醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hker 發表於 18-8-24 18:18
如果真的餵不到,(妳又覺得不是因病而拒食)。

食物要轉高卡路里的。(我們用枝裝加營素,一枝400cal)

請問支装加營素係咪药房有得買?

侯爵府

karshing 發表於 18-8-24 18:28

有 。另一牌子,倍力康(這個便宜一點),400cal 一枝。

===

總之,在妳爸肯吃的時間,如果吃不夠,叫工人轉餵營養奶。400cal, 起碼夠頂一頂。

妳爸懂不懂說話的?可問問他為什麼不吃。他要吃什麼,也給他吃。

珍珠宮

hker 發表於 18-8-24 18:37
有 。另一牌子,倍力康(這個便宜一點),400cal 一枝。

===

唉!問10句都唔答回一個字,但姐姐話今早問佢有無唔舒服,爸爸話無!

侯爵府

karshing 發表於 18-8-24 18:49
唉!問10句都唔答回一個字,但姐姐話今早問佢有無唔舒服,爸爸話無!

不要急啦(雖然,明白妳真的很心痛)

現在夜了。

明天問他想吃什麼。或者,由妳們問呀。也好好勸爸爸要盡量吃及飲水(如果,他是清醒的)。

===

如果吃到,蛋糕又好/豆腐花又好/芝麻糊又好,樣樣也慢慢試。 (糖尿患者,又煩點;腦退化患者特別愛甜食。)

===
這幾天空氣也差,如果家有血氧計的,要度一度呀。確保爸爸的血氧是ok 的。總之,體溫+血壓+血氧,也要check 一check.

珍珠宮

hker 發表於 18-8-24 18:37

===

唔該係萬寧只見到有罐裝加營素,係250ml一罐,但無寫幾多cal? 係咪這款呢?

侯爵府

karshing 發表於 18-8-24 19:47
唔該係萬寧只見到有罐裝加營素,係250ml一罐,但無寫幾多cal? 係咪這款呢?

...

https://www.rehabexpress.com.hk/tc/eshop/detail/975/21300009.html

每1ml有1.06 cal.

加營素有膠瓶的。約350-400 cal. (compact? )

https://www.rehabexpress.com.hk/tc/search.html?keyword=加營素

所以,後來我買倍力康,平一點,也易計cal. ( 一pack 2000cal)

https://www.rehabexpress.com.hk/tc/search.html?keyword=加營素

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hker 發表於 18-8-24 17:36
我爸經常是這樣的。(他不清醒時)。

我們夾硬撬開他的口(他有幾隻牙沒有了),用針筒唧入去(十分小心 ...

你爸真好,任得你舞,
整痛手指,弄醒都得,
針筒硬餵食又得。
我媽抹咀都敝實,硬拉開咀角抹咀,佢多數都擰頭,你話點抹呢?所以佢唔開口我是無辦法的
叫佢飲啖水啦,唔飲就唔飲,真的吹漲。

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 17:54
以前唔肯食,我哋就撬開把口,佢都會食,有一段時間佢肯食,便便天天都有……
近一星期,晚餐只食半碗飯, ...

你都好勁,撬得開,我一撬媽巳擰了頭。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-24 18:18
如果真的餵不到,(妳又覺得不是因病而拒食)。

食物要轉高卡路里的。(我們用枝裝加營素,一枝400cal)

對,上月我才知,飲水太少好危險。
當時覆診,醫生話住院較藥,一上房另一位醫生無摸過我媽,只話即刻吊針,話媽好乾,一睇眼巳知喎。
住5日 5日探媽都見吊針,其實吊了針人會精神的。

唉,我媽硬頸,飲水又好少,好麻煩。
呢排都不適,今晚氹佢飲了倍力康,飲完叫佢飲啖水,唔彩我,除假牙又唔彩我,點佢個口話比假牙我洗喎,即刻擰開個頭,
唉,樣子極不適,上床吧,都諗緊係味睇醫生?
上了床見佢眼又似大了,同佢蓋佢又會自己轉側身睡,咁應該唔係太差,我由佢睡覺了。

所以你話呢,咁唔聽話點清潔,煩!!!

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 17:54
以前唔肯食,我哋就撬開把口,佢都會食,有一段時間佢肯食,便便天天都有……
近一星期,晚餐只食半碗飯, ...

是否有吞嚥困難?
如有,佢食正常餐會難吞或吞落去會頂喉嚨,所以唔肯食?

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 18:28

藥房我見過有即飲罐裝,
復康店見有紙盒,罐裝,膠樽,
如買多可直接同廠商買,但你未試過都是市面買先。

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-24 18:49

我媽都係,問到我都忟

翡翠宮

...

