?經常都有唔同嘅jm問我關於不同類型嘅激光資料。
今日終於的起心肝寫呢一個post。希望可以比大家了解多啲激光,唔好俾啲所謂顧問亂咁講,誤導。
我只會針對講唔同類型嘅激光,儀器嘅出產地,安全性和風險,而且亦都只會講我自己嘅經驗。
當中不排除會踢爆一啲大6機,美容院呃人嘅手法,為免俾有心人滅聲(大家都知幾多公司鍾意出律師信比bk啦!)
所以懇請大家唔好係呢個post提任何醫學美容、美容院、醫生名。多謝合作!

男爵府

回覆樓主:

激光去斑
相信最多人認識激光嘅,就係激光去斑。
斑大致分為雀斑(淺層),太陽斑,和荷爾蒙斑。
而處理去斑嘅可以用彩光,1064 q switch (通常啲人叫做1064laser), 仲有而家最Hit嘅pico。
彩光可以話係激光嘅前身,光譜闊但能量唔集中,所以可以叫做乜都做到啲,但又唔係專家。
1064 係波長,呢一個波長係比較適合亞洲人做laser facial。q switch 係技術 (光速、能量),等於pico 都係一個技術。唔同嘅廠商都會製造1064 q switch, 1064 pico, 而佢哋亦都會幫自己嘅儀器改唔同嘅名。例如: Fotona q max, c6, c8, picosure, pico way, enlighten。
1064 q switch (通常又會叫做1064 laser facial) 嘅激光機通常會有多一個波長叫做532,主要係用嚟打結焦。
1064 laser facial 簡單來講係用熱能,打散啲斑,再由新陳代謝帶走(俗稱為掃斑)。但要做到有足夠嘅熱能,必須要用時間去喺皮膚儲熱,所以必須要重複打有斑嘅位置先會有效果。如果只係全面快打,就只會係做嫩膚嘅功能。所以基本上一定要打超過10分鐘先至可以開始做到去斑效果。

男爵府

回覆樓主:

通常雀斑只係用掃斑已經足夠。以前有好多醫生為咗快有效果,都會做532結焦。但隨着副作用嘅衍生(反黑)而家已經越來越少醫生會打532 結焦。
其實主要原因係因為雀斑通常係多而散,當皮膚太多位置結朝其實皮下底層亦都受損,當皮下底層發炎就有機會令到色素沉澱,此賴其中一種反黑。
但更嚴重嘅係由於熱能係皮下底層不斷加熱,從而刺激黑色素母體,亦有可能令到沉睡嘅荷爾蒙斑爆發。所以,如果有嚴重荷爾蒙斑嘅,就一定切記唔可以打全面雀斑結焦。
基本上嚴重荷爾蒙斑嘅都唔係太合適打q switch。
但如果只係有少量嘅太陽斑,打532結焦係最快嘅方法。
Pico 一樣有不同波長,1064 pico亦係比較適合亞洲人。pico原理係用撞擊去擊碎斑斑,大嘅斑會打碎做細斑,再經新陳代謝排走。由於過程產生嘅熱能只係非常之微小,所以反黑嘅風險亦會低好多。pico 一樣有機會返黑,就例如755 pico, 其實反黑嘅例子都唔少㗎!相對1064pico就會比較安全。

Pico 532結焦安唔安全?
因為pico係用撞擊力,產生熱能好少。要記住,導致反黑/反白,都係因為熱力。pico 因為快速嘅撞擊力震碎斑。所以熱力產生得好少,因為咁,佢唔會有快速嘅效果,所以pico打雀斑,原理上冇可能效果會快過1064 laser facial。

Pico嘅結焦,亦都會同1064有所不同。係會比較快甩焦同埋啲焦係似一層’溥衣‘,而唔係一粒粒硬焦

有問題歡迎你哋發問!因為我寫寫下都好似好亂咁

男爵府

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

大宅

期待

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

支持
上次係我第一次做激光我都覺得效果吾錯
不過好多吾同既機我真係成舊雲甘
又怕比人呃, 支持分享

男爵府

cinda72. 發表於 18-7-23 12:19
留毛睇分享

仙姐咪笑我啦!你都係經驗豐富嘅前輩喎

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

留毛毛學下野

伯爵府

回覆樓主

支持,我都成日問你野

侯爵府

等分享

男爵府

回覆樓主

大力支持! 多謝無私分享!

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章