心聲留言

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

Claudia,

負責人要教導下收銀,citysuper, sogo個幾間超市既收銀態度真係好得多.

我個死佬話如果個d收銀咁既態度,佢會將所有貨品推返俾佢,然然話:”咁呀,我唔唔買啦”,等佢地做唔成生意之餘,仲要執餐死.

原帖由 claudia 於 09-4-28 22:07 發表

ZEN

佢無出聲呀.
如果佢出聲, 我一定投訴!

我都明白佢地要咁問, 我唔介意...
係介意攪到無自備袋的人錯哂要被鬧被黑面咁

不過我發覺百X有改善, 呢幾日收銀改左問: 請問有無自備購物袋...
唔係"要唔要袋"... ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

我上次去買3支milk, 之後收左$, 就講多謝支持環保, 果一刻好無奈, 我話我要袋, 之後佢先肯俾!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係呀. 去OX -XK, 佢問我要唔要膠袋. 我話要 , 佢話:"而家日日無膠袋日, 下次記住帶膠袋啦.". 講時又係衰衰既語氣.我真係覺得好似俾佢教訓咁呀.

於是我咪話: "我要番張單". 佢話:"等陣".
我同佢講:"唔係張單都要環保麻?!" 跟住佢衰衰咁話:"要時間印出黎姐!". 呢d係咩服務態度???

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

華x 先衰 , 買親野都問 , 我話無帶 , 即刻黑面 , 我黎買野 , 攪到我無帶袋好似做左罪人咁 ...

有日老公放假 , 我叫佢去接囡校車前 , 順便去xk 買包切皮方包 , 老公叫我搵個環保袋比佢 , 我話用亞囡個 hello kitty 袋仔啦 , 老公一拎上手 , 我覺得好好笑 , 佢又覺得無乜野 , fing fing 下咁出門口 , 幾抵死

複式洋房

係啦,我都覺得好煩。
又話e家無膠袋,又成日問wor!!!

侯爵府

佢地問我又唔覺有乜問題,有帶咪比佢無咪由佢,但係有時買到一車都係我個環保袋點都唔夠放GA,佢入膠袋都要入4個啦,我有幾可帶四個環保袋出街呀,我平時都只帶一個....

之後又要比佢一句得埋來話要支持環保呀,日日無膠袋日呀咁

我真係想問,咁我而家係咪要就住個環保袋來買野?買野數量不能OVER環保袋的容量??
8-)

大宅

我又冇咁差的感覺,老實講,佢地呢d係台詞..公司話定要咁講,佢地咪咁講,
一日講咁多次.我唔覺得佢地會聽到你地答乜.

佢哋唔咁講,又會比d環保組織放蛇..

不過見大家咁多藉口,又話唔記得,又話唔會帶咁多個環保袋出街,香港都好難會環保到..

環保係真係要付出. 即係生活上會多咗好多唔方便.貪方便的香港人,真係好難習慣..

我以前都好環保.但返咗hk,見到d hk人日日把口就話環保..但又日日貪方便,我就自覺,自己點環保.. 呢個地球冇得求. 算數..我e+都冇咁環保.應用側用..

都係望自己個仔,唔好再生小朋友好d..

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 二小姐 於 09-5-11 06:28 發表
佢地問我又唔覺有乜問題,有帶咪比佢無咪由佢,但係有時買到一車都係我個環保袋點都唔夠放GA,佢入膠袋都要入4個啦,我有幾可帶四個環保袋出街呀,我平時都只帶一個....

之後又要比佢一句得埋來話要支持環保呀,日日無膠袋日呀 ...

我去開taste同惠康又冇加哩句喎! 通常只係問要唔要膠袋, 同埋有啲收銀都熟o既, 知佢哋一定要講哩啲台詞. 最衰嗰次經驗係喺7-11 ~ 前文已提, 可以扲到就唔問你攞啦.

禁止訪問

好媽媽勳章

用戶要求終止服務

我地唔係反對環保,只是反對藉環保謀取利潤,不滿意部份收銀員的惡劣態度.唔想俾人利用.

