在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

daisy0108 發表於 18-8-1 20:30
但本地ee湊後好嗎?湊得唔好都好煩

我個時係教會朋友介紹,都好好呀!又唔計較,比工人同聲同氣好好多!

大宅

daisy0108 發表於 18-8-1 20:38

你bb幾大開始返?來回遠嗎?會唔會成日病?我怕到時唔忍心 ...

我仔係足一歲先開始去育嬰院, 每程大概半個小時, 但因為順路, 所以我地係一早送左佢去育嬰院, 跟住先返工; 放工就去湊返再返屋企, 但其實呢D生活係好辛苦, 因為D時間要預到好足夠.

開始返都易病, 而且一有唔舒服, 育嬰院就會叫你接走, 如果你有屋企人backup應該會好D, 但返左半年就開始穩定, 無咁易病啦..

我開始都, 左諗右諗..驚佢去到育嬰院會無人理佢, 但返左之後, 令到我完全改觀, d姑娘好好人又有愛心..一日食足三餐 (準時過屋企)..又教到佢地好有自理能力....

子爵府

daisy0108 發表於 18-7-28 20:41

我就係冇信心顧得到,但老公又覺得嬰院好

嬰院有機會會成日病

大宅

daisy0108 發表於 18-7-27 23:02
老公想bb返嬰院,但屋企人堅反對,怕我會好辛苦,點算好?而且bb仲甘細,如返嬰院,返學前要唔要餵多餐奶? ...

我覺得嬰院好好,我係用家
我仔兩個月大開始去嬰院。每朝送佢去時姐姐都會問我最後餐奶幾點餵,佢哋會按照啲bb嘅最後餵奶時間安排餵邊個先。嬰院都會俾我地知佢地每日時間表,慢慢你地生活同嬰院就會互相配合,所以唔洗擔心
但呢樣嘢可能間間嬰院唔同啦

我覺得去嬰院我就可以安心返工。如果工人湊我成日都要(emoji)住個ip cam 望佢地做緊乜,我仲辛苦。
病係會多病。你要安排人backup。我經歷過都唔算太難挨。

其他家務如果自己做唔切,可以請鐘點?

我去公園經常見到有工人姐姐揸住碗飯仔追住個小朋友邊玩邊餵⋯ 我真係唔想自己個仔會係咁。

子爵府

我之前同時育嬰院+工人,工人係負責家務煮食,bb接送我同老公自己做返,bb學到野又唔駛旨意哂工人養個工主出黎

大宅

xtinalo 發表於 18-8-3 12:52
我覺得嬰院好好,我係用家
我仔兩個月大開始去嬰院。每朝送佢去時姐姐都會問我最後餐奶幾點餵,佢哋會按照 ...

但你點接送,係揹住每日坐巴士/地鐵?但阿b越來越重,如我一個每日揹住送佢返學再返工,我怕我捱唔住

大宅

ivylcm 發表於 18-8-3 16:10
我之前同時育嬰院+工人,工人係負責家務煮食,bb接送我同老公自己做返,bb學到野又唔駛旨意哂工人養個工主 ...

送育嬰院加工人,開支都好金喎。同埋育嬰院呢幾日打來話要見一見,其實係咪有位?

別墅

回覆樓主:

我女半歲入育嬰園,因為我唔想請姐姐,而家遇到好姐姐真係睇彩數。平時公公幫我接送,有咩事育嬰園老師會打電話比我,講番BB發展情況,會有家長會跟BB進度,學自理,加固都好幫到手,又會教BB啲。初初係會容易病,大大吓會好好多。同埋會有肌肉練習,圖工活動,哩啲姐姐可能唔係好識教佢。

不過,放工番到屋企仲要洗奶樽,準備BB番學、自己番工既野,洗衫,晒衫,都好攰架。

我朝早番工前會餵BB先,佢番到學校會再有早餐。

大宅

daisy0108 發表於 18-8-4 15:03

但你點接送,係揹住每日坐巴士/地鐵?但阿b越來越重,如我 ...

