在職全職

跳至
[在職媽媽] 育嬰院定工人好  

首頁

尾頁

大宅

老公想bb返嬰院,但屋企人堅反對,怕我會好辛苦,點算好?而且bb仲甘細,如返嬰院,返學前要唔要餵多餐奶?有返既你地,點安排成日既時間?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

daisy0108 發表於 18-7-27 23:02
老公想bb返嬰院,但屋企人堅反對,怕我會好辛苦,點算好?而且bb仲甘細,如返嬰院,返學前要唔要餵多餐奶? ...

育嬰院接完bb回家仲要兼顧幾百十樣屋企野,自問放工後能應付嗎?價錢同請工人差不多,放工有時間同bb親子一下

別墅

回覆樓主:

我揀左工人

大宅

pomanlife 發表於 18-7-28 08:30
育嬰院接完bb回家仲要兼顧幾百十樣屋企野,自問放工後能應付嗎?價錢同請工人差不多,放工有時間同bb親子 ...

我就係冇信心顧得到,但老公又覺得嬰院好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

daisy0108 發表於 18-7-28 20:41

我就係冇信心顧得到,但老公又覺得嬰院好

咁請工人啦,有長老請佢地上去幫下眼,放工六,七點返到去都攰,仲要煮飯食飯洗碗洗衫幫bb 沖涼,仲要預時間暗佢瞓著,佢瞓左你又繼續做做做,第日又晨早要送佢去育嬰院之後又拖著疲累身軀返工

長期係咁人真係會虛脫

大宅

pomanlife 發表於 18-7-28 20:46
咁請工人啦,有長老請佢地上去幫下眼,放工六,七點返到去都攰,仲要煮飯食飯洗碗洗衫幫bb 沖涼,仲要預時 ...

食飯洗碟我地係去媽咪度食,放工返來係幫b沖涼,餵奶,洗衫

大宅

pomanlife 發表於 18-7-28 20:46
咁請工人啦,有長老請佢地上去幫下眼,放工六,七點返到去都攰,仲要煮飯食飯洗碗洗衫幫bb 沖涼,仲要預時 ...

而且我老公唔放心bb一個對住工人,我媽又不能日日來

大宅

回覆樓主:

若你排到育嬰院,我個人認為育嬰院比請工人好。
1.依家d工人好多靠唔住,好采就請到好,但多數人唔好彩,一年可能換幾個工人都未請到個正常的。咁到時開支大,換工人之間要等幾個月才有新工人。要安排人手湊。
2.好多工人見工時乜都ok..乜都講話識,但入屋系好多系乜都唔識,到時你仲要湊多個 “女”.. 此外,你放心交個bb俾個陌生人?(除非家中有親人睇實)bb咁細,只有工人和bb,萬一發生乜事(如打bb)bb都唔識講..外傭虐兒案不少,佢地就算虐兒入罪都只坐幾個月。
3.你預左有工人每月開支(計埋水電煤,食)多6至7千(同育嬰院差不多)

大宅

回覆樓主:

請工人好處,
若你請到個正常又識湊b的,又唔博炒的
咁你好好彩,因
1.可幫你在家照顧bb,bb易適應環境。
2.可幫你減輕少少家頭細務(唔好期望可幫你做曬你家務,日間可能乜都唔做,佢會話“我要睇住bb”,你都唔放心叫佢去做家務,怕bb安全問題 .所以最多可能佢在你回家後做下家務,吃完晚餐洗下碗,洗bb野,bb衫)
3.bb唔使去育嬰院,無咁易病。你唔使日日返工前帶bb去育嬰院咁辛苦。

呻利 我有請工人(但我有家人在家睇住bb,工人只做清潔 及協助家人行開行埋 睇一陣小朋友),我朋友小朋友就去育嬰院。用後兩者比較。

大宅

回覆樓主:

