醫護健康

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓

hker 發表於 18-8-19 22:27
我也不知,是不是我爸情況太差,幾個上來病房的治療師,也說無得搞。他一直不順利吞服,最好落胃喉。餵食 ...

營養治療師話冇得搞 你可以提出問佢做撩喉嗰啲訓練適唔適合 同埋唔適合嘅原因 我阿爸初初連薄血藥都冇得食 好多年都冇藥食

其實我覺得做以上兩個訓練 老人家都係辛苦 電療仲辛苦 阿爸電完之後都係冇作用 跟住有次入院連我都餵唔到佢 冇辦法下醫生話插喉

你阿爸好搞笑 我阿爸 好乖 好文靜唔多出聲

子爵府

2019新春慶豚圓

我也不知,是不是我爸情況太差,幾個上來病房的治療師,也說無得搞。他一直不順利吞服,最好落胃喉。餵食 ...

我睇有套美劇 講一個老人家個女死咗 老人家一直念念不忘 有一年老人家確診患腦退化 跟住佢望住死咗個女幅相講 其實有呢個病都唔係太差 其實只要患者自己去到唔覺得難過 我覺得咁仲好啲 起碼患者覺得開心d

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

hsbc005 發表於 18-8-20 00:28
營養治療師話冇得搞 你可以提出問佢做撩喉嗰啲訓練適唔適合 同埋唔適合嘅原因 我阿爸初初連薄血藥都冇 ...

其實有無問醫生點解唔開薄血藥比你爸爸食?

我阿哥哥都有買安宮牛黃丸比我爸。 係咪坊間話如果發現中風(缺血性中風) 就即刻食1粒當急救用?
天空之城, 快樂之地

伯爵府

營養治療師話冇得搞 你可以提出問佢做撩喉嗰啲訓練適唔適合 同埋唔適合嘅原因 我阿爸初初連薄血藥都冇 ...

我每次提出要訓練/跟進,治療師一定說: 他咁老了。又好像聽不明指令,無得搞。(病房大把人老過他; 但醒目很多)

===

的確,我爸的精神日日不同。 他需要很彈性的訓練時間。所以,我只可在youtube 學。(也是用棒棒刺激他舌頭/要他多發音/吹氣棒棒等等)。

===
我爸現在也是無藥吃+無醫生要看的。(內科/老人科也不用)。所以,保良局是我唯一接觸到的協助。幸好,爸爸的護理員十分好!護士+社工,每個星期也打電話給我的。

===

我爸像個醉酒佬。 以為他不醒人士?他又能爆肚的。

昨晚在房,他不睡,在攪攪陣。我入房要他睡,他即發出鼻鼾聲扮睡。 好好笑。

====
agree! 有時,傻下傻下的人生,仲開心。像他,行動/飲食/小便也無法自理。但在他的傻世界,又去行山/飲茶/吃雞翼等等。晚上不睡,不停扮吃薯條(他每天吃十多條bb snack, 巳成習慣)。

===
謝謝妳的資訊 超有用!

別墅

回覆樓主:

老父也踏上要用凝固粉的階段, 但發覺佢口腔比較有( 張) 的感覺, 想請教有甚麽方法清潔?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hsbc005 發表於 18-8-19 21:21
放心你唔係腦退化 腦退化嗰啲係唔記得近排嗰啲事 越咸豐年代嗰啲愈記得
...

我媽咸豐年都有的唔記得喎,
昨天一班鄉下親戚來探佢,佢只叫得出一位,其他的佢話唔知
有日無意中問媽,
呢到係邊到?
你現在瞓在床上的呢到係邊到?
媽話 唔知(當時在家中的),
我第一次問呢個問題,當時我真的好驚訝好驚訝,點解會咁???
不知媽唔肯講而話唔知或是真的唔知,我都攪唔清,家巳住了好耐又無裝修過,那一刻我真是好傷感

水晶宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你爸的幻覺全是好人好事,娛樂到大家
我媽呢幾日多咗d對答,昨天精神好,親戚來咁耐佢坐床邊咁耐,無用靠背椅,真奇。

水晶宮

除非有需要食藥,唔係都唔想食,食得多反有副作用,到副作用影響了又要食藥來控制副作用。

安宮不是人人啱食,更不可以959食,去睇中醫師問一問吧。

水晶宮

hker 發表於 18-8-20 09:36
我每次提出要訓練/跟進,治療師一定說: 他咁老了。又好像聽不明指令,無得搞。(病房大把人老過他:heheh ...

訓練吞嚥?
我地爸媽不聽指示的跟本無得攪,
如我伸枝棒挑我媽口,一定比佢打

水晶宮

atat8888 發表於 18-8-20 13:48
老父也踏上要用凝固粉的階段, 但發覺佢口腔比較有( 張) 的感覺, 想請教有甚麽方法清潔?
...

我都是初用凝固粉。
張住?不清楚,是否熱氣?可睇中醫。

你家人用得好重份量凝固粉?
凝固粉越多越杰,是否呢個問題影響?
試試每次食飲完用熱水浪口。
又或其他jm幫手解答下吧!

水晶宮

回覆樓主:

我都想問大家,用得凝固粉應該口腔比較污漕,
請大家指教一下點清潔?

