夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我係一個偽單親媽媽, 同C6係大學同學, 拍拖7年, 結婚2年, 本身有結婚打算, 但有咗BB, 所以奉子成婚, 宜家BB 20個月大, C6 係廣州人, 我同BB 就留係香港, 住係我父母屋企, C6就每個月嚟一次, 我收入有11K-13K, 未結婚前, 我俾父母5K 家用, C6 已經有微言, 因為99 收佢百零家用, 之後佢話俾99 知道我俾5K 我媽, 99就同我講跟本唔洗出咁多…
C6 家景唔算差, 62 係老總, 99 一早退休, C6 就係62 公司由低做起, 不過收入成迷, 佢自己話起薪3K, 宜家有7K, 有commission, 但要扣社保, 實收5K,
結婚果時冇收男家禮金, 但收咗18K 餅錢, 只係廣州擺酒, 起初話廣州間屋會加我名, 但到今日都未加
BB出世前, 佢俾1.5K 家用我, BB 出世後, 得我媽媽湊, 而且冇請陪月/工人, 我就俾8K 家用媽媽, 其他水電煤, 雜費我另外俾, 因為人奶B, 唔洗奶粉錢, 又唔洗交租, 佢就俾2K-3K我. 而我媽媽有微言, 戥我唔抵, 因為由知道有BB到BB 出世, 好多洗費係我出, 本身我有啲積蓄, 加上BB 我有份搞出嚟, 所以我覺得冇咩所謂, BB 健康成長重要啲. 到BB開始大, 要加固同我停奶, 同我想報N班, 我問佢可唔可以加到5K 或者同佢屋企傾下幫下, 佢話唔洗搵佢屋企, 佢可以俾到, 但冇得再多, 如果BB 入幼兒園/其他洗費, 佢唔會再出…
今年3月開始, 佢升家用到5K, 但今年5月, 我因為情緒問題, 辭咗份工, 同咗媽媽去旅行同返媽媽鄉下, 因為到宜家都未有收入, 我係冇俾過家用我媽, 只係交水電煤, 雜費, 而我媽好好, 都冇叫我交家用, 佢自己買埋奶粉俾BB, 冇問我拎返錢. 但係C6 係6月已經冇俾過錢我…
本來我計劃8月送返BB 上廣州俾99湊一段時間, 我好重新振作搵工, 但上星期六C6叫我俾返2K 家用佢… 我話唔會俾, BB 上到廣州, 我唔會收佢個5K, 佢就話咁以後佢都唔會俾任何家用, 之後到今日, 佢都未搵我…
可能有人會覺得我應該要俾, 但係我真心俾唔出手, 之前我有收入都算, 由結婚到BB 就2歲, 我唔覺我有攞多佢同佢屋企錢, 而99 知我辭職後, 時不時問我幾時搵工, 好驚我會做FT MUM… 99 之前仲講過N班學費貴, 唔好俾BB 去… 而C6 就為咗個2K , 可以唔理老婆同個仔… 宜家我想為自己為個仔爭返間屋就算, 佢唔養個仔, 我自己養返

翡翠宮

回覆樓主:

你不如快D揾番份工先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大家嘅價值觀好唔同
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢會唔會收埋個仔 要仔唔要x

男爵府

Ginger_H 發表於 18-7-23 20:34
我係一個偽單親媽媽, 同C6係大學同學, 拍拖7年, 結婚2年, 本身有結婚打算, 但有咗BB, 所以奉子成婚, 宜家BB ...

兩個唔使講:
一:唔使講梗係揾番份工先
二:唔使講你老公(廢既)

purple_girl    發表於 18-7-26 14:20

男爵府

唔明點解要將自己陷入呢d大陸家庭紏紛中,仲夠膽將BB留喺大陸,好嘢。大陸有好多好男人,但唔係你C6

伯爵府

我係一個偽單親媽媽, 同C6係大學同學, 拍拖7年, 結婚2年, 本身有結婚打算, 但有咗BB, 所以奉子成婚, 宜家BB ...