我地的確好彩嬰院離屋企只係5分鐘路程,每朝係我老公抱佢返嬰院再返工。
我見有父母每朝都搭的士、地鐵送bb返嬰院再返工。都有父母一齊去送bb,一個拎袋一個抱b。
你會唔會有長老幫到手送b?

大宅

xtinalo 發表於 18-8-5 00:39
我地的確好彩嬰院離屋企只係5分鐘路程,每朝係我老公抱佢返嬰院再返工。
我見有父母每朝都搭的士、地鐵送b ...

我媽可以同我一齊接送,幫我拎野,但佢唔係日日得

大宅

daisy0108 發表於 18-8-5 13:58
我媽可以同我一齊接送,幫我拎野,但佢唔係日日得

你先生如果好想去嬰院,佢有冇機會可以幫手送bb?咁加埋你媽某幾日幫手你可能冇咁辛苦大壓力
不過都明有時返工時間都好難就接送⋯
如果嬰院位置真係好唔方便,咁的確體力上好大付出,可能請個好工人你會輕鬆點。
等第先再揾間近屋企嘅學校去返N班就好好多了

大宅

xtinalo 發表於 18-8-6 12:46
你先生如果好想去嬰院,佢有冇機會可以幫手送bb?咁加埋你媽某幾日幫手你可能冇咁辛苦大壓力
不過 ...

我老公只可放學接Bb, 返學就要我同阿媽,我都諗緊如果返學我日日坐的士(5mins)得唔得

大宅

daisy0108 發表於 18-8-6 21:35
我老公只可放學接Bb, 返學就要我同阿媽,我都諗緊如果返學我日日坐的士(5mins)得唔得
...

坐的士當然得啦!係咪驚坐5分鐘的士會拒載?但佢地唔可以拒載!
搭巴士?

大宅

daisy0108 發表於 18-7-29 13:44

我老公都係話信唔過姐姐,但如嬰院,我送返學前要唔要俾b ...

要的,早上7點食,嬰院食11點,3點,多數4點半開始放學

大宅

回覆樓主

係咪排到?
如果排到又未有工人,可以試下入嬰院先
我未番都怕車程問題(地鐵半小時)試過之後其實無咩特別
同埋你唔洗煮飯洗碗,其實幾輕鬆,我兩公婆要自己做哂家務
如果試左唔得都係退學姐,當自己請錯左次工人!(代價仲平d, 唔洗俾中介!

大宅

xtinalo 發表於 18-8-6 22:51
坐的士當然得啦!係咪驚坐5分鐘的士會拒載?但佢地唔可以拒載!
搭巴士?
...

係怕朝早好難截的士,坐巴士就辛苦d, 因為人多,落車又要行

大宅

ayalick 發表於 18-8-7 19:10
係咪排到?
如果排到又未有工人,可以試下入嬰院先
我未番都怕車程問題(地鐵半小時)試過之後其實無咩特別 ...

係,今日通知話9月有,要2日後confirm, 我最怕係接送辛苦,因我早上要一個人揹住搭巴士,約半小時,放工就老公接,而今日個老師講原來每個小朋友初初返有2星期適應期,你地b初初返係咪咁?其實有冇咁耐?

大宅

daisy0108 發表於 18-8-7 21:34
係,今日通知話9月有,要2日後confirm, 我最怕係接送辛苦,因我早上要一個人揹住搭巴士,約半小時,放工就 ...

你B.B. 好大喇?大d 會有適應期,因為B.B. 開始認人。我仔2個幾月就入左,所以無。你B.B. 適應得好應該可以講數。
其實好多媽媽都係長途跋涉ga, 不過巴士如果無位就怕企唔穩,我地多數都地鐵

大宅

ayalick 發表於 18-8-7 23:17
你B.B. 好大喇?大d 會有適應期,因為B.B. 開始認人。我仔2個幾月就入左,所以無。你B.B. 適應得好應該可 ...

9月入就5個幾月,希望冇適應期啦

大宅

回覆樓主

想請問大家所講嘅嬰院邊度有?

首頁

尾頁

跳至