懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Del

大宅

淳熙媽咪 發表於 18-7-26 21:40
長老會買餸煮飯,3餐不成問題,
有洗碗機,會餵奶粉,
老公會湊大b在一間房訓教,

三餐唔成問題就已經乜都唔係問題

珍珠宮

回覆樓主

咁樣都幾ok亞,應該冇問題

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我都系咁樣,99負責煮,C6同大囝訓,如果細B乖乖地,飲完訓,訓醒就飲,就幾容易下。

男爵府

lowbson 發表於 18-7-27 12:03
三餐唔成問題就已經乜都唔係問題

Thanks 我都係咁諗!

男爵府

GCHK 發表於 18-7-27 14:15
咁樣都幾ok亞,應該冇問題

Ths,我都諗緊會唔會太辛苦

男爵府

haha748494 發表於 18-7-27 15:03
我都系咁樣,99負責煮,C6同大囝訓,如果細B乖乖地,飲完訓,訓醒就飲,就幾容易下。 ...

係,其實之前in左陪月,但唔太夾,
我話上一胎薑水拿到我傷口好痛,
今胎唔想沖薑水,叫佢唔洗煲啦。
但陪月好堅持一定要沖,話我老左一定後悔。
我覺得坐月仲要同人討論依d問題好煩
而且唔平,個陪月24000加2000agent錢,開工收工利是各一(佢要求既,我當1000),買餸錢佢話9000左右,另外比張list叫我未生前要準備d乾貨煲湯料(我當2000),仲要我購置佢岩用既電子湯煲,咁樣計一計都37000up...
陪月話返朝10晚5,佢10點45分先會買埋送黎到我家,最遲11點,然後要早走,因為我住村屋要接駁一程巴士,佢表示4點45分就會走。
唔知依家d陪月行規係咪咁?
整體聽落,真係好唔吸引我請陪月

大宅

淳熙媽咪 發表於 18-7-27 17:25

呢個陪月請唔過,如果餵奶粉你會多好多時間休息,三餐搞掂其實唔使陪月都ok,不過薑水沖涼真係必要

水晶宮

淳熙媽咪 發表於 18-7-27 17:25

睇你情況,其實根本無必要請。最大問題係煮飯啫。有人煮就冇問題。

我in陪月時都有傾過薑水問題,佢話用好啲,我話我同我屋企人都唔信呢啲,叫佢唔使。佢之後冇再提起。如果佢係企硬嘅人,我就未必會請佢,費事到時勞氣。我冇用開咩電子湯煲,只有真空煲,佢照用冇叫我另外買。利是佢無要求。

伯爵府

淳熙媽咪 發表於 18-7-26 21:40
長老會買餸煮飯,3餐不成問題,
有洗碗機,會餵奶粉,
老公會湊大b在一間房訓教,

三餐唔成問題,基本就無問題

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-7-27 18:42
睇你情況,其實根本無必要請。最大問題係煮飯啫。有人煮就冇問題。

我in陪月時都有傾過薑水問題,佢話用 ...

我都係50,50,
一來驚自己一個岩岩生完傷口痛湊唔掂2個。
我本身都係唔信傳統坐月既人,
如果個陪月態度好強硬,我覺得大家都辛苦,
我話我唔鐘意飲湯水,
個陪月就堅持我要買某一個牌子既電子湯煲

男爵府

hamsterma 發表於 18-7-27 21:41
三餐唔成問題,基本就無問題

Yes,最麻煩可能係點一湊2去健康院

男爵府

asukav6 發表於 18-7-27 18:33
呢個陪月請唔過,如果餵奶粉你會多好多時間休息,三餐搞掂其實唔使陪月都ok,不過薑水沖涼真係必要
...

係,我本身都比佢說服左,佢仲話好full,叫我落訂金,但自己諗一諗,都覺得佢好古怪,係無蝕底果種人,佢要求我老公係佢返工前後,車佢出入,因為要轉一程巴士先到我家,我同佢仲要係住同一區,有d無奈,唔知係咪依家d陪月會做到咁串?

水晶宮

淳熙媽咪 發表於 18-7-27 21:41
我都係50,50,
一來驚自己一個岩岩生完傷口痛湊唔掂2個。
我本身都係唔信傳統坐月既人,

睇下可唔可以in多個有選擇?聽你咁講,感覺麻麻地。

你順產定開刀?大B幾大?

複式洋房

淳熙媽咪 發表於 18-7-27 21:46
係,我本身都比佢說服左,佢仲話好full,叫我落訂金,但自己諗一諗,都覺得佢好古怪,係無蝕底果種人,佢 ...

咁串梗係唔請佢啦!我都係第二胎,本身都此住請陪月,不過又係見完覺得好煩,所以諗住叫坐月餐就算喇!唔洗煩!

男爵府

babyboyboyy 發表於 18-7-28 07:35
咁串梗係唔請佢啦!我都係第二胎,本身都此住請陪月,不過又係見完覺得好煩,所以諗住叫坐月餐就算喇!唔 ...

Thanks,我都打左個突,一般人返工會要求2封利是?叫老闆車佢返工放工?仲要遲到早走?

我又係見完覺得仲煩,我都諗過叫陪月餐,煩少樣野

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-7-27 23:29
睇下可唔可以in多個有選擇?聽你咁講,感覺麻麻地。

你順產定開刀?大B幾大?

係,感覺都幾差,我打算順產既,大b到時未返學,得2歲8個月

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

luv_miyuko 發表於 18-7-28 11:35
你既條件完全不用請陪月,我三餐成問題,因為坐過兩次月都知道長老唔係好知點補,但都唔打算請陪月慳返錢, ...

我想問你三餐係點解決,因為我黎緊都係咁,一湊2, 大仔先2歲1個月。我係無人整早餐同下午,阿媽下午收工會買餸比我同整晚餐一齊食。我都諗緊早午餐點搞,打算整好一碟碟,自己洗菜煮飯蒸同6菜食,唔知o 唔ok. 但又驚2個好痴身搞唔掂。因為我打算喂人奶。

水晶宮

淳熙媽咪 發表於 18-7-28 10:04
係,感覺都幾差,我打算順產既,大b到時未返學,得2歲8個月

我諗唔使太擔心先,因為第二胎正常順產通常比第一胎容易。我第一胎唔識用力生要剪要吸,第二胎唔使,所以只有輕微自然損傷。不過我其實第一胎生完都冇話傷口痛,活動完全唔成問題。

我細B出世時大B都係呢個年紀呀,不過嗰時佢已經返緊兩歲班。兩歲幾其實都識識地嘢,可以事先同佢做定心理準備。當然唔多唔少爭寵好難完全避免。如果有時細B瞓咗或其他人可以幫手湊下,你搵啲時間陪大B會好啲。我嗰時會偷啲時間落街陪大B食嘢行下,有時直頭揹住個細嘅帶大B落街,總之唔好畀佢覺得有細B就冇佢。

首頁

尾頁

跳至