家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

我個窗超級巨大, 日日朝早出太陽都照到醒
造左一套有遮光布窗簾都係好透, 請問有冇其他辦法?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

貼吸光紙加遮光布

大宅

oceandeepsea 發表於 18-7-27 16:41
貼吸光紙加遮光布

X 2

民房

回覆 oceandeepsea 的帖子

吸光紙都係會少少透明果款?
我有D貼左實色膠紙,但又唔想貼咁多浪費左個窗

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前試過去窗簾舖做遮光背簾, 其實係一塊一邊銀色一邊黑色膠布, 頂部車左一條窗簾布帶可以在原本既窗簾後同時穿在窗簾掛鈎上, 窗簾即時變成全遮光.

好處係只要一套, 所有現有窗簾都可以變全遮光, 打開窗簾就有返原本既光度., 將來唔想全遮光, 拆走背簾就可以.

試下去問窗簾舖.

網上借圖

大宅

冇人想知 發表於 18-7-27 15:22
我個窗超級巨大, 日日朝早出太陽都照到醒
造左一套有遮光布窗簾都係好透, 請問有冇其他辦法?
...

用唔用淘寶嘢?佢地有隻銀色膠質地的窗簾,一滴光都唔透,加一塊係你而家窗簾後邊就可以了

大宅

醒目開學勳章

curry451 發表於 18-8-12 14:57
用唔用淘寶嘢?佢地有隻銀色膠質地的窗簾,一滴光都唔透,加一塊係你而家窗簾後邊就可以了
...

可否share link

大宅

bonnie_chan 發表於 18-8-13 02:37
可否share link

【加厚全遮光布定制遮光窗帘成品布料卧室客厅防晒隔热阳台遮阳布】http://m.tb.cn/h.3e1GqBX 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述€ARfcbc3Gufo€后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)

首頁

尾頁

跳至