其實你地有冇正式註冊結婚?你有冇申請佢落嚟?呢d廢柴咪鬼幫佢嚟香港啦!佢嚟到只會怨天怨地咬老軟

大宅

回覆樓主

bb留喺香港,唔好交俾佢哋,而且你一定要返工,唔好再要媽咪辛苦養埋你同bb

其實講嚟講去都只係幾k,你努力小小搵返嚟,自己養大bb又可以俾家用媽媽,咪仲好,唔好再靠再理嗰個廢柴男人,加油jm

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

"本來我計劃8月送返BB 上廣州俾99湊一段時間, 我好重新振作搵工, 但上星期六C6叫我俾返2K 家用佢..."

無家用比老婆不突止, 居然仲掉番轉頭問老婆拎家用。佩服佩服。
咁既極品男人, 你真係打算同佢過人世?

子爵府

至愛朱古力 發表於 18-7-24 00:11
我好想知你兩個係大學同學?邊到大學?大陸大學呀? 簡直攞命,嘈來嘈去為果一,二千?樓主仲勁,明知男人 ...

同感
最辛苦同無辜係你媽媽同bb. 為咗佢哋,樓主要自強,靠自己還來得實際。另想問點解要打算將bb 送返大陸湊?你唔驚佢哋唔比返你?不如你直情當冇果個垃圾老公算啦。你快d 搵返份工,比家用媽媽,拜托媽媽幫你湊b 仲好啦!~

男爵府

skac 發表於 18-7-24 01:23

同感

認同。唔好話大陸,就算響香港拎比男家湊未必日日見都唔捨得!
反正由始至終佢都冇乜貢獻,真假單親都冇分別,樓主疊埋心水搵工自己養吧。

別墅

拗來拗去只係幾K, 唔係靠自己阿媽就想靠99,點樣湊大個b, 維持家庭?老實講,如果兩個都大學畢業,又出來做野幾年,無論你老公定你,都算好低人工。香港最低工資一個月都係咁上下。
你要盡快搵返份工!同埋要plan下將來,一係你返廣州同你c6一齊生活,一係就盡快申請你c6來香港,兩份收入一齊捱。

大宅

我都係過住偽單親媽媽既生活,亦都因為情緒問題,向小朋友發過幾次脾氣,仲要係好大既脾氣,而家有睇緊輔導,但每次發脾氣時老公一定唔係身邊,因為佢都好少返黎,我都有諗過辭左份工,因為太長時間返工,小朋友又得工人湊,但同你一樣,要養家,所以死頂到而家,不過樓主好過我,至少你阿媽肯理,我阿媽就唔會理,而家都係靠奶奶得閒黎幫下手,先可以keep住份工,又照顧到小朋友。

但近排身體差左好多,成日病,我病到返屋企就訓,根本唔想同小朋友玩,我見到好多人都勸你自己養,佢地唔會明個壓力有幾大,其實你而家情況已經係等於自己養緊個小朋友,即返工又係你,放工照顧小朋友又係你,放假同佢出去玩又係你,工人/阿媽放假照顧小朋友都係你,屋企壞左電器又係你去整,咁就係因為呢樣壓力太大人先會爆煲,你如果之前冇呢個壓力,你唔駛連工都辭埋啦,right? 香港呢個社會就係對我地呢種婦女支援太少,到最後所有人都叫你一力承擔,得既話就唔駛向人求救啦

如果要自強,你呢個階段應該去拎單親綜緩,單方面宣佈分居,等小朋友大D,入小學先考慮出黎做返野,自己賺自己生活。你如果用左大部份時間去返工,對你小朋友一D好處都冇,我自己就係個例子,除非你搵到份可以就你照顧小朋友返工既工作。

翡翠宮

你想政府點幫你?

公爵府

回覆樓主

你大學畢業揾1.1k-1.3k? 好少.....你邊間大學?讀邊科架?你呢份糧是part time?

琥珀宮

Bibibut 發表於 18-7-24 11:13
你大學畢業揾1.1k-1.3k? 好少.....你邊間大學?讀邊科架?你呢份糧是part time?
同問,成件事好奇怪

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

tansyneko 發表於 18-7-24 14:20
同問,成件事好奇怪

我...覺得好膠

瑪瑙宮

你媽媽可以幫你睇小朋友, 你就去番工, 起碼經濟上幫輕你呀媽, 重有小朋友第時洗費你都要有彈藥, 唔係到時邊个比錢? 有尼个呀媽係你福氣.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

樓主係新移民 ?

首頁

尾頁

跳至