我媽全假牙,取出假牙後比熱熱地水叫媽浪口,
我想比漱口水,但又怕佢吞,都是不好,真煩!!

最近又煩多樣,一同媽抹咀佢即緊閉咀巴,叫佢打開咀,多數唔肯,間中一次才肯打開比我抹,

另一個問題,最近有次發現睡覺時取晒假牙出來會流口水,以前不會這樣 ,但帶住假牙又無流口水喎!

伯爵府

MM2005 發表於 18-8-20 16:19
訓練吞嚥?
我地爸媽不聽指示的跟本無得攪,
如我伸枝棒挑我媽口,一定比佢打
妳說得好好笑。

===
我爸有時也會捉實我們的(給他時間睡醒,他會ok) .

可能我爸晚晚也要擦牙,慣了我們把牙刷放入去。所以,我一有時間,又要跟youtube 做訓練。so far, bb 小食不錯。可練他用手抓食物,也可練咀嚼。

===
我爸今天又做睡寶,不停睡。基本餵食餵水也十分難,莫說特訓了。

大宅

atat8888 發表於 18-8-20 13:48
...

最新淘咗一次性純棉巾幫媽咪清潔口腔,覺得幾好用,就算沾水也不會溶掉,冇掉毛,一次性也較衛生方便

http://tb-coupon.com/coupon/?r=l/d&id=16014693&u=838733

別墅

太陽花0805 發表於 18-8-20 21:13
最新淘咗一次性純棉巾幫媽咪清潔口腔,覺得幾好用,就算沾水也不會溶掉,冇掉毛,一次性也較衛生方便

謝謝! 會試下淘返黎!
老父現在有幻覺, 因腦退化, 成日覺得自己正常食野, 所以不能同佢(浪) 口, 會很危險 !

伯爵府

atat8888 發表於 18-8-20 21:24
謝謝! 會試下淘返黎!
老父現在有幻覺, 因腦退化, 成日覺得自己正常食野, 所以不能同佢(浪) 口, 會很危 ...

小朋友牙膏是可吃的(小心看包裝,不是每一種也可吃的)。

我爸也是這樣刷牙。(醫院說溂口水也可)(總之,不用過水的)
===
用這些也可(真善美也有賣的; 但那種像棉花棒)

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.7386009.1997985097.d4918997.48d9cee5RjeXtI&id=527713037307&_u=t2dmg8j26111

===

子爵府

2019新春慶豚圓

放落口的撩口棒 唔好去淘寶買 去真善美買 要將佢雪凍 又酸又凍才會多口水分泌

唔好sad 其實你阿爸 咁樣而家開開心心咁過 你都唔會咁難過
如果你見到佢有認知係唔開心咁過 你個心會仲唔好過
有時有啲嘢真係返唔到轉頭 以前 我帶阿爸去行 平常人五分鐘行完嘅路程 佢至少要用一個鐘 我扶住佢行 佢冇怨言 冇出過一句聲 但係行完之後我見到佢係滿身大汗 我見到好難過 有時諗諗下 做唔到就做唔到 唔好等佢淨返嘅日子 咁辛苦 咁過
所以佢行到就行到我唔會逼佢 始終我唔係當時人佢有幾辛苦我唔會明白

子爵府

2019新春慶豚圓

我用紗布 100片裝 濕水 後揸乾水 包住海綿棒 幫佢清潔口腔 或濕少少水幫佢濕潤口腔

子爵府

2019新春慶豚圓

hker 發表於 18-8-20 21:51
小朋友牙膏是可吃的(小心看包裝,不是每一種也可吃的)。

我爸也是這樣刷牙。(醫院說溂口水也可)(總 ...

我爸後期已經唔可以咁樣刷牙
我自己做法將濕咗漱口水 嘅牙刷先刷一邊 然後再用紗布包住海綿棒吸乾淨 之前刷牙嘅水 跟住再用漱口水 沖乾淨啲牙刷再刷過 再用紗布包住嘅海綿棒再抹乾 重複重複
有時佢唔合作 唔肯打開口就慢慢諗計仔 所以牙與牙之間 好難刷得乾淨咁我就會用淘寶買嘅牙擦仔 慢慢同佢逐隻逐隻撩乾淨

【日本单束正畸牙刷成人矫正专用牙齿戴牙套牙缝小头刷箍牙智齿软毛】http://m.tb.cn/h.3VM3uHj 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€WYUhbXr6eRu€后到👉淘♂寳♀👈

【2送1魅齿单束正畸牙刷成人校正牙齿戴牙套牙缝小头刷箍牙智齿软毛】http://m.tb.cn/h.3VM2JOY 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€NxYubXr4lBu€后到👉淘♂寳♀👈

子爵府

2019新春慶豚圓

MM2005 發表於 18-8-20 15:49

我媽咸豐年都有的唔記得喎,

我爸爸都試過 我問佢住喺邊記唔記得屋企地址 佢答唔出 我問佢幾多歲佢答我40歲 一個陪咗你咁多年 但係逐漸唔記得自己同身邊一齊 係 會好難過 但係佢唔記得 你仲記得

子爵府

2019新春慶豚圓

放入口的最好唔好淘 試下改用紗布 ( 我當年買100片 都只係十八蚊) 好密嗰種 濕水或濕漱口水又或者生理鹽水

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