醫護健康

跳至

首頁
23456...10

尾頁

洋房

PCCW2319 發表於 18-8-11 18:12
我都記得卓思廊只有儲分, 但滿干積分就可以當約干錢用。

吾好意思,尼個吾太記得卓c廊賣幾多$凝固粉;他們是有儲分的。之前系果度買速愈素;不過發現係出面藥房仲低D。單買。所以就冇系卓c廊買其他野了

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

kandttjim 發表於 18-8-11 14:55
如果可以叫老友記,㖔咽時再用下巴貼緊D頸才吞,確保吾跌錯入氣管;我爸也是用凝固粉的。E院有D復康店有賣$ ...

多謝你報料,
昨去藥房格價見到你相的凝固粉賣$48,我即買了

翡翠宮

kandttjim 發表於 18-8-15 12:35
我係沙田威記急症室大樓果間復康店買過,好多E院都有尼間既。卓x廊我就覺得貴少少
...

我處最近卓,無計

翡翠宮

karshing 發表於 18-8-15 12:32
這隻牌子屋企附近無得買

上佢網睇下鎖售地點啦

翡翠宮

kandttjim 發表於 18-8-15 12:37
言語治療師教的。你可以帶老友記睇下言語治療睇下有咩可以幫到D老友記
...

上月出院時有言語治療師比的單張了,見佢咁寫所以才買凝固粉

翡翠宮

kandttjim 發表於 18-8-15 12:41
吾好意思,尼個吾太記得卓c廊賣幾多$凝固粉;他們是有儲分的。之前系果度買速愈素;不過發現係出面藥房仲 ...

總之,藥房買咩都平過復康店/超市/百貨公司。
有時間的話,去藥房格價都格到再平的。

剛見我第一次買的凝固粉雀巢,因趕用平時更加唔識呢的唔會睇,所以一入第一間藥房$60即買,
剛才竟比我見到另一間賣$53 平咁多
藍色那罐昨買了$48,好平,之前買$52。

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-16 12:29
上月出院時有言語治療師比的單張了,見佢咁寫所以才買凝固粉

言語治療,我在病房見過幾次啦。

她只是在較凝固粉的份量,叫我爸飲水。再觀察。我問過幾次有什麼training 可安排,個個也說沒有。

我叫她們教我幫爸爸練習吞服,又說沒有。

總之,我爸case, ( 腦退化),言語治療的角色,只是來看看凝固粉的份量。份量ok的,即"鬆人"。吃不到的,插鼻喉,無啦。

所有教我爸咀嚼練習,我也是在youtube 看的。(台灣做得好好!)

翡翠宮

hker 發表於 18-8-16 15:08

她只是在較凝固粉的份量,叫我爸飲水。再觀察。我問過幾次有什麼traini ...

齋睇
咁買罐凝固粉都有說明粉量啦
剛才同大陸親戚講我舅母問題,我要佢地買凝固粉比她食,佢地完全唔識呢來。

翡翠宮

她只是在較凝固粉的份量,叫我爸飲水。再觀察。我問過幾次有什麼traini ...

youtube 好勁,咩都有得睇。
我諗,有認知問題嚴重d,教佢地都聽唔明,又好難怪。
有日睇網,教導輕咬舌頭吞口水做訓練。

翡翠宮

吓,你爸竟識跟你合作做訓練??

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-16 15:45
齋睇
咁買罐凝固粉都有說明粉量啦
剛才同大陸親戚講我舅母問題,我要 ...

她來福田關可以嗎?如果ok,我幫妳帶上去啦。我時時去。或,在大陸找快遞寄給她們?

元朗大把凝固粉(藥妝店)。不懂路問我/我帶她們買。 妳找我啦。

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-16 15:48
youtube 好勁,咩都有得睇。
我諗,有認知問題嚴重d,教佢地都聽唔明,又好難怪。
有日睇網,教導輕咬舌頭 ...

