意見反饋
義工

0-6個月 今日: 18|主題: 28358

個半月BB, 開始啜手或奶咀但影響睡眠, 瞓唔到, 點好?

大宅

國民生產總值:2508

如題。剛諗住搞掂自行入睡呢個問題, 又有難題出現了。
話說之前未到「口腔期」, 未有啜野慾望時, 佢有時都瞓到, 放落床扭一陣就入睡。
但近排觀察到佢喺想入睡或瞓到半夜醒咗時, 佢為左安撫自己, 會不斷試食拳頭, 食唔到就喊, 好忟憎。
有時為左安撫佢就唯有比奶咀, 但點知奶咀一跌, 佢就醒嘈要搵…如是者, 無論食拳頭定奶咀, 都令佢唔能夠從淺層睡眠進入深層睡眠, 見到阿B咁樣瞓唔到好辛苦, 唔知應該點幫佢, 又怕年紀太細就開始比慣奶咀, 加上如果唔想不斷起身執奶咀的話, 相信現時只可以用醫生膠布貼住響咀先得, 但又好似手法過於強硬…呢兩晚已經出現此問題, 搞到通宵7-8小時無得瞓, 阿B變到日間瞓得多, 夜晚瞓唔到, 唔知點好.
我就快精神衰弱了…

請指教!!

王國熱話
粉底液推介
將軍澳facial 推介
去打laser 收毛孔
終於做左直療

別墅

國民生產總值:668

babyfung61 發表於 18-7-24 15:16
話說之前未到「口腔期」, 未有啜野慾望時, 佢有時都 ...

我都有試過要幫佢執奶咀
我會播bb音樂比佢聽,然後一直禁實佢個奶咀直至佢進入深層睡眠,快則幾個字,慢則半小時

大宅

回覆 miumiu419 的帖子

謝謝!我而家間中仲執緊,希望阿b 不要太倚賴奶咀啦

FB體驗帳戶

國民生產總值:48

babyfung61 發表於 18-7-24 15:16
話說之前未到「口腔期」, 未有啜野慾望時, 佢有時都 ...

其實真係無辦法.因為BB都有一個咁樣嘅過程.如果問我.我會寧願佢食奶嘴都唔好食手.畢竟以後大個啲奶嘴容易戒.手係好難戒噶.我自己個仔由未滿月就開始食奶嘴.而家兩個半月.時不時都會甩左個奶嘴.不過我哋好啲.朝早唔瞓.夜晚一覺到大天光.晚黑佢要覺豬個陣.就會俾奶嘴佢.都係用手幫佢扶下個奶嘴.等佢深度睡眠.先放手咯.佢自己食多一陣就吐返個奶嘴出黎.而家只能係咁.如果唔係真係好難湊...

珍珠宮

國民生產總值:40077

回覆樓主

係亞俾少少柔和嘅音樂都幾work

大宅

回覆 林寶寶寶兒 的帖子

係嘅,我都寧願佢食奶咀。不過佢有時瞓住嚟啜,合埋眼成半粒鐘都仲咀郁郁𡁻吓𡁻吓,有時一甩奶咀佢就醒和喊。
所以執奶咀都執到我傻⋯

複式洋房

國民生產總值:344

唔好食奶咀,大左易哨牙,我仔10歲,細個冇食奶咀,依家D恆齒好靚唔哨~

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.