3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡就黎6歲, 呢一年反叛左好多, 無論叫佢做咩都say no, 叫佢刷牙? no! 叫佢食飯? no! 叫佢做功課? no!
問佢生字, 明明識都扮話唔識
叫佢食飯小心啲唔好跌飯, 佢竟然仲突登跌到周圍都係
叫佢刷牙, 突登長開水喉.....
突登收埋大人啲野, 整估啲大人。
實在有太多太多反叛作對既事, 仲要駁咀, 叫佢做任何野, 佢都會叉住條腰大哎"點解!?"
到底我做錯左咩事? 個女會變到咁? 屋企因為佢搞到家嘈屋閉, 我都比佢激到半條人命
晚晚同自己講, 第二日訓醒要冷靜啲對佢好啲, 但到左第二日又比佢激到我著晒燈
我應該要點做? 我覺得再咁落去, 我同個女都要睇精神科。
我係咪應該當咩野都睇唔到, 唔理佢反而更好?

大宅

回覆 candice1019 的帖子

大人往往會用自己既角度去教導小朋友,可能呢方面會令佢地更反叛

舉例:呢一刻佢玩緊,你要佢即刻做功課,咁佢就會好抗拒,唔聽你講
你可以試試比小小時間,嗱,小朋友你可以(玩多一陣15分鐘),要準備做功課喇
可能佢會聽喇,語氣方面都盡量溫和D試下

大宅

回覆樓主:

試你底線?
6歲先咁都好啦,我女未夠4歲已經有類似行為,不過佢係貪玩多過同我作對。
有時惡都冇用,佢係驚惡嘅,一開始就唔會咁做。
試下俾作自食其果,唔刷牙就口臭俾人笑;唔食飯就餓;唔做功課就冇得交功課;掉飯就叫佢自己整返乾淨。持之以恆,講得出做得到。只要唔係會威脅到佢嘅健康或者安全,俾佢知道佢嘅行為係有後果係一件好事

大宅

lhzgigi 發表於 18-7-25 21:37
試你底線?
6歲先咁都好啦,我女未夠4歲已經有類似行為,不過佢係貪玩多過同我作對。
有時惡都冇用,佢係驚 ...

最慘係佢對果啲後果, 都不會吸引教訓。 唔刷牙口臭佢無所謂, 唔做功課比老師鬧, 鬧完又不會反醒; 唔食飯肚餓就狂喊, 喊到啲大人投降比佢食, 但下一餐飯又黎過又再作對。哎.......

大宅

candice1019 發表於 18-7-27 02:59
最慘係佢對果啲後果, 都不會吸引教訓。 唔刷牙口臭佢無所謂, 唔做功課比老師鬧, 鬧完又不會反醒; 唔食飯肚 ...

食飯著手先啦,唔好投降,佢喊就搵個安全嘅房/角落俾佢自己喊飽佢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

你的女兒和我的女行為一樣, 她快要5歲, 只說不順佢要求就會發脾氣, 佢係佢怕我, 但每次都要我用D唔開心既方法佢先聽, 我好心痛, 其實我知道她不喜歡我, 又時我已經忍同耐心對待她, 她反而變本加厲...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

食飯問題真係,一定唔可以你緊張過佢,cut曬佢D零食,餓下佢

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-9-1 22:16
食飯問題真係,一定唔可以你緊張過佢,cut曬佢D零食,餓下佢

HAHA,同意cut零食,餓下佢

男爵府

candice1019 發表於 18-7-24 00:31
我囡囡就黎6歲, 呢一年反叛左好多, 無論叫佢做咩都say no, 叫佢刷牙? no! 叫佢食飯? no! 叫佢做功課? no!
...

我仔4歲,都有類似情況出現,我會話趕佢出門口,或者俾電話老師佢就怕啦。咁嘅情況好理解你肯定好燥,我覺得小朋友,應該你燥佢更加唔聽你講,有沒試過冷靜落來慢慢叫,慢慢講?

珍珠宮

回覆樓主

教育問題,有些事情我覺得老師教會work過家長教。我仔仔經常會講,老師話點點點,然後自己就跟住去做了

珍珠宮

Radian 發表於 18-7-24 16:07
回覆 candice1019 的帖子

大人往往會用自己既角度去教導小朋友,可能呢方面會令佢地更反叛

呢位媽媽講得有道理,我都要反思下自己既語氣問題先

大宅

bchuma 發表於 18-9-2 21:39
我仔4歲,都有類似情況出現,我會話趕佢出門口,或者俾電話老師佢就怕啦。咁嘅情況好理解你肯定好燥,我覺 ...

可能我EQ低, 好易比佢激到著晒火, 我會叫自己冷靜, 但最後都係忍唔住(emoji)
我話趕佢出門口佢會驚架, 驚到狂喊, 同佢講"你唔想咁樣就快啲食飯啦/做功課啦", 佢都係唔沃....跟本是跟我反對(emoji)

大宅

RubyYu07 發表於 18-9-2 23:57
呢位媽媽講得有道理,我都要反思下自己既語氣問題先

其實我都知自己語氣有問題架, 以前對住佢我會好有耐性, 佢問咩野我都會好耐心答。但佢越大越反叛, 令我無左以前對佢既耐心(emoji)或者我需要重新再學習...........

珍珠宮

candice1019 發表於 18-9-18 03:31
其實我都知自己語氣有問題架, 以前對住佢我會好有耐性, 佢問咩野我都會好耐心答。但佢越大越反叛, 令我無 ...

做媽媽都係同小朋友共同成長既過程吖,加油!

男爵府

candice1019 發表於 18-9-18 03:28
可能我EQ低, 好易比佢激到著晒火, 我會叫自己冷靜, 但最後都係忍唔住(emoji)
我話趕佢出門口佢會驚架, 驚 ...

你講講下 我都發覺自己同你類同,唔食飯,我話趕出門口就好驚

首頁

尾頁

跳至