嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

(emoji)(emoji)‍♀️我想問我仔係傳統餵糊仔粥仔,不是BLW.
到幾大先安全比finger food?
同埋比d咩finger food安全d?
回覆 sauyee317 的帖子

Hello sauyee317, 一般 8-12個月BB, 手眼協調叻d, 當BB開始伸手抓食物, 媽媽可以預備容易拎起嘅食材, 煮軟身並切成7-10cm 長, 可以俾BB食蔬菜莖, 紅蘿蔔, 西蘭花, 豆角, 番薯同薯仔, 水果, 例如橙, 香蕉, 奇異果都ok架。 囝囝而家幾大呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-25 17:53
回覆 sauyee317 的帖子

Hello sauyee317, 一般 8-12個月BB, 手眼協調叻d, 當BB開始伸手抓食物, 媽媽可以預 ...

7個幾月,仲有一星期就8個月大。

要一幾粗?幾長?

sauyee317 發表於 18-7-25 19:37

7個幾月,仲有一星期就8個月大。

7-8個月BB可以用手拎食物進食,或係媽媽協下拎匙羹去練習手眼協調,唔同進食方式會吸引BB食慾架 將水果切成薄片,煮軟左菜蔬切成BB手握到長度和厚度就OK,芝士、番、撕碎麵包都係好多BB鍾意食手指食呀,留每次只試一種新食物,連續試三日去觀察BB會唔會有敏呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-26 11:32
7-8個月BB可以用手拎食物進食,或者係媽媽協助下拎匙羹去練習手眼協調,唔同進食方式會吸引BB食慾架 :good ...

請問洗唔洗出咗牙先食?

回覆 happyvc 的帖子

Hello happyvc ,未有牙嘅BB仍會用牙齦和舌頭搗碎食物,唔太影響佢食固體(手握食物)進度,媽媽可以係旁邊誇張咁示範吞嚥動作俾佢模仿架。通常1歲BB已經可以開始食大人食物,到2歲時會同大人咁進食一般食物,輪流食唔同食物吸收多元化營養, 經常改變進食方式,都可以增加BB食固體興趣架。BB幾大? 固體食得好唔好?

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-30 15:08
回覆 happyvc 的帖子
Hello happyvc ,未有牙嘅BB仍會用牙齦和舌頭搗碎食物,唔太影響佢食固體(手握食物) ...

Thanks! 囡囡8個零月,一向細食,依家食緊一至兩餐糊仔加3至4餐奶(約5至7安不等)。中午餐糊仔用3至4匙米糊粉開,加咗牛油果及蛋黃/魚,佢好鐘意食牛油果所以實食曬。第二餐糊仔加南瓜/番薯,興趣麻麻,粥仔更加無興趣,下午有比生果。

happyvc 發表於 18-7-30 23:35

Thanks! 囡囡8個零月,一向細食,依家食緊一至兩餐糊仔加3 ...

唔駛客氣,囡囡開始嘗試食兩餐固體好好呀 尊重佢對食物喜惡、按胃口、唔迫食,繼續增加唔同種類和質感嘅食物,例如大而軟身手握食物:番薯、薯仔、芝士粒/片、撕碎白/麥麵包、中式饅頭都OK。媽媽試下用唔同蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或濃湯,牛油果、番茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇,輪流配搭唔同榖物類食物,例如: 子母粉、米通粉、麥皮等,仲可以加入少量奶或芝士(低鈉),令醬汁/濃湯更香濃幼滑。

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-7-31 12:02
唔駛客氣,囡囡開始嘗試食兩餐固體好好呀 尊重佢對食物喜惡、按胃口、唔迫食,繼續增加唔同種類和 ...

Thanks
happyvc 發表於 18-8-1 18:26
Thanks

自細培養多食菜蔬,多飲水,囡囡腸胃都好D

首頁

尾頁

跳至