不單單是"吞服技巧"的。(當然,技巧我也不太清楚,言語治療師只是來調凝固粉用量; 個個病人不同的)

這兒有:

===

像我爸case, 留院感染肺炎,使身體衰竭。他每天坐在床,當然不懂吃啦(在家 ,他坐高背椅的)。單單憑醫院的表現,什麼training/ 調適也不做,而要我爸落胃喉,我覺得十分難受。

但我帶他回家,我又不懂技巧,很易餵到出事的。

兩難。

===
台灣的護老/寧養服務,很多youtube也有記載的 。我不知實況是怎樣。但起碼,有點知識學學。

===

總之,就算要全糊食,我也覺得要有機會給我爸"咀嚼"食物。(有些人,把糊狀食物,做成固體的; 我不知香港哪兒可學)

台灣/外國/日本也有資料/材料買的。

翡翠宮

hker 發表於 18-8-16 19:05
不單單是"吞服技巧"的。(當然,技巧我也不太清楚,言語治療師只是來調凝固粉用量; 個個病人不同的)

這 ...

你餵出事??
你爸現自己食或是你同工人餵緊?

糊狀固體好像.....文化村有賣,唔知有無記錯

侯爵府

MM2005 發表於 18-8-17 18:39
你餵出事??
你爸現自己食或是你同工人餵緊?

so far, 大吉利是,沒出過事。但吞嚥困難的爸爸(醫院要他用胃喉,只是我不肯),每次進食時, 我也金精火眼的。

所以,只要我爸爸是清醒的,我也有跟上面的片,多點訓練他咀嚼肌的能力。(但他多數不清醒)。也盡量想他多說話。

===

糊狀固體,我也記得文化村有的。但上網頁,又看不到的。我也有跟嚴重殘疾支援的職員反映,為我找找這方面的資源。so far, 沒消息。

下星期有營養師workshop, 且看,有什麼"玩"。

===
今早,他又痴痴地:

工人扶他去洗手間,他不扶好 ,只睡覺。工人大叫。

我爸: 妳好驚呀?

工人: 係呀。

我即去看看什麼事。。。

我: 先生,有什麼事?邊個驚?

爸: 點知佢呀,大叫。她好驚掛。

我: 咁你驚唔驚?

爸: 她叫我咪驚囉!

我幫手捉他出來。 他又睡著了 。

水晶宮

hker 發表於 18-8-17 19:31
so far, 大吉利是,沒出過事。但吞嚥困難的爸爸(醫院要他用胃喉,只是我不肯),每次進食時, 我也金精 ...

姐姐被先生嚇親, 先生又被姐姐嚇親。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 18-8-17 19:37
姐姐被先生嚇親, 先生又被姐姐嚇親。

我爸第一次說這種話。

總之,很多時,他的"痴痴呆呆",我覺得幾好笑。

水晶宮

hker 發表於 18-8-17 19:54
我爸第一次說這種話。

總之,很多時,他的"痴痴呆呆",我覺得幾好笑。

你爸爸反應真係好好笑, 對白好精景。。

天空之城, 快樂之地

翡翠宮

hker 發表於 18-8-16 18:45
她來福田關可以嗎?如果ok,我幫妳帶上去啦。我時時去。或,在大陸找快遞寄給她們?

元朗大把凝固粉(藥妝 ...

多謝你幫忙先
淘寶有,叫表妹叫佢地淘,表妹佢地成日淘野,但表妹又話驚假 我話唔怕啦

聽聞過兩日來探我媽,我會買定凝固粉加營素營養奶送比舅母,叫佢地拎返去,我走不無計啦!

翡翠宮

so far, 大吉利是,沒出過事。但吞嚥困難的爸爸(醫院要他用胃喉,只是我不肯),每次進食時, 我也金精 ...

你爸爸真的好叻好叻好叻叻的,吞嚥嚴重都肯食可以扶住行。
仲食到咁多你的愛心美食,他好有褔氣。

昨天同你講開公仔,
我專登問我媽,

我: 媽比個bb你湊好嗎?

媽: (即時登大雙眼呆一呆) 擰頭

我: 做咩擰頭,比個bb你湊啦,有伴嘛!

媽: 你湊啦,

我: 我後生唔識湊,你老人家會識湊

媽: 我唔識

我: 你識啊,你湊到我咁大個人啦

媽: 唔湊

我: 湊啦,你有經驗,bb喊你識攪嘛,我唔識

媽: 喊咪"練"C佢囉

我:

翡翠宮

我記得見有雞腿形狀喎,我估是佢賣個包再加個模弄出來食。

首頁
23456...10

尾頁

跳至