自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請搵有冇jm 接觸過 yamaha u1 silent? 呢款出左可以靜音外,同傳統yamaha u1 有什麼區別?謝謝(emoji)(emoji)

寶石宮

2023年兔年勳章

solarpang 發表於 18-7-23 13:07
請搵有冇jm 接觸過 yamaha u1 silent? 呢款出左可以靜音外,同傳統yamaha u1 有什麼區別?謝謝(emoji)(emoj ...

靜音mode聽到嘅係電子琴聲

別墅

Poyau 發表於 18-7-23 13:20
靜音mode聽到嘅係電子琴聲

唔用靜音模式時,琴音同其他方面是否與傳統u1無異?
同埋你覺得電子琴音會影響練琴質素嗎?
我女鍾意一早彈,唔想影響鄰居,所以考慮緊呢款。

寶石宮

2023年兔年勳章

solarpang 發表於 18-7-23 13:32
唔用靜音模式時,琴音同其他方面是否與傳統u1無異?
同埋你覺得電子琴音會影響練琴質素嗎?
我女鍾意一早 ...

每個琴即使係同款聲音都有差别
無論傳統或Silent 揀琴時考慮聲音

別墅

Poyau 發表於 18-7-23 23:56
每個琴即使係同款聲音都有差别
無論傳統或Silent 揀琴時考慮聲音

謝謝分享

公爵府

回覆樓主:

可錄音。
但貴U1 好多。琴行同我講不如踩腳制算啦。又係喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

sangria 發表於 18-7-24 08:00
可錄音。
但貴U1 好多。琴行同我講不如踩腳制算啦。又係喎

踩脚制其實都有聲, at least 朝早彈會嘈醒我。 我以為 silent 真係 silent 㖭。 有一種係咪可插 headset?

公爵府

ChloeMa 發表於 18-7-24 08:25
踩脚制其實都有聲, at least 朝早彈會嘈醒我。 我以為 silent 真係 silent 㖭。 有一種係咪可插 headse ...

silent可插headset呀。
腳制你可以去琴行試吓個分別。我ok. 主要係夜晚我自己彈唔會嘈醒屋企人,其他時間鄰居都聽唔到

寶石宮

2023年兔年勳章

solarpang 發表於 18-7-24 06:48
謝謝分享

不用客氣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

sangria 發表於 18-7-24 08:34
silent可插headset呀。
腳制你可以去琴行試吓個分別。我ok. 主要係夜晚我自己彈唔會嘈醒屋企人,其他時間 ...

我屋企係普通u1, 踩脚制彈會嘈醒我呀。 不過唔會轉silent 喇。

別墅

ChloeMa 發表於 18-7-24 09:09
我屋企係普通u1, 踩脚制彈會嘈醒我呀。 不過唔會轉silent 喇。

我打算買二手架咋。因為轉靜音會多d 時間練,自由好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我屋企本來有部琴, 就係呀女夜晚成日想彈琴, 宜家考慮緊換部數碼琴, 會唔會好傻, 明明有鋼琴, 走去換數碼琴.

PS. 呀女已八級, 暫時唔會再學琴, 成日食完飯鍾意彈琴.

水晶宮

solarpang 發表於 18-7-24 09:27
我打算買二手架咋。因為轉靜音會多d 時間練,自由好多

唔識睇琴,唔敢掂2手

別墅

ChloeMa 發表於 18-7-24 09:35
唔識睇琴,唔敢掂2手

都係。買二手確實要冒險。

大宅

newcomer550 發表於 18-7-24 09:35
我屋企本來有部琴, 就係呀女夜晚成日想彈琴, 宜家考慮緊換部數碼琴, 會唔會好傻, 明明有鋼琴, 走去換數碼琴 ...

唔會。
我屋企有兩部琴,upright同數碼。數碼就係想夜晚relax彈下,同埋有時唔想成日彈classical,有部數碼可以有不同sound effect。不過我係keep住部upright,因為小朋友還細,要學琴。

子爵府

回覆樓主:

男爵府

睛靈勳章

newcomer550 發表於 18-7-24 09:35
我屋企本來有部琴, 就係呀女夜晚成日想彈琴, 宜家考慮緊換部數碼琴, 會唔會好傻, 明明有鋼琴, 走去換數碼琴 ...

可以唔使換數碼琴,
尤其你女已有8級, 雖然暫時唔會再學, 但可能佢第時會考演奏級架嘛, 所以我覺得keep返有部真琴喺度好d

原來除左買8萬幾蚊既U1 silent之外, 仲可以考慮加個靜音系統落部琴度, 舊琴我唔清楚點樣收費, 但如果喺tom lee買新琴就加$7800-9800連安裝, 雖然個靜音系統係韓國牌子唔係原裝yamaha, 但全新U1加埋靜音都係5萬幾蚊, 確實係好吸引

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我用左yamaha 靜音琴十幾年,真係好方便。夜晚彈琴可以戴headphone.

靜音mode 同鋼琴mode嘅touching係一樣,但係聲係有分別嘅。用靜音mode聲係喺電路板出。

男爵府

有靜音,幾時練都得!

男爵府

買二手靜音要留意, 如果個靜音箱壞整要唔少錢, 之前想買二手靜音, 老師提點後就冇買

首頁

尾頁

跳至