在職全職

跳至
[在職媽媽] 育嬰院定工人好  

首頁

尾頁

大宅

icloud 發表於 18-8-9 15:55
想請問大家所講嘅嬰院邊度有?

每區都有。一般陀緊五個月就要排啦。我排左一年先有

大宅

icloud 發表於 18-8-9 15:55
想請問大家所講嘅嬰院邊度有?

我係觀塘趣樂

伯爵府

BK Milk勳章

Nicole1989806 發表於 18-8-9 20:41
每區都有。一般陀緊五個月就要排啦。我排左一年先有

請問係咪3號風球同红雨都唔返得架?

複式洋房

回覆 daisy0108 的帖子

我自己係幼教做左好幾年,育嬰同工人兩樣野黎。好老實,育嬰係信心保證,請到好工人好難啦。但育嬰院都要排好耐先有位呀,如果排到,我會揀育嬰院同請鐘點囉

男爵府

BK Milk勳章

育嬰院安排食野,活動, 都好,
最唔好係擔心小朋友冇乜安全感...
同埋佢冇得好似喺屋企咁自然醒

大宅

April_B 發表於 18-8-14 16:29
育嬰院安排食野,活動, 都好,
最唔好係擔心小朋友冇乜安全感...
同埋佢冇得好似喺屋企咁自然醒 ...

最擔心係病

大宅

leeleellee0716 發表於 18-8-14 15:53

我自己係幼教做左好幾年,育嬰同工人兩樣野黎。好老實,育嬰係信心保證,請到好工 ...

我9月有位,但有點擔心太辛苦頂唔順

複式洋房

恭喜你!你排左幾耐呀???

複式洋房

😁

大宅

daisy0108 發表於 18-8-14 22:13
我9月有位,但有點擔心太辛苦頂唔順

其實係你唔想去育嬰園,先有咁多擔心!
真心鍾意育嬰院嘅,點辛苦都會搞得掂!

識人日日由大西北坐西鐵去太子返育嬰院,再坐地鐵去港島東返工

大宅

leeleellee0716 發表於 18-8-14 22:49

恭喜你!你排左幾耐呀???

我一有左就排

大宅

羊加兔 發表於 18-8-15 00:00
其實係你唔想去育嬰園,先有咁多擔心!
真心鍾意育嬰院嘅,點辛苦都會搞得掂!

我就係聽人講對bb好先排嬰院,因為我未係用家,擔心都正常,唔係話唔想去嬰院

複式洋房

不過如果同請工人差唔多價錢但又有班老師訓練佢地咀嚼肌、大小肌甘都幾好呀
但你可能有心理準備佢開頭可能會病病

大宅

我囡由3個月大番到剛剛8月,覺得育嬰院好好,十萬個放心, 由工友,老師,園長, 個個都好好, 好多野都係育嬰帶住我地做, 我無請工人, 日日都係我自己送佢番學,家人/老公接, 之前係行20分鐘番去的, 今個夏天先轉坐小巴.
係會病, 但我唔覺得多, 同無番既姪仔/女比較, 唔覺得有明顯多左, 今年仲好似無病過, 我自己反而病過兩三次, 阿囡都無傳染到!
每個月都有評估紙貼係手冊到, 半年一次家長日, 又有不同講座活動, 8月畢業, 仲有畢業禮, 成長File, 比番這兩年影過既相我 (電子相).....
我真係好滿意~

大宅

我都剛剛開始返,但佢有2/3星期適應期,如果呢個時間冇人接送點算,因為要返9:30,我爸媽又唔可以抱住佢搭巴士,的士又截唔到,我又唔可以請咁多假

大宅

我囡入園只係3個月大, 不用適應期, 你試問下可否番早D啦~

我囡剛上N, 這兩天番1000-1045 ....過兩日番0945-1100... 下星期番 0930-1200...

要搵親戚幫手~我希望我囡下星期番正常, 我囡無咩適應問題~

大宅

Ship@@ 發表於 18-9-5 15:52
我囡入園只係3個月大, 不用適應期, 你試問下可否番早D啦~

我囡剛上N, 這兩天番1000-1045 ....過兩日番0945 ...

即係你囡返育嬰院時好快就可以返全日?

別墅

想生BB熱投 熱血勳章

daisy0108 發表於 18-9-5 18:55
即係你囡返育嬰院時好快就可以返全日?

我係用家,我囡9月入學時剛剛4個月大,而家啱啱一年!
通常0-6個月bb都唔需要適應期,我囡當時返9-7!你問返學之前駛唔駛餵奶,你可以問問老師意見再決定!你話怕接送辛苦,我由屯門送阿囡去太子再返工,開頭係辛苦嘅,慣咗就冇乜問題,返到屋企都要繼續做架,沖涼、洗衫、家務等等!但當我見到阿囡好中意返學又學到嘢我就覺得一切都值得!絕對冇後悔,好感恩入到嬰兒園!反而朋友們請姐姐或長老湊,佢地都好羨慕我!成日聽到佢地講 ‘唉,返嬰兒園真係唔同啲,醒幾多呀,自理又叻,我嗰個仲係成舊飯咁‘ !
講真,好多人話會成日病,病到好心痛!哩樣嘢真係要睇小朋友嘅抵抗力,我囡冇乜點病過(touch wood)!
如果我生第二個,我一定都會比佢返嬰兒園!

大宅

Yee_1984 發表於 18-9-6 10:02
我係用家,我囡9月入學時剛剛4個月大,而家啱啱一年!
通常0-6個月bb都唔需要適應期,我囡當時返9-7!你問 ...

聽完你咁講我好放心,但係咪可以日日延展到7點?

別墅

想生BB熱投 熱血勳章

daisy0108 發表於 18-9-6 11:38
聽完你咁講我好放心,但係咪可以日日延展到7點?

可以呀,我囡喺太子嗰間星期一至五延展到7pm,星期六延展到6pm!你記得要填延展申請表連同報名表一齊交去嬰兒園!有咗五個月就可以交表架喇!

首頁

尾頁

跳至