可以買呢個先喎,
拿拿聲比爸爸飲,呢款可以做代餐,頂住先都好過佢唔肯食野。

留意下,如你爸用開凝固粉,你睇下呢罐奶是否要加凝固粉?
原味加營素罐裝奶我覺得好飲過加營素奶粉,
罐裝是淺啡色似麥精色,奶粉米黃色。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-24 20:16
https://www.rehabexpress.com.hk/tc/eshop/detail/975/21300009.html

我都是買倍力康2千卡高能量高蛋白比媽飲,
佢名叫2千卡,我都唔明?每枝有400千卡咋,點有2千卡?

翡翠宮

hker 發表於 18-8-24 20:16

最近媽出院後,我比出院紙家居護士睇,佢睇到話媽腎差,嚇得我呀,醫院無同我講,藥又無變即是點樣??
之後覆診拎埋張紙問醫生,醫生話入院時差,住院時調理巳好番才出院啦,早兩抽血驗腎所以今日來覆診,睇到抽血報告話正常叫不用擔心,真的比佢嚇C。

家居護士見紙寫腎差,佢見我比高蛋白飲品媽飲,都叫我問醫生先,怕腎差唔啱飲,
所以覆診當日問了醫生又話無事,可以飲。
呢方面我唔識,大家留意下,不妨問一下醫生。

護士教我約營養師睇下有咩營養啱媽飲,點知醫生話現最重要教藥先,下次覆診才約營養師

翡翠宮

...

如有糖尿唔飲得加營素,要買佢隔離個款

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-25 00:47
最近媽出院後,我比出院紙家居護士睇,佢睇到話媽腎差,嚇得我呀,醫院無同我講,藥又無變即是點樣??
之 ...

妳所說的,也是我們很大的困局。

1) 撬開口

我爸也不是任撬的。(但他有牙隙,我們易入針筒)。有時他會打我們,我們捉實他。問題是,他不吞。根本無得搞。所以,只可一直等,一直等。暫時,我爸仍會"清醒"的,他很合作,但越睡越多,清醒時間越來越少。唉!

2) 飲水

我爸有尿喉,飲不夠2L, 很易出事。點搞?2L ? 他每次只可飲120ml. 所以,"追數"追數我們暈。前天明明飲了兩杯水及吃早餐才去診所的 , 抽20ml尿也沒有。

3) 高蛋白食物

這也是一個大困局,我爸吃不夠,我們要餵營養奶。問題是,那些是高蛋白質飲品,飲太多,腎又頂不順。

4) 營養

https://www.myfitnesspal.com/zh-CN/food/calorie-chart-nutrition-facts

這兒有熱量計算機(及蛋白質計算機)。打中文/英文也可以的。

老人營養?不同機構,有不同說法的,e.g.有些說,每kg 體重,要1g 蛋白或要0.8g 蛋白等等。(2 條雞胸,約100g, 有19g 蛋白質;一盒大百福蒸煮豆腐,有16g 蛋白質; 一個普通雞蛋有6g蛋白質); 一枝倍康力有20g 蛋白質。

假如,妳媽重85 磅,要68g 蛋白質(大約)。兩枝倍力康,共40g 蛋白。(800cal) 。加雞胸兩條(我用來煲湯,再攪碎)19g. 再加點點果仁等等(我一起煲湯的)。

我就是這樣計了。(未必正確架!詳情問營養師

營養師,叫我爸(無腎病)每餐吃半碗飯,2-3oz肉(2-3 隻麻雀),2 份奶; 菜1 碗。但沒指明我爸需要的蛋白質數量。

====
總之,大家的"困局"也是熟口熟面, 大家努力啦。 氣餒完,又要重新振作,問題天天都多。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-25 07:48

1) 撬開口

你好專業
不枉我叫你專業人士

你爸腎無事食野就易辦啊!
我媽覆診醫生話腎無事,但老人家始終無後生人咁好囉。
我直接問佢,媽飲倍力康2千卡高能量飲品得唔得,我仲專登講是高蛋白質高熱量啊,醫生都話得。
但我覺得護士想我約營養師,唯有下次覆診先再約。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-25 07:48

1) 撬開口

如要追數,加蛋白質粉,你灑落去食得嗎?
這樣子不用等餵食

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-25 16:40
你好專業
不枉我叫你專業人士

自己亂計。 (當然有參考別人的; 我星期一才聽完營養師講座

===
醫生不太理會營養的數架。營養師才是專業。嘩,一日飲2000cal? 蛋白有80g . 而且,不飽肚呀。妳媽仍吃到的,當然由食物中吸收營養最好啦!

特別是nuts 類,有不同的油份,對老人家好的!(我打碎加入奶/湯)

===
見下營養師也好呀,了解多點!

===
我有時加蛋白粉,有時沒加。因雞胸肉也有很多蛋白質,我加入湯給爸爸(我爸愛飲蕃茄雜菜湯的)

其實,食下豆腐花/豆腐,飲下湯,飲下中式糖水,飲營養奶,差不多夠蛋白質了。有時,我把鮮腐竹加入粥,好好味的。

首頁

尾頁

跳至