影視娛樂

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆 Pollyowen 的帖子

我都喺呀~~~
呢個cast令到我都追下

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-8-8 11:21
就因為具社長唔見怪生死囉,佢以前做物流,對住一件件貨一隻隻櫃根本唔會有感情,喺兒科病房睇完種種場面 ...
你講起社長嘅溫情, 記唔記得有幕, 佢說服到那老人家簽名賣地個刻, 佢手部有些動作, 好似想阻止佢簽咁, 我有冇意會錯?

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-8-8 12:17
你講起社長嘅溫情, 記唔記得有幕, 佢說服到那老人家簽名賣地個刻, 佢手部有些動作, 好似想阻止佢簽咁, 我有 ...

賣地嗰段有啲難明,我估下,唔知啱唔啱

具社長用屯積農地法嚇兩位老人家,老人愛子心切於是應承賣地,其實賣地之後華政會長應該會揸住合約喺手,要脅環保部長攪掂製鐵廠筆幾百億元罰款。具社長於心不忍,一來老人家想幫個仔但會變成被人扯後腿,二來老人家想遷移瑞山老人們去養老的願望可能落空

咁樣唔知解唔解得通呢?

伯爵府

Pr0udfish 發表於 18-8-8 14:02

賣地嗰段有啲難明,我估下,唔知啱唔啱
可能要追台詞嘅關係, 某D位無咁專心睇, 我連咩罰款都未搞清, 你講完我都一舊雲

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 18-8-8 14:53
可能要追台詞嘅關係, 某D位無咁專心睇, 我連咩罰款都未搞清, 你講完我都一舊雲
...

係呀,追字幕追到氣咳呀,好多時要停低理解。我中意睇套劇就好似自己入咗個大集團咁,對好多人事一知半解,等導演慢慢披露佢哋背景同內心想法。每集嵌入好多小細節,估估下幾有趣

侯爵府

soscho 發表於 18-8-8 14:53
...

製鐵子公司要被環境部罰款是第3集調整室室長第一日來向社長報到時(胸肺科科長想扮爆料者但又唔知前院長電腦密碼個段之後),被社長"chok" 到調整室室長講出來的。

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主

最新呢兩集好好睇!大家睇咗未?

伯爵府

2018復活節勳章

luckybaby2003 發表於 18-8-15 14:14

睇咗,好精彩,特別善宇懟副院長嗰幕

好擔心佢突然告白,又食緊止痛藥,好似時日無多咁

伯爵府

2018復活節勳章

luckybaby2003 發表於 18-8-15 14:14

呢幾集愈來愈有戲味,層層揭開角色們的多面性。芮醫生係我睇過劇裡面手段最腹黑男一吧,經常暗人做暗事,果然前身係陰間使者 當然副院長呢單嘢,一定同善宇身上的醫療事故有直接關係,保存前院長心血順便報仇,呢段好睇,好過之前一直見芮醫生目無表情立場不明,睇到有點尷尬

具社長角色發展更立體,醫院對內鐵臉凶狠,對外守著原則,要受會長氣,又怕阿媽鬧,根本普通人一個,可愛死了

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

下集預告唔知有冇騙人,如果周教授真的當選院長會走什麼路線呢,唔好唔記得前院長死因可疑,唔知佢可以點樣內外抗敵,借隔離陽光先生一句,做得好你係相國大學的人,失敗咗就非我族類

大宅

Pr0udfish 發表於 18-8-15 14:53
睇咗,好精彩,特別善宇懟副院長嗰幕

好擔心佢突然告白,又食緊止痛藥,好似時日無多咁 :bash ...

呢場戲我睇到喊,鎮宇捉住善宇手說:沒關係,你比普通人所付出更大的努力我親眼目睹。成場戲每一個角色都演得好好。

大宅

Pr0udfish 發表於 18-8-15 17:46
呢幾集愈來愈有戲味,層層揭開角色們的多面性。芮醫生係我睇過劇裡面手段最腹黑男一吧,經常暗人做暗事, ...

你講得啱,每一個角色都好立體。之前睇宣傳劇照估唔到曹有loveline,他抱著狗狗笑真好charm,和秘密森林一樣穿西裝表面四平八穩的角色,曹演來完全兩個人,連走路姿態也不一樣。我也擔心善宇,還向女醫生告白,好似以後冇機會咁。

伯爵府

2018復活節勳章

luckybaby2003 發表於 18-8-15 18:05
呢場戲我睇到喊,鎮宇捉住善宇手說:沒關係,你比普通人所付出更大的努力我親眼目睹。成場戲每一個角色都 ...

特別係,善宇話,你喺醫院同個教授抬頭不見低頭見。。。

呢兩兄弟必須互相御下自責,內疚等情感牽絆,先至可以邁步幸福人生架

翡翠宮

luckybaby2003 發表於 18-8-15 18:09
你講得啱,每一個角色都好立體。之前睇宣傳劇照估唔到曹有loveline,他抱著狗狗笑真好charm,和秘密森林一樣 ...

我都睇到曹承佑行路都唔同。正到不得了。呢套已經拍完、佢會返回音樂劇喇。 佢為了拍電視劇已經冇演音樂劇兩年。但秘密森林2幾時拍? 不過音樂劇佢夠忙半年。佢係影帝,視帝同音樂劇帝。

大宅

MagDog 發表於 18-8-16 01:40
我都睇到曹承佑行路都唔同。正到不得了。呢套已經拍完、佢會返回音樂劇喇。 佢為了拍電視劇已經冇演音樂劇 ...

曹承佑係我最喜歡的演員,電影就看了他的假如愛有天意,電視劇沒有看馬醫。
我想院長的死一定和副院長直接有關。

翡翠宮

luckybaby2003 發表於 18-8-16 11:31
曹承佑係我最喜歡的演員,電影就看了他的假如愛有天意,電視劇沒有看馬醫。
我想院長的死一定和副院長直接 ...

馬醫個故事唔算好睇。但好似係佢第一套劇。你有機會睇埋佢電影,內部者們,馬拉松,老千。
李東旭那種亞使feel夠陰沉「益」壓,選角一流

侯爵府

回覆樓主:

呢套兩男主角色設定都係雙面人,一個表面腹黑勢利實則心慈怕事(或者不是怕事,係想做到面面俱圓那種戰戰競競)、一個表面溫吞無所謂隱形人咁實則仇恨大乜都敢做。李東旭演技還是差一點點點,與副院長對恃個幕,表演唔出內心洶湧但壓抑的感覺

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

我睇緊第二隻好悶想放棄了.

珍珠宮

vv518vv 發表於 18-8-20 21:53
我睇緊第二隻好悶想放棄了.

我仲未睇到第3集次次睇到

首頁
12345...6

尾頁

跳至