原帖由 claudia 於 09-5-13 09:01 發表

首先, 呢到的人並唔係"堅持拎膠袋", 只係唔滿意收銀的態度. 請別攪亂.

第二, 真正的環保, 何止用少個膠袋?! 真正的環保應從政府同商家出發. 設立良好的廢物分類制度, 讓市民方便地廢物分類, 收廢物商家收到的廢 ...

等待驗證會員

支持環保,有其他方法, 其實我地去買野, 都唔算濫用膠袋!

但環保袋, 唔係日日拎幾個出街, 有時用完, 又要洗, 洗完又要等乾先可以再用, 香港又潮濕, 唔係話乾就乾!

冇帶環保袋, 等人俾個膠袋你, d人既態度就好差, 講真我都係幫襯你地公司買野, 但係d態度就好似教訓我地咁, "下次記得帶環保袋" 唉~ 真係唔係咁好囉!

大宅

最近d收銀員又好似態度好左小小...你地有冇feel度???同真係唔記得帶袋時,俾個膠袋你都好左, 態度改左小小!!!

別墅

唉,你地唔明白架啦,我就是成日問人地有無自備膠袋的收銀員,我地都無辦法啊,每次開會都俾阿頭鬧,話我地用膠袋多,有時經理又特登捉我地,我地衣家都習左問顧客有無自備膠袋,無辦法啊職業病,我地都會俾客鬧架,話我地孤寒,有D總好無禮貌添,所以我地都唔系甘好過,希望大家體諒下。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好多時我都有幫環保袋的, 不過就係
無預計自己買咁多野.
有時佢地問, 你有無帶環保袋呀 !?
我超唔好意思話:有帶呀!!!不過唔夠擺,
你比個袋我呀 !!! 唔好意思呀 !!

唉!!!! 好似做左件大錯事咁. 所以今日本來
入左惠x, 但因為無帶環保袋, 最後出返黎,
唯有聽日帶左至再去買過.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔攞膠袋, 我b 日日d 便便搵咩裝呀 ? 唔通沖落廁所呀 ! 所以我每次都要膠袋, 儲定d存貨先 !

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都係,D膠袋我會好好善用架,唔會浪費.

原帖由 牛精仔 於 09-6-3 00:39 發表
唔攞膠袋, 我b 日日d 便便搵咩裝呀 ? 唔通沖落廁所呀 ! 所以我每次都要膠袋, 儲定d存貨先 !

男爵府

醒目開學勳章

我可以接受佢問要吾要膠袋呀?
但系一D黑口黑面話,我地日日都系冇膠袋日,下次記得帶番,咁order我,我一定忍吾住窒番佢ga!

用戶要求終止服務

我地都明白收銀員係職責所在,一定要問,但態度可否好d呢,唔好攪到客人好似來討債一樣.

有次去屈x買女士用品,佢唔俾膠袋我,亦見到我係無帶環保袋,我開聲要取膠袋,個位收銀員又開始用d惡劣態度講說話,我即截住佢講:”我知日日係無膠袋日,咁你依家係咪叫我用手拎住尼包巾巾通街走呀!?”,佢即時無聲出.

今時今日咁既服務態度係唔得架!

原帖由 tfhung150 於 09-6-2 18:04 發表
唉,你地唔明白架啦,我就是成日問人地有無自備膠袋的收銀員,我地都無辦法啊,每次開會都俾阿頭鬧,話我地用膠袋多,有時經理又特登捉我地,我地衣家都習左問顧客有無自備膠袋,無辦法啊職業病,我地都會俾客鬧架,話我地孤寒,有D總好無 ...

複式洋房

我老公話 我地唔要膠袋
應該比反$0.5 鼓勵下我地呀

別墅

原帖由 hillsamuel 於 09-4-3 18:11 發表
完全同意.有些收銀員的態度重很差.好似唔帶環保袋就錯的. 有時真係唔記得,唔係唔支持環保. 重有超市係這方面都少了開支,又唔見回贈比番消費者. 所以我現在一星期去一次超市,列張清單一次過買齊,唔會買些多餘的,重會 ...

Me too~

首頁

尾頁

跳至