去育嬰院的好處(若你咁幸運排得到個位,因位唔多)
1.話曬有專業 本地人士照顧bb..總比交一個bb俾一個陌生人(姐姐)照顧會妥善。就算有乜事,也能追究到底。事實系發生育嬰院虐兒案 比 外傭虐兒案要 低好多好多..
2.育嬰院,可讓bb從小學會獨立,自理能力比一般小朋友更要好。 如 bb在加固,午睡,學刷牙,大小便,等都會獨立d..總比在家跟工人姐姐乜都依賴照顧 要好。群體生活能力更好。
3.開支有個預算,個月固定。唔使像請工人咁,俾成萬元中介費 請個唔知系咪幫到手的工人回來,要包機票,工人食用和醫療。仲要工人三日唔夠兩日又打爛野,破壞力驚人。條數計唔到。

大宅

回覆樓主:

育嬰院唔好處
1.小朋友可能初期會易病。
2小朋友初期未必適應,可能大哭。
3。你要每天接送小朋友。
4.唔請工人,你要做曬全部家務。
5. 育嬰院位唔多,排到機要都少 。

大宅

菩提子 發表於 18-7-29 12:07
1.依家d工人好多靠唔住,好采就請到好,但多數人唔好彩,一 ...

我老公都係話信唔過姐姐,但如嬰院,我送返學前要唔要俾bb食多餐奶?

大宅

daisy0108 發表於 18-7-29 13:44

我老公都係話信唔過姐姐,但如嬰院,我送返學前要唔要俾b ...

bb的飲食習慣你最清楚,好難俾建議你哦

大宅

我曾經都係育嬰院用家...工人同育嬰院..我揀育嬰院, 因為接送BB去育嬰院, 只係身體上既疲勞, 但如果請工人, 而又無其他人幫你睇住, 精神上既疲勞更加難頂.
好似樓上所講...工人同育嬰院各有好處, 睇你自己取向

使唔使比多餐奶BB...要視乎你BB既習慣. 育嬰院一般都係定左時間餵BB既...只要了解左..你就會知邊係咪需要餵多餐

我個仔係育嬰院玩到3歲先走, 宜家4歲, 識得表達, 我就請緊工人啦...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嬰院, 老師嬸嬸照顧得好好...
家長有任何疑問, 即時提出, 唔好唔開聲...

翡翠宮

daisy0108 發表於 18-7-28 22:30
而且我老公唔放心bb一個對住工人,我媽又不能日日來

育婴院都好多人爭。你拧form先。聽你口吻吾想。想請工人。
你薪水可支付工人嗎?屋企size住多一人方便嗎?
你去望只育嬰院环境和去了解吓先?才返家冷靜考慮請工人條件和利與不利?E+請工人都要等。又要佢吾嫌溱BB。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

菩提子 發表於 18-7-29 12:07
1.依家d工人好多靠唔住,好采就請到好,但多數人唔好彩,一 ...

工人乖就話姐,要管理工人超煩,我唔會放心比小朋友佢湊!如果一個B,搵本地姨姨啦,一定好放心,但價錢貴D,都係捱兩年啫,工人黎到搏炒玩野,每次agent費都一萬,分分鐘都係返度

大宅

suetfunglui 發表於 18-8-1 19:31
工人乖就話姐,要管理工人超煩,我唔會放心比小朋友佢湊!如果一個B,搵本地姨姨啦,一定好放心,但價錢貴 ...

但本地ee湊後好嗎?湊得唔好都好煩

大宅

ngwong2 發表於 18-8-1 16:18
育婴院都好多人爭。你拧form先。聽你口吻吾想。想請工人。
你薪水可支付工人嗎?屋企size住多一人方便嗎? ...

我就覺得嬰院對bb發展一定好d, 多d互動,但屋企人個個覺得我實捱唔住,真係要試過先知,我老公就覺得一定揀嬰院,最多我送佢個程日日搭的士,但有時朝早都難有的士

大宅

Bearbearsharon 發表於 18-8-1 09:57
我曾經都係育嬰院用家...工人同育嬰院..我揀育嬰院, 因為接送BB去育嬰院, 只係身體上既疲勞, 但如果請工人, ...

你bb幾大開始返?來回遠嗎?會唔會成日病?我怕到時唔忍心佢病

我屋企唔贊成返嬰院係怕我捱唔住

首頁

尾頁

跳至